Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμπανάκι για την ύφεση από την ΤτΕ, ζητά μέτρα για χρέος και έλλειμμα

Καμπανάκι για την ύφεση από την ΤτΕ, ζητά μέτρα για χρέος και έλλειμμα

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει φέτος μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, ή να εισέλθει και σε ύφεση στη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΤτΕ. Ο κ. Γ.Προβόπουλος ζητά πακέτο μέτρων για το χρέος, το έλλειμμα, το Ασφαλιστικό και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για εξοντωτικές συνταγές του Γ.Προβόπουλου κάνει λόγο η ΓΣΕΕ

27

Πακέτο μέτρων, με έμφαση στη μείωση του δημοσίου χρέους, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, προτείνει στην ετήσια έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε την «επείγουσα ανάγκη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου και μακρόπνοου σχεδίου οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και μέτρα άμεσης εφαρμογής», ενώ όπως σημείωσε, κεντρική επιδίωξη του σχεδίου οφείλει να είναι «η θεραπεία των μακρο-ανισορροπιών και των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών, που συνεχώς τροφοδοτούν και διογκώνουν τα εσωτερικά και εξωτερικά μας ελλείμματα».

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ τη Μ.Τετάρτη, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι η ελληνική οικονομία το 2009 θα εμφανίσει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στη διάρκεια του έτους το ΑΕΠ της χώρας να διολισθήσει σε αρνητικούς ρυθμούς.

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά η ΤτΕ, θα συνοδευτεί από την απώλεια έως και 38.000 θέσεων εργασίας. Στην έκθεση προβλέπεται συγκεκριμένα ότι η συνολική απασχόληση θα μειωθεί έως και κατά 0,8% ενώ η μείωση των μισθωτών απασχολουμένων θα φθάσει το 1%. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,5-0,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος από 7,6% το 2008.

O πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε μέσα επίπεδα φέτος στο 1,5% από 4,2% πέρυσι. Ο δομικός, ωστόσο, πληθωρισμός, χωρίς τα καύσιμα και τα τρόφιμα, θα διαμορφωθεί στο 2,9% έναντι 3,4% πέρυσι.

Ο κ. Προβόπουλος είπε ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα υποχωρήσει στο 12,5%-13% του ΑΕΠ φέτος, καθώς οι εισαγωγές θα μειωθούν λόγω της χαμηλότερης ζήτησης. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να υποχωρήσουν 12% φέτος, σύμφωνα με τον Προβόπουλο, ενώ η πιστωτική επέκταση αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω.

Σχολιάζοντας την έκθεση του διοικητή, η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Ευ.Αντώναρου, αμφισβήτησε το ενδεχόμενο της ύφεσης, λέγοντας ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει έστω και οριακά σε θετικό πρόσημο όπως «βγαίνει από όλους τους διεθνείς εκτιμητές», ενώ το ΠΑΣΟΚ, διά της αρμόδιας πολιτικής του εκπροσώπου Λούκας Κατσέλη έκανε λόγο για επιβεβαίωση των προβλέψεων που είχε κάνει από τις αρχές του χρόνου.

«Με την έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας φανερώνει ότι οι ανάγκες των μονοπωλίων γίνονται διαρκώς πιο αντιδραστικές και επικίνδυνες για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού» σχολίασε από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Πακέτο μέτρων

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πρότεινε πακέτο μέτρων προκειμένου να επισπευτεί η ανάπτυξη και να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι απαιτείται η υιοθέτηση στρατηγικής που να κινείται στους παρακάτω άξονες:

Πρώτον, γρήγορη και γενναία διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να μηδενιστεί το 2012. Όπως είπε, αυτό είναι εφικτό, εάν «συλληφθεί» μέρος της τεράστιας φοροδιαφυγής και, κυρίως, εάν επιτευχθεί ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών.

Δεύτερον, εφαρμογή πλέγματος μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να τιθασευτεί το δημόσιο χρέος. Ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι απαιτούνται σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα (4,5-5% του ΑΕΠ), ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ στο επίπεδο αναφοράς της Συνθήκης του Μάαστριχτ (60%) μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα εντός 10 ετών. Τούτο, όπως είπε είναι απαραίτητο και για να καλύπτονται στο μέλλον οι πρόσθετες δαπάνες, τις οποίες θα συνεπάγεται η προϊούσα γήρανση του πληθυσμού.

Στην εξάλειψη των ελλειμμάτων μπορούν να συμβάλουν η καθιέρωση αριθμητικών ορίων για τις δαπάνες, η ενίσχυση της διαφάνειας και της ποιότητας των δημοσιονομικών στατιστικών, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της συνακόλουθης εισφοροδιαφυγής.

Τα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση που ελήφθησαν το 2008 και αφορούσαν κυρίως την ενοποίηση των πολυάριθμων ασφαλιστικών ταμείων, ήταν «ένα ορθό βήμα στην κατεύθυνση της εκλογίκευσης του συστήματος» σημείωσε ο κ. Προβόπουλος, υποστηρίζοντας πως η γήρανση του πληθυσμού θα καταστήσει «αναγκαία» και άλλα «τολμηρά βήματα». με στόχο τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Τρίτον, εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης μέσω των επενδύσεων, την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης και τη διαρκή ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές.

Τράπεζες

H εφαρμογή από τις τράπεζες πιο αυστηρών κριτηρίων στις πιστοδοτήσεις και οι συνεχείς έλεγχοι από την ΤτΕ έχουν συμβάλει ώστε τα θεμελιώδη μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να παραμένουν κατά βάση υγιή και να εμπνέουν απόλυτη εμπιστοσύνη, ανέφερε ακόμα ο κ. Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε πάντως ότι η δυσλειτουργία των αγορών έχει επιδράσει αρνητικά στους παράγοντες που προσδιορίζουν τη σταθερότητα και την ισχύ και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στο τέλος του 2008, οι δείκτες αποδοτικότητας και κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ήταν μειωμένοι σε σύγκριση με το 2007, παρέμειναν όμως σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο των τραπεζών στην ΕΕ ως σύνολο. Μικρή επιδείνωση παρατηρήθηκε επίσης στους δείκτες ρευστότητας και ποιότητας χαρτοφυλακίου, οι οποίοι όμως παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, άνω των ελάχιστων απαιτουμένων.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας:

– Τα μετά από φόρους κέρδη των τραπεζικών ομίλων υποχώρησαν σημαντικά (κατά 42,8%). Η μείωση των κερδών περιορίζεται σε 34,6%, αν δεν ληφθούν υπόψη τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη που είχαν καταγραφεί το 2007. Στην υποχώρηση των κερδών συνέβαλαν ο υπερδιπλασιασμός των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο, το αυξημένο κόστος άντλησης κεφαλαίων και τα μειωμένα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

– Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ομίλων μειώθηκε σε 9,5% από 11,2% το 2007, ενώ ο δείκτης βασικών κεφαλαίων μειώθηκε, αντίστοιχα, σε 7,9% από 9,2%. Πάντως, η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει υψηλότερη από την ελάχιστη απαιτούμενη και αναμένεται ότι θα ενισχυθεί, κυρίως μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών, σε εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας

Όσον αφορά την ποιότητα του εγχώριου χαρτοφυλακίου δανείων, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων αυξήθηκε σε 5% στο τέλος του 2008 από 4,5% στο τέλος του 2007. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στα δάνεια προς τα νοικοκυριά, όπου σημειώθηκε αύξηση των καθυστερήσεων τόσο στα στεγαστικά όσο και στα καταναλωτικά δάνεια

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι η ΤτΕ έχει συστήσει στις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης να αξιολογούν προσεκτικά τις κατά τόπους συνθήκες.

Πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι καθώς η παγκόσμια κοινότητα έρχεται αρωγός προς τις χώρες αυτές, με τη συνεργασία και το συντονισμό από τους αρμόδιους διεθνείς φορείς (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κ.ά.), είναι βάσιμη η ελπίδα ότι οι χώρες αυτές θα ανακτήσουν μεσοπρόθεσμα την αναπτυξιακή δυναμική τους, κατέληξε ο κ. Προβόπουλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024