Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αδυναμία εξυπηρέτησης του δανεισμού τους δηλώνουν 176.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αδυναμία εξυπηρέτησης του δανεισμού τους δηλώνουν 176.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αρνηση των τραπεζών να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «καταγγέλει» η πλειοψηφία τους, βάσει έρευνας του ΕΒΕΑ. Αποτέλεσμα, 176.000 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι ήδη αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους και άλλες 153.000 να εκτιμούν ότι θα βρεθούν σε αντίστοιχη αδυναμία τους επόμενους μήνες. Μια κάποια «ανάσα» δίνει το ΤΕΜΠΜΕ.

93

Αρνηση των τραπεζών να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «καταγγέλει» η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, βάσει ειδικής έρευνας για λογαριασμό του ΕΒΕΑ. Αποτέλεσμα, 176.000 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι ήδη αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους και άλλες 153.000 να εκτιμούν ότι θα βρεθούν σε αντίστοιχη αδυναμία τους επόμενους μήνες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) η εταιρεία Καπα Research με θέμα: «Οικονομική Κρίση – Επιχειρήσεις και Τραπεζικός Δανεισμός».

Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, 3 στις 4 ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν απαραίτητο για τη λειτουργία τους τον τραπεζικό δανεισμό και οι ανάγκες για κεφάλαια κίνησης είναι αυτές που αναδεικνύονται ως ένα από τα πλέον αναγκαία τραπεζικά προϊόντα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν αυτή την περίοδο έντονης κάμψης στην αγορά και ύφεσης.

Ωστόσο, από τις μισές περίπου ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναζητήσει κεφάλαια στις τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο (ανεξαρτήτως του ΤΕΜΠΜΕ) μόλις στο 41% εγκρίθηκε κάποια χρηματοδότηση κάνοντας το πλαίσιο λειτουργίας του ενός τετάρτου περίπου των επιχειρήσεων ασφυκτικό.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κ.Μίχαλος: «έξι στους 10 επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως στον τραπεζικό κλάδο δεν λειτουργεί ουσιαστικά το τελευταίο εξάμηνο ο υγιής ανταγωνισμός κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τις μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις».

»Το 81% των επιχειρηματιών υποστηρίζει πως οι τράπεζες ουσιαστικά κάνουν από δύσκολο έως αδύνατο τον τραπεζικό δανεισμό στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που έχουν σήμερα περισσότερη ανάγκη από δανειακή στήριξη, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση, αφού όπως τονίζουν θέτουν δυσμενέστερους όρους για την χρηματοδότησή τους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 19% των επιχειρήσεων θεωρεί εύκολο τον τραπεζικό δανεισμό σήμερα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο του 2007 ήταν περίπου 60%.

Ως αποτέλεσμα της περιοριστικής πολιτικής των τραπεζών, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που είναι δανεισμένες για πάγια έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2007, το ποσοστό όσων δανείζονται κεφάλαια κίνησης έχει μειωθεί οδηγώντας ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων στα πρόθυρα της διακοπής της δραστηριότητάς τους.

Τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με τα προβλήματα μείωσης της ζήτησης στην αγορά έχουν οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε δυσχερή θέση. Αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δανεισμό τους 176.000 επιχειρήσεις, ενώ άλλες 153.000 εκτιμούν ότι θα βρεθούν σε αντίστοιχη αδυναμία τους επόμενους μήνες.

Στην έρευνα αναφέρεται, ότι η ραγδαία αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που γνωρίζουν το ΤΕΜΠΜΕ και τις δυνατότητες που αυτό παρέχει, είναι ένα σαφέστατος δείκτης ότι το πρόβλημα της ενίσχυσης μια επιχείρησης με κεφάλαια την ώρα της κρίσης είναι ζήτημα ζωής για την επιχείρηση, αλλά και δείκτης ότι η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης κινείται σε σωστή κατεύθυνση.

Οι ρυθμοί άντλησης κεφαλαίων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ εκτιμάται ότι είναι ακόμη χαμηλοί. Περίπου 2% των επιχειρήσεων έχει χρηματοδοτηθεί ήδη μέσω ΤΕΜΠΜΕ ενώ ένα 7% περίπου αναμένει έγκριση της αίτησής του.

Είναι προφανές ότι απαιτείται περαιτέρω απλούστευση της διαδικασίας, ώστε να ανασάνει η αγορά. Αλλωστε αυτό αποτελεί αίτημα του 60% των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτηση στο ΤΕΜΠΜΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024