Πίσω στην πατρίδα

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 22 αρχαία αντικείμενα που εξήχθησαν παράνομα στην Ουγγαρία

Επιστρέφουν στην Ελλάδα 22 αρχαία αντικείμενα που εξήχθησαν παράνομα στην Ουγγαρία
Ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης  
in.gr audio player
Αθήνα
Συνολικά 22 αρχαία ελληνικά αντικείμενα που εξήχθησαν παράνομα από τη χώρα μας και που μέχρι σήμερα φιλοξενούνταν στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης βρίσκουν το δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα, με την ουγγρική κυβέρνηση να αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις.

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη σε συνάντηση που είχε με την Ουγγαρέζα ομόλογό της, Κίνγκα Γκεντζ, μίλησε για την επιστροφή των 22 αρχαίων ελληνικών αντικειμένων από το Μουσείο της Βουδαπέστης, τονίζοντας πως αναπτύσσονται διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών σε τουριστικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα.

Τα κομμάτια αυτά, όπως εξήγησε η κ. Γκέντζ, αγοράστηκαν από το Μουσείο πριν μερικά χρόνια, αλλά στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι αποτελούν προϊόν παράνομης διακίνησης και σύμφωνα με τη συνθήκη της Ουνέσκο «οφείλουμε», όπως είπε, «να τα επιστρέψουμε στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας «Έλληνες στην Ουγγαρία» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, αναφέρθηκε στη συνεργασία Ελλήνων και Ούγγρων, η οποία, όπως δήλωσε, επεκτείνεται περαιτέρω «αφού η κυβέρνηση της Ουγγαρίας προσέρχεται ως συμπαραστάτης μας στον αγώνα για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας και την επιστροφή των αρχαιοτήτων εξετάζοντας το ενδεχόμενο να μας επιστρέψει 22 αρχαία αντικείμενα που σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης και που εξήχθησαν παράνομα από τη χώρα μας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη