Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη Γλυπτική ...το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στο Πεκίνο

Στη Γλυπτική …το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στο Πεκίνο

Τα πρώτα μετάλλια της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ήλθαν χάρη στο έργο τριών Ελλήνων γλυπτών. Ο απολογισμός... ένα χρυσό, στον Αντώνη Μυρωδιά, ένα ασημένιο, στην Αγγέλικα Κοροβέση, και μία τιμητική διάκριση, στη Χρύσα Βαθιανάκη.

43

Τα πρώτα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έφεραν στη χώρα μας τρεις Ελλήνων γλύπτες. Η απονομή στους «Ολυμπιονίκες της Γλυπτικής» έγινε στις 31 Μαΐου 2008, στο Jintai Museum της κινεζικής πρωτεύουσας και η Ελλάδα είχε την τιμή να δει στο βάθρο των νικητών τρεις καλλιτέχνες της.

Ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Ολυμπιακής Επιτροπής για το έργο του Visioning 5 Nikes (Με όραμα τις 5 Νίκες), η γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση με ένα από τα ασημένια μετάλλια για το έργο «Ειρήνη», και η Χρύσα Βαθιανάκη με τους «5 Ολυμπιακούς Κύκλους» – Τιμητική διάκριση Εξαίρετου Έργου, για το έργο «Κύκλοι ζωής» – Life Circles.

Είναι η πρώτη φορά που η επίσημη Ολυμπιακή Επιτροπή διοργανώτριας χώρας απονέμει Ολυμπιακά Μετάλλια σε καλλιτέχνες και μάλιστα σε γλύπτες, για μνημειακά γλυπτά εξωτερικού χώρου, με θέμα την Ολυμπιακή Ιδέα.

Για να υλοποιήσει αυτόν τον στόχο, η Επιτροπή προκήρυξε το 2005 έναν Διεθνή Διαγωνισμό. Από τις 2.433 καλλιτεχνικές προτάσεις που υποβλήθηκαν, από καλλιτέχνες σε 82 χώρες, 146 πέρασαν στην ημιτελική φάση, για την οποία οι καλλιτέχνες έφτιαξαν μακέτες των γλυπτών, για μία έκθεση που περιόδευσε σε 31 χώρες και τις ολυμπιακές πόλεις της Κίνας. Από την Ελλάδα προκρίθηκαν στην φάση αυτή ο Σώτος Αλεξίου, η Χρύσα Βαθιανάκη, η Αγγέλικα Κοροβέση και ο Αντώνης Μυρωδιάς.

Το κοινό, στην έκθεση αυτή, μπόρεσε να δεί από κοντά τις εικαστικές δημιουργίες και είχε την δυνατότητα να ψηφίσει για τα καλύτερα από τα γλυπτά.

Τον Μάιο του 2008 μία 17μελής Διεθνής Επιτροπή επέλεξε τα βραβευμένα 29 γλυπτά που θα διακοσμήσουν, σε μεγάλο μέγεθος, τους Ολυμπιακούς χώρους και δημόσια κτίρια του Πεκίνου.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή δημοσίευσε τα κριτήρια για την τελική επιλογή, που ήταν το νόημα και ο συμβολισμός του έργου, o μνημειακός του χαρακτήρας, η δημιουργικότητα και η έμπνευση, η αρμονία στον χώρο, το καλλιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο, η συνολική αισθητική, ενώ με ποσοστό 15% βάρυνε η αποδοχή του κοινού που ψήφισε.

Στην τελετή απονομής των μεταλλίων παραβρέθηκαν οι καλλιτέχνες Αγγέλικα Κοροβέση και Χρύσα Βαθιανάκη, ενώ το Χρυσό Μετάλλιο παρέλαβε για λογαριασμό του Αντώνη Μυρωδιά η κα Καμπάνη, σύζυγος του Πρέσβη της Ελλάδας στο Πεκίνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024