Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ώριμο αίτημα η επιστροφή των Μαρμάρων, είπε ο πρωθυπουργός από το Μουσείο Ακρόπολης

Ώριμο αίτημα η επιστροφή των Μαρμάρων, είπε ο πρωθυπουργός από το Μουσείο Ακρόπολης

Επίσκεψη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων και ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου. Χαρακτήρισε ώριμες τις συνθήκες για την επιστροφή των Γλυπτών. Την άρνησή του επανέλαβε το Βρετανικό Μουσείο.

38

Επίσκεψη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού Μ.Λιάπη ενημερώθηκε για την πορεία της μεταφοράς των αρχαιοτήτων από τον Ιερό Βράχο και ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου από τον πρόεδρο του ΟΑΝΜΑ, Δημήτρη Παντερμαλή και τον έφορο Ακροπόλεως Αλ.Μάντη.

Σε δηλώσεις του, αφού συνεχάρη όλους όσοι δούλεψαν για το δύσκολο εγχείρημα της μεταφοράς, ανέφερε πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η φάση αυτή των εργασιών.

Ακολούθως έκανε αναφορά στο αίτημα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και όλα τα επιχειρήματα κατά του ελληνικού αιτήματος έχουν καταρριφθεί.

«Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης υπενθυμίζει κατ εξοχήν, και μάλιστα με ηχηρό τρόπο, το χρέος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, του κορυφαίου αυτού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με την κατασκευή και λειτουργία του νέου Μουσείου Ακρόπολης καταρρίπτεται και το τελευταίο επιχείρημα εκείνων που αρνούνται την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος» είπε.

Πρόσθεσε πως το αίτημα της επιστροφής, «το αίτημα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όρισε μεταπολιτευτικά ως εθνικό στόχο και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού, έκανε σκοπό ζωής και συνέβαλε καθοριστικά, ώστε να γίνει απαίτηση οικουμενική, μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη στη γενιά μας».

Από την πλευρά του, το Βρετανικό Μουσείο, με αφορμή τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, επανέλαβε την Δευτέρα την άρνησή του να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

«Το Μουσείο της Ακρόπολης, αν και αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία, δεν αλλάζει στο παραμικρό τη θέση του Βρετανικού Μουσείου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Μουσείου Χάνα Μπούλτον.

«Για μας το θέμα ουδέποτε αφορούσε τον τρόπο έκθεσης των Γλυπτών στην Αθήνα, αλλά αφορούσε πάντα το ιδεολογικό επιχείρημα που συνίσταται στο ότι το Βρετανικό Μουσείο εκθέτει έργα από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου και ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό τμήμα της συλλογής» πρόσθεσε.

* Από την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου και μέχρι το Πάσχα το ισόγειο του νέου Μουσείου Ακροπόλεως θα είναι ανοιχτό καθημερινά για ένα δίωρο. Την Παρασκευή θα ανοίξει τις πόρτες του για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του, που θα θαυμάσουν την έκθεση με παιδικά αντικείμενα της αρχαιότητας και ευρήματα από την ανασκαφή κάτω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024