Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκίνησε η μεταφορά των αρχαιοτήτων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Ξεκίνησε η μεταφορά των αρχαιοτήτων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Ξεκίνησε την Κυριακή η μεταφορά των αρχαιοτήτων από το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης στο νέο Μουσείο. Το πρώτο μεταλλικό κιβώτιο που μετέφεραν οι τρεις γερανοί περιείχε το δεύτερο λίθο της βόρειας Ζωφόρου του Παρθενώνα, βάρους 2,3 τόνων.

95

Ξεκίνησε την Κυριακή η μεταφορά των αρχαιοτήτων από το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης στο νέο Μουσείο.

Το πρώτο μεταλλικό κιβώτιο που μετέφεραν οι τρεις γερανοί περιείχε το δεύτερο λίθο της βόρειας Ζωφόρου του Παρθενώνα, βάρους 2,3 τόνων. Το απέθεσαν στον τελευταίο όροφο του νέου Μουσείου, στη λεγόμενη αίθουσα του Παρθενώνα. Η επιχείρηση για το πρώτο κιβώτιο κράτησε λίγο περισσότερο από μία ώρα.

Η μεταφορά των αρχαιοτήτων ξεκίνησε με ταυτόχρονη διαμαρτυρία για το σχέδιο κατεδάφισης των δύο ιατηρητέων, στους αριθμούς 17 και 19 της οδού Δ. Αρεοπαγίτου. Η κατεδάφισή τους μεθοδεύεται προκειμένου να δημιουργηθεί «καλύτερη θέα από το εστιατόριο του νέου Μουσείου», υποστηρίζει η Δημοτική Κίνηση «Ανοιχτή Πόλη», με την υποστήριξη του ΣΥΝ.

Η οργάνωση σημείωβσε ότι αντιδράσεις υπήρξαν και από επιστημονικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, το Τεχνικό Επιμελητήριο, το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Ιστορικό Μουσείο Πικάσο.

Κρίσιμη επιχείρηση

Τα κιβώτια μεταφοράς είναι μεταλλικά με ξύλινους σκελετούς στο εσωτερικό και αφρώδες υλικό, προκειμένου να μην υπάρξουν ζημιές. Για πιο ευαίσθητα αντικείμενα θα χρησιμοποιηθούν άλλα κιβώτια με ενισχυμένη προστασία. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν έξι ειδών κιβώτια για τα 154 γλυπτά που θα μεταφερθούν με τους γερανούς.

Ανάμεσα στα πολύτιμα έργα που θα μεταφερθούν σταδιακά είναι οι Καρυάτιδες, Κούροι και Κόρες που βρέθηκαν πάνω στην Ακρόπολη και άλλα μικρότερα αντικείμενα. Θα απουσιάζουν όμως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Το συνολικό βάρος των 246 γλυπτών που θα μεταφερθούν στο νέο Μουσείο φτάνει τους 113 τόνους ενώ άλλους 184 τόνους ζυγίζουν χιλιάδες άλλα αντικείμενα, πολλά από τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες του παλιού Μουσείου.

Ειδική έρευνα έγινε επίσης και για τους γερανούς που θα μεταφέρουν τα αντικείμενα. Ο μεγαλύτερος έχει ύψος 54 μέτρων με βραχίονα 60 μέτρων. Οι γερανοί θα παραδίδουν ο ένας στον άλλο τα κιβώτια μέχρι την ασφαλή εναπόθεσή τους στο νέο Μουσείο.

Οι μεταφορές των εκθεμάτων του παλαιού Μουσείου δεν θα πραγματοποιούνται όταν οι άνεμοι θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, ενώ τα πώρινα αγάλματα δεν θα μεταφέρονται όταν υπάρχουν υψηλοί δείκτες υγρασίας.

Η προετοιμασία της μεταφοράς κράτησε πάνω από ένα χρόνο ενώ η μεταφορά θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Το Μουσείο θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2009, όμως θα μπορεί να είναι επισκέψιμο και πριν από τα επίσημα εγκαίνια.

Το κόστος της μεταφοράς φτάνει τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων διατέθηκαν για την αγορά των ειδικών κιβωτίων.

Την επιχείρηση μεταφοράς παρακολουθεί ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης ο οποίος σε δήλωσή του τονίζει ότι πρόκειται γία ιστορική ημέρα με οικουμενική σημασία» ενώ προσθέτει ότι «για πρώτη φορά ύστερα από 2.500 χρόνια τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταφέρονται στο Νέο Μουσείο».

Ο υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ακόμη ότι «επανέρχεται ως φυσικό επακόλουθο το αίτημα για την αποκατάσταση της ενότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα» χαρακτηρίζοντάς το οικουμενικό και «ανάλογο εκείνου για ειρήνη στον κόσμο και για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Την μεταφορά παρακολούθησαν επίσης ο αρχιτέκτονας του Νέου Μουσείου Μπερνάρ Τσουμί, αλλά και οι 25 πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρεσβευτής της Βρετανίας Σάιμον Γκας. Οι προσκεκλημένοι παραβρέθηκαν, στη συνέχεια, σε δεξίωση στο εστιατόριο του Νέου Μουσείου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Χωρίς Παπανικολάου στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός – Διαθέσιμος ο Γουόκαπ

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Βαρκελώνη για τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς με την Μπαρτσελόνα, χωρίς τον αρχηγό του Κώστα Παπανικολάου – Κανονικά στην αποστολή ο Τόμας Γουόκαπ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024