Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο κόσμος του κινηματογράφου αποτίει φόρο τιμής στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Ο κόσμος του κινηματογράφου αποτίει φόρο τιμής στον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Διάσημες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου απέτισαν φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών.

91

Διάσημες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου απέτισαν φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών.

O Γούντι Αλεν χαρακτήρισε τον Σουηδό σκηνοθέτη ως «τον μεγαλύτερο κινηματογραφικό καλλιτέχνη» της εποχής του.

«Μου είπε ότι φοβόταν πως θα πεθάνει μια πολύ, πολύ ηλιόλουστη μέρα» δήλωσε ο Αλεν. «Ελπίζω απλά να σκοτείνιασε και να απέκτησε τον καιρό που του άρεσε» συμπλήρωσε σύμφωνα με το BBC.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Ατένμπορο δήλωσε ότι «ο κόσμος έχασε έναν από τους πιο σπουδαίους κινηματογραφιστές».

Ο Μάικλ Απτεντ, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Σκηνοθετών, η οποία είχε τιμήσει τον Μπέργκμαν με βραβείο για το συνολικό του έργο, είπε ότι ο Μπέργκμαν δημιουργούσε «όμορφες, περίπλοκες και έξυπνες ταινίες που άφηναν μόνιμα αποτυπώματα στην ψυχή».

Ο Ζιλ Ζακόμπ, διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, είπε ότι «το μοντέρνο σινεμά έχασε έναν από τους τελευταίους πρωτοπόρους του, έναν πρωτοπόρο ιδιοφυία».

Ο Πολ Σρέιντερ, σεναριογράφος του Ταξιτζή και σκηνοθέτης, είπε στην Independent ότι «ήταν αδύνατο για οποιονδήποτε της γενιάς μου να μην επηρεαστεί από τον Μπέργκμαν. Ανοιξε πολύ μεγάλο δρόμο στην ιστορία του σινεμά, για να μην επηρεάσει τους πάντες».

Ο ηθοποιός Μαχ Φον Σίντοφ που πρωταγωνίστησε σε 11 ταινίες του σκηνοθέτη μίλησε για την «τεράστια ευγνωμοσύνη» του που δούλεψε μαζί με τον μεγάλο σκηνοθέτη.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Αστριντ Σόντερμπεργκ Γουίντινγκ, δήλωσε ότι πρόκειται για «μια τεράστια απώλεια για τη Σουηδία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο».

«Τα έργα του είναι αθάνατα. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε την τεράστια συνεισφορά του στο σουηδικό σινεμά» δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ.

Ο Μπέργκμαν πέθανε στο σπίτι του στο νησί Φάρο της Σουηδίας στη Βαλτική. Είχε σκηνοθετήσει περισσότερες από 50 ταινίες, ανάμεσά τους αριστουργήματα όπως Φθινοπωρινή Σονάτα, Η Έβδομη Σφραγίδα, Φάνι και Αλέξανδρος, Περσόνα, Κραυγές και Ψίθυροι.

Την Τρίτη οι σημαίες στην πατρίδα του κυμάτιζαν μεσίστιες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί προέβαλλαν ντοκιμαντέρ για τη ζωή του και ταινίες του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024