Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με θησαυρό κρυμμένο για χρόνια σε μια τουαλέτα εμπλουτίστηκε το Νομισματικό Μουσείο

Με θησαυρό κρυμμένο για χρόνια σε μια τουαλέτα εμπλουτίστηκε το Νομισματικό Μουσείο

Ένα ολόκληρο θησαυροφυλάκιο με πάνω από 3.000 νομίσματα απέκτησε το Νομισματικό Μουσείο χάρη σε δύο νέες δωρεές. Ο ένας θησαυρός των 1.833 νομισμάτων και 66 αντικειμένων βρέθηκε τυχαία κρυμμένος στην τουαλέτα ενός χωριατόσπιτου.

38

Ένα ολόκληρο θησαυροφυλάκιο με πάνω από 3.000 νομίσματα απέκτησε το Νομισματικό Μουσείο χάρη σε δύο νέες δωρεές. Ο θησαυρός των 1.833 νομισμάτων και 66 αντικειμένων βρέθηκε κρυμμένος στην τουαλέτα ενός χωριατόσπιτου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, την Πέμπτη, τον θησαυρό συγκέντρωνε μια ολόκληρη ζωή με πάθος και μυστικά ο μπαρμπα-Θανάσης, όπως φώναζαν οι φίλοι τον Αθανάσιο Κουφογιάννη. Μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί, τυλιγμένο σε πολλές πλαστικές σακούλες, ο μπαρμπα-Θανάσης «έθαψε» τον θησαυρό του πίσω από μια πέτρα του ασβεστωμένου τοίχου, στην τουαλέτα του σπιτιού του στο χωριό, τη Δορβιτσά Ναυπακτίας.

Ο μπαρμπα-Θανάσης πήρε το μυστικό μαζί του όταν πέθανε, σε ηλικία 93 ετών, πριν από 16 χρόνια και αποκάλυψαν πρόσφατα κατά τύχη οι συγγενείς του, επισκευάζοντας την παλιά αγροικία.

Η αυλαία της περιπέτειας της συλλογής του μπαρμπα-Θανάση, που εργαζόταν ως αργυραμοιβός, έπεσε την Τετάρτη, όταν τα 1.833
νομίσματα που χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ. έως και τον 17ο αι. μ.Χ. και τα 66 αντικείμενα -ανάμεσά τους χάλκινα μεταβυζαντινά δαχτυλίδια και σταυροί, αλλά και χάλκινα αγαλματίδια- βρήκαν μόνιμη στέγη στο Νομισματικό Μουσείο.

Τα νομίσματα έφτασαν στο μουσείο χάρη στην πρωτοβουλία του χρυσοχόου Αλέξιου Καραγεώργου, ο οποίος όταν εντόπισε τον θησαυρό θέλησε να εκπληρώσει την επιθυμία του συγγενούς του μπαρμπα-Θανάση (του είχε εκμυστηρευτεί όσο ζούσε την ύπαρξη της συλλογής και είχε εκφράσει την επιθυμία του, χωρίς να προλάβει να του φανερώσει πού την είχε τοποθετήσει) και να παραδώσει τα πολύτιμα αντικείμενα στο υπουργείο Πολιτισμού, γι αυτό ενημέρωσε για το θέμα τον υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη με επιστολή.

Δεν είναι, όμως, μόνον τα 910 αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά νομίσματα (αργυρά τετράδραχμα, στατήρες και ημίδραχμα), τα 771 χάλκινα αρχαία και ρωμαϊκά νομίσματα που χρονολογούνται από τον 4ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ., τους τρεις βυζαντινούς μεσαιωνικούς θησαυρούς που μετρούν συνολικά 730 νομίσματα και τα 12 ισπανικά ρεάλια του 17ου αιώνα που ήρθαν να προστεθούν στις πλούσιες συλλογές του Νομισματικού Μουσείου με τα 600.000 νομίσματα. Είναι και τα 1.178 νομίσματα που δώρισε ο αρχαιόφιλος ερευνητής και ιστοριοδίφης Αδωνις Κύρου.

Προς το παρόν η συλλογή του Θανάση Κουφογιάννη καταγράφεται, συντηρείται και ελέγχεται για τη γνησιότητά της, ενώ η έκθεσή της, όπως και η συλλογή του Αδωνι Κύρου, προγραμματίζεται στο πλαίσιο των εκθέσεων του Μουσείου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024