Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ αρχαιολόγων - αρχιτεκτόνων για τη θέα προς την Ακρόπολη

Σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ αρχαιολόγων – αρχιτεκτόνων για τη θέα προς την Ακρόπολη

Σκληρή μάχη αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων για τη διατήρηση ή μη κτιρίων επί της Δ.Αρεοπαγίτου, χαρακτηρισμένων διατηρητέων, που εμποδίζουν τη θέα από το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως προς τον Παρθενώνα κατέληξε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της... θέας.

38

Σκληρή μάχη αρχιτεκτόνων και αρχαιολόγων για τη διατήρηση ή μη κτιρίων επί της Δ.Αρεοπαγίτου, χαρακτηρισμένων διατηρητέων, που εμποδίζουν τη θέα από το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως προς τον Παρθενώνα κατέληξε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της… θέας.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σε εξάωρη «μάχη» αρχιτεκτόνων από τη μία που ζητούσαν τη διατήρηση του ενός κτιρίου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου αρ. 17 και αρχαιολόγων από την άλλη που επεδίωκαν τον αποχαρακτηρισμό του με σκοπό την κατεδάφισή του εξελίχθηκε η κοινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων στο υπουργείο Πολιτισμού την Τρίτη.

Και μπορεί αργά τη νύχτα να επικράτησε με οριακή πλειοψηφία (αφού καταμετρήθηκε ως διπλή η ψήφος του προέδρου του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ, γγ του υπουργείου Χρ.Ζαχόπουλου) η άποψη των δεύτερων, όμως η απόφαση αφορούσε μόνο το ένα από τα δύο κτίρια που εμποδίζουν τη θέα του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως προς τον Ιερό Βράχο και θα πάρει πολύ χρόνο για να υπάρξει απτό αποτέλεσμα.

Το κτίριο της οδού Αρεοπαγίτου αριθμός 17 (έργο του αρχιτέκτονα Β.Κουρεμένου των αρχών της δεκαετίας του 30 και σημαντικό έργο αρ ντεκό, κατά τους αρχιτέκτονες) έχει κηρυχθεί «μνημείο» από το 1978 από το υπουργείο Πολιτισμού και στεγάζει έξι διαμερίσματα.

Το διπλανό κτίριο (στον αριθμό 19, ιδιοκτησίας του διεθνώς γνωστού συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου) έχει επίσης χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο μόνον ως προς τις όψεις του αλλά από το ΥΠΕΧΩΔΕ, και θα χρειαστεί ο τυχόν αποχαρακτηρισμός του να γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η απόφαση με ψήφους 12 υπέρ του αποχαρακτηρισμού (13 με τη διπλή ψήφο), 12 κατά, είναι μόνον η αρχή μιας χρονοβόρου διαδικασίας, η οποία προβλέπει αποχαρακτηρισμό, απαλλοτρίωση (σε περίπτωση διαφωνιών ακολουθεί μακροχρόνιος δικαστικός αγώνας) και κατεδάφιση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024