Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κηδεύτηκε την Πέμπτη ο Γιώργος Λαζάνης

Κηδεύτηκε την Πέμπτη ο Γιώργος Λαζάνης

Το τελευταίο αντίο σε μία σπουδαία μορφή του ελληνικού θεάτρου, στον Γιώργο Λαζάνη, είπαν την Πέμπτη συγγενείς, φίλοι, μαθητές και συνεργάτες του. Κλειστές λόγω πένθους το βράδυ της Πέμπτης οι σκηνές του Θεάτρου Τέχνης.

43

Με ένα μεγάλο παρατεταμένο χειροκρότημα σύσσωμος ο θεατρικός κόσμος αποχαιρέτησε τον Γιώργο Λαζάνη, στο Α Νεκροταφείο.

Τρία χρόνια μετά τον Μίμη Κουγιουμτζή το θρυλικό Θέατρο Τέχνης έχασε τον τελευταίο «κρίκο» του με τον Κάρολο Κουν, τον Γιώργο Λαζάνη.

Φόρο τιμής στον ηθοποιό, σκηνοθέτη, δάσκαλο και από εικοσαετίας καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου Τέχνης απέτισαν οι παλιοί και νεότεροι μαθητές του, οι συνεργάτες και συνάδελφοί του και το πιστό κοινό του Θεάτρου Τέχνης.

Όλοι ανεξαιρέτως, από τον Θύμιο Καρακατσάνη, τον Γιώργο Αρμένη, τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, τον Γιώργο Διαλεγμένο, τον Γιάννη Φέρτη έως τους νεότερους, κατευόδωσαν τον Γιώργο Λαζάνη.

Η Κάτια Γέρου, εκ μέρους του Θεάτρου Τέχνης, ήταν σπαρακτική όταν μίλησε για τον Γιώργο Λαζάνη, τον «πολυαγαπημένο δάσκαλο, που σήκωσε το βάρος του Θεάτρου Τέχνης πάνω από 20 χρόνια με αντοχή και αξιοπρέπεια, χωρίς να κάνει ποτέ περιουσία, αλλά μόνο προσφέροντας ομορφιά και φινέτσα. Και μόνο τον Δικαιόπολη να είχε παίξει όπως τον είχε παίξει, αυτό έφτανε» είπε.

Η ταφή έγινε με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού.

Το Θέατρο Τέχνης ανακοίνωσε ότι λόγω πένθους δεν θα πραγματοποιηθούν στις 7 Δεκεμβρίου οι παραστάσεις Τριαντάφυλλο στο στήθος (Θέατρο οδού Φρυνίχου) και Ένα Όνειρο κατά το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας (Υπόγειο).

Ο Γιώργος Λαζάνης, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της χώρας, άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου σε ιδιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, εξαιτίας ενοχλήσεων στην καρδιά.

Συλλυπητήρια για το θάνατο του ηθοποιού Γιώργου Λαζάνη εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η γγ του ΚΚΕ και ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο συλλυπητήριο μήνυμά του τονίζει ότι ο Γιώργος Λαζάνης υπηρέτησε την τέχνη, με σεμνότητα, ευαισθησία και πάθος για δημιουργία, ποιώντας ήθος, σφραγίζοντας το Θέατρο του 20ού αιώνα στη χώρα μας. «Με το θάνατό του πληθαίνουν οι απουσίες ανθρώπων που σημάδεψαν τον Πολιτισμό στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του αναφέρει ότι ο Γιώργος Λαζάνης υπηρέτησε με συνέπεια το ελληνικό θέατρο για περισσότερο από 50 χρόνια. «Ξεχώρισε για το ήθος και τη σεμνότητά του και αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους της θεατρικής τέχνης, άξιος συνεχιστής της παρακαταθήκης του Καρόλου Κουν. Στους οικείους του και στη μεγάλη οικογένεια του Θεάτρου Τέχνης εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» προσθέτει ο κ. Καραμανλής.

«Ο Γιώργος Λαζάνης θα μείνει στη μνήμη μας ως ο ακούραστος και σεμνός καλλιτέχνης, ο αφιερωμένος και συνεπής του πρωτοποριακού θεάτρου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και εξέφρασε συλλυπητήρια στους οικείους και στους συνεργάτες του στο Θέατρο Τέχνης.

«Ο θάνατος του Γιώργου Λαζάνη στερεί από τη θεατρική τέχνη έναν πρωταγωνιστή. Για πολλά χρόνια δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο Κάρολο Κουν σημάδεψε τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Συνέχισε μετά ως στυλοβάτης του Θεάτρου Τέχνης» πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε σημειώνει: «Χάθηκε ένας θεατράνθρωπος, σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, με ήθος, που υπηρέτησε το θέατρο με μεγάλο σεβασμό περισσότερα από 50 χρόνια. Αποτελεί υπόδειγμα για τους νέους καλλιτέχνες. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς την οικογένειά του και τους ανθρώπους του Θεάτρου Τέχνης. Θα τον θυμόμαστε με συγκίνηση».

«Ο Γιώργος Λαζάνης έφυγε κι εμείς στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς συμμεριζόμαστε τον πόνο των ανθρώπων του Θεάτρου Τέχνης και όλου του ελληνικού θεάτρου» δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος. «Την ίδια στιγμή, όμως, ο Γιώργος Λαζάνης θα είναι μαζί μας σε όλη μας τη ζωή», καθώς όταν αναλογιζόμαστε τον Οιδίποδα, τον Προμηθέα, τον Ετεοκλή, τον Δικαιόπολη, τον Ριχάρδο Γ, θα έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας τη βραχνή φωνή, τη συναισθηματική ματιά και τη βαθιά εσωτερικότητα του μεγάλου πρωταγωνιστή του Θεάτρου Τέχνης, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε: «Το ελληνικό θέατρο έχασε σήμερα έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του. Ο Γιώργος Λαζάνης υπηρέτησε με έμπνευση και πάθος το θέατρο και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο Θέατρο Τέχνης. Αξιος συνεχιστής του οραματιστή δασκάλου του, Κάρολου Κουν, άφησε πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη τόσο σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης, όσο και σαν δάσκαλος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024