Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυθεντικό αποδείχθηκε το χρυσό «δαχτυλίδι του Θησέα»

Αυθεντικό αποδείχθηκε το χρυσό «δαχτυλίδι του Θησέα»

Αυθεντικό κρίθηκε, μετά τις εργαστηριακές έρευνες στο «Δημόκριτο» και την έκθεση επιτροπής αρχαιολόγων, το χρυσό «δαχτυλίδι του Θησέα», που βρέθηκε στα Αναφιώτικα της Πλάκας. Υπέρ της αγοράς από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γνωμοδότησε το ΚΑΣ.

43

Αυθεντικό κρίθηκε, μετά τις εργαστηριακές έρευνες στο «Δημόκριτο» και την καλλιτεχνική έκθεση επιτροπής αρχαιολόγων, το χρυσό «δαχτυλίδι του Θησέα», το οποίο βρέθηκε στην αυλή σπιτιού στα Αναφιώτικα της Πλάκας.

Με βάσει τα παραπάνω, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της αγοράς του από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έναντι 75.000 ευρώ.

Το αξίας (κατ εκτίμηση) 150.000 ευρώ δαχτυλίδι χρονολογείται στο τέλος του 15ου αι. π.Χ. και ζυγίζει 20 γραμμάρια.

Σύμφωνα με τα Νέα, βασικά στοιχεία που αποδεικνύουν την αυθεντικότητα του δαχτυλιδιού είναι κόκκοι χαλαζία στην επιφάνειά του και η σύγκρισή του με άλλα γνήσια δαχτυλίδια.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του «Δημόκριτου», η μορφολογία της επιφάνειας του δαχτυλιδιού περιέχει χαρακτηριστικούς κόκκους χαλαζία, γραμμές λείανσης και χρήσης εντελώς όμοιες με αυτές του γνήσιου σφραγιστικού μυκηναϊκού δαχτυλιδιού αρ. 992 και των νεολιθικών περιάπτων που έχουν εξεταστεί.

Επιπλέον, τονίζεται πως το κράμα του συγκεκριμένου δαχτυλιδιού είναι μάλλον απίθανο να έχει προέλθει από σύγχρονες διαδικασίες καθαρισμού, διότι τα κράματα του εμπορίου είναι από ορυχεία και βιομηχανικά καθαρισμένα και δεν περιέχουν στρογγυλεμένους κόκκους χαλαζία.

Εκτιμάται, δε, ότι οι σημερινές διαδικασίες καθαρισμού θα είχαν απομακρύνει εντελώς τα όποια εγκλείσματα χαλαζία.

«Η πιθανότητα να είναι κίβδηλο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς από τη φυσικοχημική ανάλυση, αλλά είναι μικρή» αναφέρεται στην έκθεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024