Στον αέρα η αγορά του

Αμφισβητείται η γνησιότητα του χρυσού δαχτυλιδιού του Θησέα

Αμφισβητείται η γνησιότητα του χρυσού δαχτυλιδιού του Θησέα
Το δαχτυλίδι χρονολογείται στο τέλος του 15ου αι. π.Χ. και ζυγίζει 20 γραμμάρια   (Φωτογραφία:  Τα Νέα )
in.gr audio player
Αθήνα
Διαφορετικές είναι οι απόψεις των επιστημόνων σχετικά με τη γνησιότητα ή όχι του χρυσού σφραγιστού δαχτυλιδιού του Θησέα, το οποίο βρέθηκε στην αυλή σπιτιού στα Αναφιώτικα της Πλάκας και επρόκειτο να αγοραστεί από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σύμφωνα με τα Νέα, οι επιστημονικές κόντρες και η απουσία του τελικού πορίσματος της έκθεσης του «Δημόκριτου» τίναξαν στον αέρα τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο εκλήθη να αποφανθεί αν το δαχτυλίδι αξίας (κατ εκτίμηση) 150.000 ευρώ- θα εμπλουτίσει τη συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ).

Το θέμα αναμένεται να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες, οπότε θα υπάρχει και η τελική έκθεση του «Δημόκριτου».

Πάντως, καταλυτική αποδείχθηκε η σύγκρισή του με ένα κίβδηλο δαχτυλίδι που έχει στην κατοχή του το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με σχετικά πρόσφατα ευρήματα από την Καλαμάτα, αλλά και με τον νεολιθικό θησαυρό τού ΕΑΜ.

Επιπλέον, οι ειδικές χημικές αναλύσεις και ο έλεγχος με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης απέδειξαν ότι για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν χειροποίητα εργαλεία και όχι τροχός, που θα χρησιμοποιούσε κάποιος πλαστογράφος.

Υπέρ της γνησιότητάς του καταλήγουν οι αρχαιολόγοι Ελένη Παπάζογλου, Αικατερίνη Δημακοπούλου και Νότα Δημοπούλου, τονίζοντας πως το δαχτυλίδι εντάσσεται «αβίαστα στην κρητομηκυναϊκή παράδοση».

Αντίθετη γνώμη ωστόσο εκφράζει ο ειδικός στη μινωική αρχαιολογία και μέλος του ΚΑΣ, Γιάννης Σακελλαράκης. «Είναι αδιανόητο να έπεσε από την Ακρόπολη. Θα είναι το μοναδικό χρυσό που έχει βρεθεί στην Ακρόπολη και θα έπρεπε να είναι αριστούργημα», είπε προς τα μέλη του ΚΑΣ και αρνήθηκε την επωνυμία «δαχτυλίδι του Θησέα», λέγοντας πως καθιερώθηκε για να ανέβει η τιμή του δαχτυλιδιού.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη