Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ύστατο SOS για τη διάσωση της αρχαίας πόλης των Αλλιανών

Ύστατο SOS για τη διάσωση της αρχαίας πόλης των Αλλιανών

Σε λιγότερο από ένα μήνα κινδυνεύουν να βυθιστούν κάτω από τα νερά του φράγματος του Γιορτανλί οι Αλλιανοί της Περγάμου, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα υδροθεραπείας της αρχαιότητας που χρονολογείται από τον 2ο π.Χ. έως τον 2ο μ.Χ. αιώνα.

43

Σε λιγότερο από ένα μήνα κινδυνεύουν να βυθιστούν κάτω από τα νερά του φράγματος του Γιορτανλί οι Αλλιανοί της Περγάμου, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα υδροθεραπείας της αρχαιότητας που χρονολογείται από τον 2ο π.Χ. έως τον 2ο μ.Χ. αιώνα.

Παρά το γεγονός ότι στις 20 Απριλίου 2005 οι Αλλιανοί κηρύχθηκαν ως «1ου βαθμού προστατευόμενη περιοχή» με την υπ αριθμόν 724 απόφαση του κρατικού Συμβουλίου Προστασίας Πολιτιστικών Μνημείων Σμύρνης, ένας άλλος κρατικός θεσμός -η Κρατική Διαχείριση Υδάτων- συνεχίζει τις εργασίες για την κατασκευή του φράγματος που θα βυθίσει τους Αλλιανούς.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής των ανασκαφών Αχμέτ Γιαράς, ο αρχαιολογικός χώρος αποκαλύφτηκε το 1998, ενώ μέχρι τότε ήταν χωράφι. Ο κ Γιαράς τονίζει ότι η αρχαία πόλη είναι το μοναδικό κέντρο υδροθεραπείας που κατάφερε να διατηρηθεί ώς τις ημέρες μας και κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή η οποία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών.

«Το οικονομικό όφελος από τον τουρισμό θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος που θα αποφέρει το φράγμα» υπογραμμίζει κ. Γιαράς αναφέροντας ότι αν δεν αλλάξουν τα σχέδια για τη δημιουργία του φράγματος η ιστορική πόλη των Αλλιανών θα βυθιστεί κάτω από τα νερά στις 15 Νοεμβρίου.

Έκκληση για τη διάσωση των Αλλιανών απευθύνει ο πρώην δήμαρχος Περγάμου και νυν πρόεδρος του «Συλλόγου Πέργαμος» Σεφά Τασκίν.

«Η αρχαία πόλη των Αλλιανών που βρίσκεται κοντά στην Πέργαμο και είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία που σώζονται στις ημέρες μας στην Ανατολή, πρέπει να σωθεί. Ακόμη και το κάρφωμα ενός καρφιού σε μία περιοχή που βάσει των νόμων έχει χαρακτηριστεί 1ου βαθμού προστατευόμενη περιοχή αποτελεί αδίκημα» επισημαίνει ο κ. Τασκίν, τονίζοντας ότι στην περίπτωση των Αλλιανών παρανομεί το ίδιο το κράτος προχωρώντας στην κατασκευή φράγματος σε 1ου βαθμού προστατευόμενη περιοχή.

Ο κ. Τασκίν υπογραμμίζει ότι η καταστροφή των Αλλιανών μπορεί να αποφευχθεί με τη δημιουργία νέων σχεδίων που θα εκπονηθούν από κρατικούς οργανισμούς, διεθνείς φορείς και κοινοπραξίες και θα αποφέρουν στην περιοχή το όφελος που θα απέφερε το φράγμα χωρίς όμως να καταστραφεί η αρχαία πόλη.

Οι σωστικές ανασκαφές που συνεχίζονται στους Αλλιανούς από το 1998 έχουν φέρει στο φως πλήθος ευρημάτων της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου. Όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι, σε διάστημα τριών μόνο μηνών αποκαλύφτηκαν 400 ιατρικά εργαλεία, 350 γυάλινα αντικείμενα και 160 αγαλματίδια ενώ οι ανασκαφές πρέπει να συνεχιστούν τουλάχιστον για μια επταετία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024