Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα στοιχεία για το μέγεθος των ζημιών στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου

Νέα στοιχεία για το μέγεθος των ζημιών στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου

Διευκρινίσεις για την κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη δίνει με ενημερωτικό σημείωμά του ο επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής Χρ.Ντούμας. Τονίζει ότι οι ζημιές στις αρχαιότητες δεν είναι μη αναστρέψιμες.

38

Με ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο εξηγεί λεπτομερώς το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη το στέγαστρο στην Σαντορίνη, ο επικεφαλής των ανασκαφών στο Ακρωτήρι καθηγητής Χρ.Ντούμας διευκρινίζει τα όσα συνέβησαν στον αρχαιολογικό χώρο, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας Βρετανός τουρίστας.

Ο κ. Ντούμας στο σημείωμα του κάνει λόγο «για ανεπαρκή ενημέρωση και παραποίηση της αλήθειας, που προήλθε από σχετικούς και άσχετους, επώνυμους και ανώνυμους».

Για την υπεύθυνη ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται ο κ. Ντούμας αναφέρει:

* Μόνο ένα τμήμα, που αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου, κατέρρευσε και όχι ολόκληρο το στέγαστρο, όπως συχνά έγινε υπαινιγμός.

* Οι κιονοστοιχιες εκατέρωθεν του τόξου, στις οποίες στηρίζονται και οι υδροροές, φαίνονται άθικτες, πράγμα που διευκολύνει την λήψη προσωρινών μέτρων προστασίας του ακάλυπτου τμήματος του χώρου.

* Η προκληθείσα στα μνημεία ζημιά είναι δύσκολο να αποτιμηθεί πλήρως, πριν οι αρμόδιες επιτροπές που ορίστηκαν από την πολιτεία ολοκληρώσουν το έργο τους. Δεδομένου όμως ότι σημαντικό τμήμα του καταρρεύσαντος στεγάστρου έπεσε σε ακάλυπτο χώρο (Πλ. Τριγώνου), εκτιμάται ότι οι ζημιές δεν θα είναι εκτεταμένες και εν πάση περιπτώσει μη αναστρέψιμες.

* Τα μνημεία κάτω από το καταρρεύσαν τμήμα έχου ανάγκη από άμεση προστασία από τα στοιχεία της φύσης, που λόγω του επερχόμενου χειμώνα δεν αναμένονται ήπια. Τα όργανα που έχουν επιφορτισθεί με την αναζήτηση των στοιχείων για την μελέτη των αιτίων της κατάρρευσης θα λειτουργήσουν με γοργούς ρυθμούς, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω απώλεια χρόνου για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024