Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια πρώτη στο Ηρώδειο για τις «Ευμενίδες» του Βασίλ Τόλε

Παγκόσμια πρώτη στο Ηρώδειο για τις «Ευμενίδες» του Βασίλ Τόλε

Την όπερα του Βασίλ Τόλε «Ευμενίδες» παρουσιάζει στο Ηρώδειο ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, το Ελληνικό Φεστιβάλ και η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Με το έργο αυτό ο Τόλε κέρδισε το πρώτο βραβείο σύνθεσης στο πλαίσιο της «Όπερας της Γης».

30

Την όπερα του Βασίλ Τόλε «Ευμενίδες» παρουσιάζει την Παρασκευή στο Ηρώδειο ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, το Ελληνικό Φεστιβάλ και η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Με το έργο αυτό, ο Τόλε το 2001 κέρδισε το πρώτο βραβείο σύνθεσης στο πλαίσιο της «Όπερας της Γης».

Υπενθυμίζεται ότι η Όπερα της Γης ήταν μια πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού.

Στόχευε στην παραγγελία και παραγωγή ενός καινούργιου έργου μουσικού θεάτρου στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001 – 2004.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων ανέλαβε την υλοποίηση του σχεδίου μέσω των διαγωνισμών για σύνθεση, διεύθυνση ορχήστρας και τραγουδιστών στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Δημήτρης Μητρόπουλος.

Η όπερα θα παρουσιαστεί σε μορφή κοντσερτάντε με ελληνικούς υπέρτιτλους. Συμπράττει η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Τούρκου Αλπασλάν Ερτούνγκεαλπ, ο οποίος είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο διεύθυνσης ορχήστρας το 2002 ενώ όλοι οι σολίστ είναι οι νικητές του διαγωνισμού για τραγουδιστές του 2003.

O Tόλε ανήκει στην τελευταία γενιά συνθετών που ανέδειξαν οι περίφημες «Συναυλίες του Mάη», το μεγάλο ετήσιο φεστιβάλ αλβανικής μουσικής που πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1990.

Σπούδασε βιολί, πήρε μαθήματα σύνθεσης από τον φημισμένο Αλβανό συνθέτη Tσεσκ Zαντέγια και, τέλος, σπούδασε στο Ανώτατο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών (AIKT) Tιράνων, παίρνοντας δίπλωμα σύνθεσης με τον συνθέτη Kοσμά Λάρα.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σύνθεσης στη Mουσική Aκαδημία Follkwang της Γερμανίας και μεταδιδακτορικές σπουδές μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε διευθυντής του «Θεάτρου Όπερας και Mπαλέτου» των Tιράνων και από το 2001 προΐσταται της Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του αλβανικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου. Ώρα έναρξης 20.30.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024