Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να σταματήσει η κατάχωση ευρημάτων στο Λευκό Πύργο ζητούν φορείς της Θεσσαλονίκης

Να σταματήσει η κατάχωση ευρημάτων στο Λευκό Πύργο ζητούν φορείς της Θεσσαλονίκης

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή, εν όψει της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ώστε να μην προχωρήσει η κατάχωση των νέων ευρημάτων γύρω από το Λευκό Πύργο, ζητούν τρεις φορείς της πόλης.

43

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή, εν όψει της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ώστε να μην προχωρήσει η κατάχωση των νέων ευρημάτων γύρω από το Λευκό Πύργο, ζητούν τρεις φορείς της πόλης.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, τα νέα ευρήματα ήλθαν στο φως στη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης του χώρου γύρω από το μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τα θεμέλια του περιτειχίσματος του Λευκού Πύργου, την κατάχωση των οποίων ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Εταιρεία Έρευνας και Προώθησης της Επιστημονικής Αναστήλωσης Μνημείων και η Ένωση Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό καλούν τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το εργοτάξιο, να παρέμβει και να διακόψει την κατάχωσή τους.

«Το εύρημα αυτό καθαυτό, εκτός από την ιστορική του σπουδαιότητα, διασώζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες μαρτυρίες σχετικά με τη διαμόρφωση των παράκτιων οχυρών, την πρώιμη χρήση κανονιών και την ιστορική τεχνολογία των θεμελιώσεων σε παράκτιες ζώνες (με χρήση ξύλινων σχαρών)» τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι τρεις φορείς.

Επειδή, όμως, η κατάχωση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι φορείς αντιπροτείνουν την ανάθεση νέας μελέτης, η οποία θα αναδεικνύει τα ευρήματα, τη διακοπή επ αόριστον των εργασιών και την αποκάλυψη εκ νέου των βάσεων του οχυρού για την αξιοποίησή τους.

Απαντώντας, η επικεφαλής από το 1996 των μελετητών του έργου, αρχιτέκτων Κατερίνα Τσιγαρίδα, υποστηρίζει ότι «θα ήταν λάθος ένα έργο για τη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει υποστηριχθεί απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, για λόγους εντυπωσιασμού και μικροπολιτικής να καθυστερήσει ή να ακυρωθεί».

Αιτιολογώντας την παραπάνω άποψη, η κ. Τσιγαρίδα επικαλείται την απόφαση του ΚΑΣ σύμφωνα με την οποία «η κατάχωση με αναστρέψιμο τρόπο είναι η μόνη εφικτή λύση διατήρησης και προστασίας των ευρημάτων», θεωρώντας «ακατάλληλη και ασύμβατη με την απλότητα της μελέτης και τη χρήση του χώρου ως σημείου συνάθροισης μεγάλου αριθμού ατόμων την πιθανότητα τροποποίησης της μελέτης για ανάδειξη των ευρημάτων» (κάλυψη με κρύσταλλο πάνω σε μεταλλικούς σκελετούς, διατήρησή τους στη στάθμη που αποκαλύφθηκαν εν είδει αρχαιολογικού σκάμματος κ.ά.).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024