Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σίγησε την Τρίτη η φωνή της Βίκυς Μοσχολιού

Σίγησε την Τρίτη η φωνή της Βίκυς Μοσχολιού

Την τελευταία της πνοή άφησε την Τρίτη, σε ηλικία 62 ετών, η μεγάλη κυρία του ελληνικού πενταγράμμου Βίκυ Μοσχολιού. Η σπουδαία ερμηνεύτρια, που με τη φωνή της σφράγισε την ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, «έσβησε» έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

43

Την τελευταία της πνοή άφησε στις 11 το πρωί της 16ης Αυγούστου, σε ηλικία 62 ετών, η μεγάλη κυρία του ελληνικού πενταγράμμου Βίκυ Μοσχολιού.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια, που με τη φωνή της σφράγισε την ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, «έσβησε» έπειτα από άνιση πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Υγεία».

Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στο Μεταξουργείο στις 17 Μαΐου του 1943 και έκανε τα πρώτα της βήματα στο λαϊκό πάλκο στην περίφημη «Τριάνα του Χειλά», πλάι στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα.

Το αστέρι της άρχισε να λάμπει το 1964, όταν ο Σταύρος Ξαρχάκος την επέλεξε για να ερμηνεύσει το τραγούδι Χάθηκε το φεγγάρι στην ταινία Λόλα.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά, η Βίκυ Μοσχολιού θα τραγουδήσει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου. Τη φωνή της, άλλωστε, εμπιστεύθηκαν οι σημαντικότεροι από τους Έλληνες συνθέτες.

Ανάμεσα σε αυτούς, οι Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Ακης Πάνου, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Χατζηνάσσιος, Τζορτζ Μουστακής, Βασίλης Τσιτσάνης, Μάρκος Βαβακάρης, Λουκιανός Κηλαϊδόνης και Σταμάτης Κραουνάκης.

Επιπλέον, τους στίχους τραγουδιών της υπογράφουν οι σημαντικότεροι ποιητές και στιχουργοί της χώρας: Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Γκάτσος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Βαγγέλης Γκούφας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Σκούρτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Μάνος Ελευθέριου, Πυθαγόρας, Κώστας Κινδύνης, Κώστας Βίρβος, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χρονάς, Λίνα Νικολακοπούλου, Κώστας Τριπολίτης και Θεόδωρος Ποάλας.

«Τα τρένα που φύγαν», «Τα δειλινά», «Οι μετανάστες», «Τα αρχοντορεμπέτικα» και τόσες άλλες επιτυχίες από το πλούσιο ρεπερτόριο της Βίκυς Μοσχολιού, σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή,που αν και οι εκπρόσωποί της χάνονται, μένουν πάντα ζωντανές στην καρδιά των Ελλήνων.

Το 1967 χιλιάδες άνθρωποι τη συνόδευσαν στη Μητρόπολη των Αθηνών, όπου ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου με τον «στρατηγό» του ελληνικού ποδοσφαίρου Μίμη Δομάζο. Από το γάμο της αυτό, ο οποίος ωστόσο κατέληξε σε διαζύγιο, απέκτησε δύο κόρες.

Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν η πρώτη που οργάνωσε μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στην Κύπρο, αλλά και η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που το 1972 άφησε τις μεγάλες πίστες και κατέβηκε στις μπουάτ της Πλάκας, στο «Ζουμ» και μετά στο «Ζυγό» για 6 σεζόν.

Η κηδεία της θα γίνει δημοσία δαπάνη μεθαύριο Πέμπτη. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 4 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια η ταφή θα γίνει στο A΄νεκροταφείο.

Από τις 9 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 8:00 το βράδυ η σορός της Μοσχολιού θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ και την Πέμπτη το πρωί από τις 9 μέχρι το μεσημέρι θα εκτίθεται και πάλι σε λαϊκό προσκύνημα.

Συλλυπητήρια μηνύματα

«Το ελληνικό τραγούδι θρηνεί σήμερα την απώλεια μιας από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του. Το πάθος, η δύναμη και η αξιοπρέπεια της Βίκυς Μοσχολιού, στοιχεία του χαρακτήρα της που έκαναν τις ερμηνείες της μοναδικές, δεν την εγκατέλειψαν ποτέ, ακόμη και στη άνιση μάχη που έδινε τα τελευταία χρόνια με τον καρκίνο. Η ανάμνησή της, όπως και τα τραγούδια της, θα παραμείνει ανεξίτηλη στις καρδιές μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας στους οικείους της τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

«Η Βίκυ Μοσχολιού υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού. Η πορεία της χαρακτηρίστηκε από την ποιότητα των τραγουδιών της και τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της. Τραγούδησε τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες με ιστορικές ερμηνείες που καθιέρωσαν το έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Με τη φωνή της έκανε τα τραγούδια της κομμάτι του πολιτισμού μας» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

«Δεχθείτε τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο της Βίκυς Μοσχολιού. Θα μείνει αξέχαστη για την πραγματικά ωραία λαϊκή φωνή της, τις σπουδαίες ερμηνείες, την απλότητα και το ήθος που τη διέκρινε. Η προσφορά της λαϊκό τραγούδι ήταν μεγάλη» ανέφερε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια της Β.Μοσχολιού.

«Η Βίκυ Μοσχολιού δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε μια αληθινή λαϊκή τραγουδίστρια, που πέρασε στο τραγούδι της τα γνήσια λαϊκά της βιώματα. Θα μας λείψει πολύ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Πολιτισμού του Συνασπισμού.

Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Χρήστος Ζαχόπουλος μόλις ενημερώθηκαν για το θάνατο της Βίκυς Μοσχολιού τόνισαν:

Φάνη Πάλλη- Πετραλιά: «Η σεμνή παρουσία της φίλης Βίκυς Μοσχολιού και το αστείρευτο ταλέντο της, τίμησαν το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, τίμησαν τον ελληνικό πολιτισμό. Όλοι οι φίλοι της, όλοι οι Έλληνες θα τη θυμόμαστε πάντα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

Πέτρος Τατούλης: «Η Βίκυ Μοσχολιού υπηρέτησε με ήθος, αξιοπρέπεια και σεμνότητα το λαϊκό τραγούδι και σημάδεψε με τη φωνή της μελωδίες που τραγουδήθηκαν απ’ όλους τους Έλληνες. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου προς την οικογένεια και τους οικείους της».

Χρήστος Ζαχόπουλος: «Μια γνήσια λαϊκή φωνή και ένα αντίστοιχο ήθος, που σημάδεψαν τη ποιοτική πορεία του ελληνικού τραγουδιού ολόκληρες δεκαετίες, έδυσαν. Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για την απώλεια αυτή».

Επίσης, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Μια φωνή λαϊκή και εκφραστική σίγησε. Ένας άνθρωπος ζεστός και καλοσυνάτος με μια μεγάλη ψυχή, μια καλλιτέχνης μοναδική δεν είναι πια μαζί μας. Η Βίκυ Μοσχολιού μας συντρόφευσε τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες και οι μεγάλες αξέχαστες επιτυχίες της θα συνεχίσουν να αποτελούν αγαπημένη συντροφιά και για τις επόμενες γενιές. Στην οικογένεια της εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο Δήμος Αθηναίων προτίθεται να παραχωρήσει δωρεάν τάφο στο Α Νεκροταφείο για την ταφή της μεγάλης ερμηνεύτριας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024