Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τουταγχαμών δεν δολοφονήθηκε, απαντούν με σιγουριά οι επιστήμονες

Ο Τουταγχαμών δεν δολοφονήθηκε, απαντούν με σιγουριά οι επιστήμονες

Αρνητική είναι η απάντηση που δίνει η αξονική τομογραφία της μούμιας του Τουταγχαμών στο ερώτημα-θρίλερ εάν ο νεαρός φαραώ δολοφονήθηκε. Η εξέταση μπορεί να αποκλείει ένα ενδεχόμενο, δεν δίνει όμως λύση στο μεγάλο ερώτημα: Πώς πέθανε τελικά ο Τουταγχαμών;

38

Αρνητική είναι η απάντηση που δίνει η αξονική τομογραφία της μούμιας του Τουταγχαμών στο ερώτημα-θρίλερ εάν ο νεαρός φαραώ δολοφονήθηκε. Η εξέταση μπορεί να αποκλείει ένα ενδεχόμενο, δεν μπορεί όμως να δώσει λύση στο μεγάλο ερώτημα: Πώς πέθανε τελικά ο Τουταγχαμών;

Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένα μέλη της ερευνητικής ομάδας υποστηρίζουν ότι ο Τουταγχαμών ίσως πέθανε από μολυσμένο τραύμα στο μηρό, άποψη με την οποία όμως κάποιοι άλλοι διαφωνούν.

Πάντως, η εξέταση δεν παρέχει αποδείξεις, που να στηρίζουν την άποψη ότι ο Τουταγχαμών πέθανε έπειτα από χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Όπως και να χει, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας αποφάσισε ότι η υπόθεση έχει κλείσει και ότι ο τάφος του νεαρού βασιλιά, που πέθανε το 1352 π.Χ. σε ηλικία 19 ετών, δεν πρέπει να διαταραχθεί ξανά.

Κάποιοι ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι ο φαραώ δολοφονήθηκε, βασιζόμενοι σε δύο γεγονότα: πρώτον ότι έφυγε από τη ζωή σε πολύ μικρή ηλικία και, δεύτερον, ότι έζησε σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας.

«Δεν γωνρίζουμε πώς πέθανε ο βασιλιάς, αλλά τουλάχιστον γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι δεν δολοφονήθηκε» δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζαχί Χαουάς.

Ο ίδιος προσέθεσε: «Η υπόθεση έκλεισε. Δεν πρέπει να ξαναενοχλήσουμε τον βασιλιά».

Οκτώ από τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής που υπογράφουν το πόρισμα της έρευνας εκτιμούν ότι ίσως ο Τουταγχαμών πέθανε έπειτα από σοβαρό ατύχημα, κατά το οποίο έσπασε το μηρό του. Εικάζουν ότι η πληγή μολύνθηκε και έτσι ο φαραώ πέθανε.

Ο Τουταγχαμών ανέβηκε στο θρόνο αμέσως μετά το θάνατο του Ακενατών, του φαραώ που εγκατέλειψε τους περισσότερους Αιγύπτιους θεούς και προσπάθησε να επιβάλει τη μονοθεϊστική λατρεία βασισμένη πάνω στη λατρεία του ήλιου.

Στη διάρκεια της βασιλείας του Τουταγχαμών, που διήρκεσε μόλις 10 χρόνια, πολλοί υπέρμαχοι της παλαιάς θρησκείας προσπαθούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο, δημιουργώντας έτσι μεγάλη αναταραχή μέσα στο βασίλειο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024