Τέλος εποχής (;)

Αμφίβολη η συνέχεια της έκδοσης του περιοδικού «Διαβάζω»

Αμφίβολη η συνέχεια της έκδοσης του περιοδικού «Διαβάζω»
Η «ψυχή» του περιοδικού, ο Ηρακλής Παπαλέξης έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή το 2003   (Φωτογραφία:  N.Βασιλάκος )
in.gr audio player
Αθήνα
Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για το λογοτεχνικό περιοδικό «Διαβάζω», που πρωτοκυκλοφόρησε πριν από 29 χρόνια. Η Βάσω Σπαθή, που ανέλαβε το βάρος της έκδοσής του, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ηρακλή Παπαλέξη, δηλώνει αδύναμη να συνεχίσει.

Με δήλωσή της τη Δευτέρα, η κ. Σπαθή προαναγγέλλει ουσιαστικά -χωρίς να το λέει ρητά- το κλείσιμο του περιοδικού που -όπως υποστηρίζει- «οδηγείται στην απαξίωση και την αναξιοπιστία».

Το περιοδικό κυκλοφόρησε το 1976 ο Περικλής Αθανασόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1983 και ο διάδοχός του στο τιμόνι του «Διαβάζω» Γιώργος Γαλάντης σταδιακά αποσύρθηκε από το προσκήνιο και τον κύριο όγκο της εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, από το 1997 ο Ηρακλής Παπαλέξης ανέλαβε και επισήμως τη διεύθυνση του περιοδικού, συνεπικουρούμενος από τη Βάσω Σπαθή. Ο ξαφνικός θάνατός του, όμως, τον Νοέμβριο του 2003, οδηγεί πιθανότατα στο τέλος της διαδρομής του περιοδικού.

Στη δήλωσή της, η κ. Σπαθή επισημαίνει ότι με δική της πρωτοβουλία αναζητήθηκαν και βρέθηκαν υποψήφιοι αγοραστές, πριν όμως από τις υπογραφές αποκαλύφθηκε ότι ο ιδιοκτήτης είχε παραχωρήσει τον μισό τίτλο της εταιρείας σε άλλον μέτοχο, ο οποίος δεν επιθυμούσε την πώληση.

Η αποχώρηση της συνεργάτιδας του Ηρακλή Παπαλέξη είναι οριστική, ενώ το τεύχος Δεκεμβρίου 2004 φαίνεται να είναι το τελευταίο, εκτός εάν υπάρξει κάποια κίνηση εκ μέρους του ιδιοκτήτη του «Διαβάζω».

Το περιοδικό ξεκίνησε ως διμηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, αλλά από τον Δεκέμβριο του 1978 μετατράπηκε σε μηνιαίο και από τον Δεκέμβριο του 1982 σε δεκαπενθήμερο.

Υπήρξε δε εποχή στην οποία οι πωλήσεις του έφταναν στα 5.000 αντίτυπα, καταγράφοντας ρεκόρ για τα δεδομένα των λογοτεχνικών περιοδικών. Η πτώση ήλθε στη δεκαετία του 90, οπότε και επέστρεψε στο καθεστώς της μηνιαίας έκδοσης.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη