Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Και πάλι στο προσκήνιο η αντιπαράθεση των αρχαιολόγων για τη Βεργίνα

Και πάλι στο προσκήνιο η αντιπαράθεση των αρχαιολόγων για τη Βεργίνα

Στο προσκήνιο ήλθε και πάλι η αντιπαράθεση μεταξύ των αρχαιολόγων για το εάν η Βεργίνα ταυτίζεται ή όχι με τις Αιγές. Αφορμή για τη συζήτηση το 18ο Αρχαιολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

43

Στο προσκήνιο ήλθε και πάλι η αντιπαράθεση μεταξύ των αρχαιολόγων για το εάν η Βεργίνα ταυτίζεται ή όχι με τις Αιγές. Αφορμή για τη συζήτηση το 18ο Αρχαιολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, τα εντυπωσιακά ευρήματα του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου αμφισβητούνται εκ νέου από τον συνεργάτη της τότε ανασκαφής, καθηγητή σήμερα Παναγιώτη Φάκλαρη.

Ο κ. Φάκλαρης με εισήγησή του στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών υποστηρίζει ότι τα ευρήματα της Βεργίνας δεν αποδεικνύουν «ιστορική συνέχεια» για την ύπαρξη της πόλης των Αιγών (της πρωτεύουσας των αρχαίων Μακεδόνων) και ότι το μακεδονικό βασίλειο βρίσκεται μάλλον βορειότερα της Βεργίνας- στους πρόποδες του Βερμίου.

Ωστόσο, νέα, αλλά και παλαιότερα ευρήματα των αρχαϊκών χρόνων που παρουσίασαν οι ανασκαφείς της Βεργίνας στο συνέδριο ενισχύουν την αρχική υπόθεση και εξασφαλίζουν την ιστορική συνέχεια της πρωτεύουσας των Μακεδόνων.

Ειδικότερα, ταφικά μνημεία που χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 6ου π.Χ. αιώνα (περί το 550-600 π.Χ.) αλλά και τμήματα της οχύρωσης της πόλης (μήκους 56 μ.) αποτελούν ευρήματα-μάρτυρες για την ιστορική συνέχεια.

Παράλληλα, η συστάδα των 24 συλημένων τάφων με κτερίσματα (πήλινα κορινθιακά και αττικά αγγεία και μετάλλινα αντικείμενα) και κυρίως η ανασκαφή των βάσεων του τείχους που παραπέμπουν σε προϋπάρχον τείχος στο ίδιο σημείο, σε συνδυασμό και με νομίσματα από την εποχή του Περδίκα, οδηγούν κατά την αρχαιολόγο Αγγελική Κοταρίδη, στο συμπέρασμα ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην παλιότερη ώς τώρα γνωστή οχύρωση της μακεδονικής πόλης -οι Αιγές ήταν πόλη τειχισμένη από τον 5ο αιώνα».

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του κ. Φάκλαρη, η κ. Κοταρίδου αναφέρει πως «η μέχρι τώρα απουσία ευρημάτων των πρώιμων αρχαϊκών χρόνων που κάποιοι θεώρησαν αντεπιχείρημα για την ταύτιση της αρχαίας πόλης αποτελεί κενό της έρευνας και όχι της ιστορίας». Η ίδια σημειώνει, δε, πως «δεν έχουμε σκάψει παρά μόνο το 1/1 00 της νεκρόπολης και το 1/500 της πόλης».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια -υπεύθυνη για την πανεπιστημιακή ανασκαφή της Βεργίνας- Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη υποστηρίζει ότι «η ταύτιση της Βεργίνας με τις Αιγές αποτελεί τη μόνη λογική, συγκροτημένη και σφαιρική ερμηνεία των ευρημάτων της».

«Εκτιμώ ότι θα ήταν ουσιαστικότερη η συμβολή του κ. Φάκλαρη στην επιστημονική συζήτηση αν αποφάσιζε να κοινοποιήσει επιτέλους το εντυπωσιακό εύρημα που έχει την τύχη (ή την ατυχία;) να αποκαλύψει στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής ανασκαφής που διενεργεί με δαπάνες κρατικών κονδυλίων» προσθέτει η κ. Παλιαδέλη.

«Είναι θεμιτή η όποια επιστημονική άποψη αρθρώνεται, αρκεί να τεκμηριώνεται. Σ ολόκληρο τον μακεδονικό χώρο δεν έχουμε μέχρι σήμερα ανάλογης έκτασης και λαμπρότητας ευρήματα. Η ύπαρξη του ανακτόρου, η πυκνότητα των τάφων, η ποιότητα των ευρημάτων και των τοιχογραφιών, το θέατρο και γενικότερα η αρχιτεκτονική αντίληψη συνηγορούν ότι το κέντρο αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τις Αιγές» υποστηρίζει από την πλευρά του ο επί 35 χρόνια ανασκαφέας της δεύτερης μεγάλης ιστορικής μακεδονικής πόλης, του Δίου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Επιγραμματικά, η κυρίαρχη θέση για τη Βεργίνα είναι ότι εκεί εντοπίζονται οι Αιγές, πως τα ευρήματα ταυτίζονται με την πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου τον 3ο-4ο αι. π.Χ., ότι τα σημαντικότατα ευρήματα είναι ο τάφος του Φιλίππου Β (1976), η πανοπλία και η ασπίδα του και πως ο εντοπισμός των Αιγών αποδεικνύει την ιστορική συνέχεια της παρουσίας των Μακεδόνων στην περιοχή.

Η αντίθετη πλευρά λέει ότι η Βεργίνα δεν ταυτίζεται με τις Αιγές και πως ο οικισμός είναι μεταγενέστερος, πως οι τάφοι αποδίδονται σε επιφανείς Μακεδόνες, μεταγενέστερους του Αλεξάνδρου, με πλούτο που έφεραν από την Ασία, ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήρθαν από την Ιλλυρία και εγκαταστάθηκαν στο Βέρμιο, βορειότερα της Βεργίνας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024