Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το «δαχτυλίδι του Θησέα» έκρυβε κοτέτσι στη Βάρκιζα

Το «δαχτυλίδι του Θησέα» έκρυβε κοτέτσι στη Βάρκιζα

Έναν μικρό θησαυρό επιχειρεί να αγοράσει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο λόγος για το «δαχτυλίδι του Θησέα», ένα ολόχρυσο σφραγιστικό δαχτυλίδι, του 15ου ή του 14ου αι. π.Χ, που βρέθηκε από ιδιώτες σε κοτέτσι εξοχικής κατοικίας στη Βάρκιζα.

43

Έναν μικρό θησαυρό επιχειρεί να αγοράσει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο λόγος για το «δαχτυλίδι του Θησέα», ένα ολόχρυσο σφραγιστικό δαχτυλίδι με παράσταση ταυροκαθαψίων, που χρονολογείται στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 14ου αι. π.Χ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, το δαχτυλίδι απεικονίζει μια ανθρώπινη μορφή να πηδά πάνω από έναν ταύρο, ένα λιοντάρι, αλλά και ένα φυτό που δηλώνει πως τα συμβάντα εκτυλίσσονται στην ύπαιθρο.

Οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για ένα σπάνιο εύρημα, αφού είναι το δεύτερο παράδειγμα που έρχεται στο φως στην περιοχή της Αθήνας, ενώ η παράσταση που φέρει οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συνδέεται με την ιστορία του Θησέα.

Η ιστορία του «δαχτυλιδιού του Θησέα» είναι άκρως ενδιαφέρουσα: Βρέθηκε στη δεκαετία του 50 στην αυλή του σπιτιού του Π. Φιλόπουλου, στα Αναφιώτικα της Πλάκας. Πιθανότατα είχε παρασυρθεί κατά τις εργασίες επέκτασης της ανατολικής πτέρυγας του Μουσείου Ακροπόλεως.

Στη συνέχεια τα ίχνη του χάθηκαν, καθώς ο άνθρωπος που το ανακάλυψε δεν είχε αποκαλύψει ούτε στα παιδιά του την κρυψώνα. Ήρθε και πάλι στην επιφάνεια πέρυσι, αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του Π.Φιλόπουλου, όταν τα παιδιά του αποφάσισαν να γκρεμίσουν το κοτέτσι στο εξοχικό της οικογένειας στην Αγία Μαρίνα Βάρκιζας.

Η νύφη του Π.Φιλόπουλου, Αννα Φιλοπούλου-Τζουστάκη, παρέδωσε το δαχτυλίδι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο με τη σειρά του εκδήλωσε ενδιαφέρον να το αγοράσει το πολύτιμο εύρημα.

Το θέμα συζητήθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και -καθώς εκφράστηκαν επιφυλάξεις για την αυθεντικότητά του- ορίστηκε τριμελής ειδική επιτροπή η οποία θα αποφανθεί για τη γνησιότητα του κοσμήματος και θα προχωρήσει και στην εκτίμησή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024