Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θύελλα αντιδράσεων από τη ματαίωση της παράστασης «Πλούτος» στις Σέρρες

Θύελλα αντιδράσεων από τη ματαίωση της παράστασης «Πλούτος» στις Σέρρες

«Προσπάθεια καθιέρωσης μεσαιωνικών πρακτικών» καταγγέλλουν άνθρωποι των τεχνών, αντιδρώντας στην απόφαση του Δήμου Σερρών να απαγορεύσει τη διάθεση του προαυλίου χώρου του Ναού Αγίου Νικολάου για θεατρικές παραστάσεις. Αντιδράσεις κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ.

51

«Προσπάθεια καθιέρωσης μεσαιωνικών πρακτικών και αντιλήψεων» καταγγέλλουν άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού, αντιδρώντας δριμύτατα στην απόφαση του Δήμου Σερρών να απαγορεύσει τη διάθεση του προαυλίου χώρου του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Νικολάου για την πραγματοποίηση συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων.

Το θέμα ξεκίνησε όταν ο δήμαρχος Σερρών Γ.Μωϋσιάδης δήλωσε την Τρίτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως «ο Μητροπολίτης του Νομού Σερρών ζήτησε να μην προχωρούμε σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και μάλιστα θεατρικές με έργα που πολλές φορές βρίσκονται μεταξύ επιτρεπτού και μη επιτρεπτού».

Η δήλωση αφορούσε σε παραστάσεις των Επτά επί Θήβας και του Πλούτου του Αριστοφάνη, και οδήγησε στη ματαίωση τους σε θέατρο που γειτνιάζει με τον συγκεκριμένο ναό.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Θ.Μικρούτσικος και ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος, πρωταγωνιστής στον Πλούτο, έκαναν λόγο για την επιβολή μιας απόφασης ιδιότυπου χαρακτήρα από τον Μητροπολίτη και το Δήμαρχο Σερρών.

Παράλληλα, κάλεσαν τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού Κώστα Καραμανλή -που κατάγεται από τις Σέρρες- να λάβει θέση επί του θέματος.

«Ποιος ορίζει τα όρια του επιτρεπτού και του ανεπίτρεπτου» αναρωτήθηκε ο Θ.Μικρούτσικος, ο οποίος έχει την εμπειρία παραστάσεων στον Αγιο Νικόλαο. Οι Σέρρες, είπε, έχουν καταγραφεί στη συνείδηση και την καρδιά των καλλιτεχνών σαν μια πόλη με εξαιρετικό κοινό. «Είναι κρίμα σήμερα να ανακοπεί αυτή η δημιουργική πορεία της» συμπλήρωσε.

Αμεση ήταν και η αντίδραση του υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη. «Σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία, οι απαγορεύσεις στο χώρο του πολιτισμού και οι όποιες παρακωλύσεις δεν έχουν καμία θέση. Ο πολιτισμός δεν οξύνει τα πνεύματα. Αντιθέτως, δημιουργεί ισχυρές δομές και προϋποθέσεις ώστε να συνεχισθεί αδιατάρακτα η πορεία της κοινωνίας προς ένα καλύτερο αύριο» υποστήριξε.

Σχολιάζοντας την απαγόρευση η συντονίστρια μορφωτικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, έκανε λόγο για «απαράδεκτη και σκοταδιστική παρέμβαση που επαναφέρει τη λογοκριτική πρακτική στον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και μάλιστα παραδίδει σε τρίτους τη διάθεση των δημοτικών και των αρχαιολογικών μας χώρων».

Η βουλευτής ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή «ώστε να επαναφέρει το Νομό Σερρών στον 21ο αιώνα».

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Σερρών Μάρκος Μπόλαρης δήλωσε επίσης σχετικά με την πρόσφατη απαγόρευση των παραστάσεων του Αισχύλου και του Αριστοφάνη στον αρχαιολογικό χώρο του Κουλά τα εξής: «Τα θέματα της Εκκλησίας με την Αρχαία Ελληνική γραμματεία έχουν λυθεί εδώ και 1700 χρόνια από τους Καππαδόκες πατέρες της εκκλησίας…

»έτσι ώστε σήμερα αντιδράσεις σαν και αυτές που διαπιστώσαμε στην πόλη μας από το Δήμο και εκκλησιαστικούς κύκλους να είναι όχι απλά ακατανόητες αλλά στρέφονται σε βάρος του συνόλου της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού, ενώ προσβάλλουν συγχρόνως την δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση των πολιτών».

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί κατέθεσαν την Τετάρτη ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές Μ.Δαμανάκη, Μ.Μπόλαρης, Α.Μουσιώνης, Ε.Κουτμερίδης. Επισημαίνεται, πάντως, πως σε συναυλίες και παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στον εν λόγω χώρο στο παρελθόν έχει παραστεί κατ επανάληψη ο Μητροπολίτης Σερρών Μάξιμος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024