Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο ποιητής και συγγραφέας Ζήσιμος Λορεντζάτος

Πέθανε ο ποιητής και συγγραφέας Ζήσιμος Λορεντζάτος

Την Πέμπτη στις τρεις το μεσημέρι θα γίνει από το Νεκροταφείο Κηφισιάς η κηδεία του Ζήσιμου Λορεντζάτου, ποιητή, κριτικού λογοτεχνιας, μεταφραστή και συγγραφέα, ο οποίος έφυγε την Τρίτη από τη ζωή στα 89 του χρόνια.

36

Την Πέμπτη στις τρεις το μεσημέρι θα γίνει από το Νεκροταφείο Κηφισιάς η κηδεία του Ζήσιμου Λορεντζάτου, ποιητή, κριτικού λογοτεχνιας, μεταφραστή και συγγραφέα, ο οποίος έφυγε την Τρίτη από τη ζωή στα 89 του χρόνια.

Ιδιαίτερα γνωστός από τα έργα του για τον Σολωμό και τον Παπαδιαμάντη, ο Ζήσιμος ήταν γιος του Κεφαλονίτη δημοτικιστή, φιλόλογου και πανεπιστημιακού Παναγή Λορεντζάτου.

Ο Ζ.Λορεντζάτος εργάστηκε μετά τον πόλεμο ως ανταποκριτής στο Λονδίνο, στο BBC, αλλά μόλις ξέσπασε το Κυπριακό απελάθηκε, αρνούμενος να χαρακτηρίσει τους Κύπριους αγωνιστές τρομοκράτες.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδρασή του όταν τιμήθηκε με το Α Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου το 1987. Αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή απονομής και εξέφρασε την επιθυμία το βραβείο να μεταβιστεί αυτούσιο σε νέο ποιητή.

Γεννημένος στην Αθήνα, εμφανίστηκε στα γράμματα το 1936 με το βιβλίο Εντγκαρ Αλαν Πόε. Οι εξαιρέσεις. Η φιλοσοφία της συνθέσεως. Η πρώτη του ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε με τίτλο Μακρά Σύρτις το 1955.

Ο Λορεντζάτος έχει δημοσιεύσει μελετήματα και δοκίμια για το Διονύσιο Σολωμό, τον Μακρυγιάννη, τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Δημήτρη Πικιώνη, τον Έζρα Πάουντ, τον Φρίντριχ Χέλντερλιν, την Αννα Αχμάτοβα, τον Λούντβιχ Βιτγκενστάιν και τον Αλβέρτο Αϊνστάιν.

Ο Γεώργιος Παμπούκης, στον τιμητικό τόμο Αντί Χρυσέων, αναφέρει: «Ο Ζήσιμος επαληθεύει πέρα για πέρα την αξιωματική εκείνη ρήση που ορίζει την κουλτούρα ως αυτό που σου μένει όταν έχεις ξεχάσει όλα όσα έχεις διαβάσει. Δεν είναι ούτε τέρας γνώσεων ούτε τέρας μνήμης. Είναι κάτι πολύ παραπάνω: είναι τέρας κατασταλάγματος».

Το δοκιμιακό έργο του έχει κυκλοφορήσει σε δύο τόμους από τις εκδόσεις Δόμος με τίτλο Μελέτες το 1994. Τα βιβλία του είναι δυσεύρετα. Ο επίμονος επισκέπτης βιβλιοπωλείων μπορεί να βρει τίτλους όπως Από την Πίζα στην Αθήνα, Δίπτυχο, Παλίμψηστο του Ομήρου, Στου τιμονιού το αυλάκι, Διόσκουροι και Μνημόσυνο για τον Κορνήλιο Καστοριάδη από τις εκδόσεις Δόμος, Μνημόσυνο για τον Κορνήλιο Καστοριάδη από τις εκδόσεις Ροδακιό και Ελληνική Κριτική Σκέψη από τις εκδόσεις Ικαρος.

Τελευταίο του έργο, υπό έκδοση, μια ανθολογία Καβάφη με προλογικό κείμενο, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη διόρθωση και θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ικαρος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024