Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ρομάν Πολάνσκι είναι ο μεγάλος νικητής του 55ου Φεστιβάλ των Καννών

Ο Ρομάν Πολάνσκι είναι ο μεγάλος νικητής του 55ου Φεστιβάλ των Καννών

Στον Ρομάν Πολάνσκι και την ταινία του, Ο Πιανίστας, απονεμήθηκε το βράδυ της Κυριακής, ο Χρυσός Φοίνικας του 55ου Φεστιβάλ των Καννών. Τα βραβεία καλύτερης ερμηνείας κέρδισαν η Φιλανδή Κάτι Ούτενεν και ο Βέλγος Ολιβιέ Γκουρμέ.

53

Ο Ρομάν Πολάνσκι ανακηρύχθηκε ως ο μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία του Ο Πιανίστας -που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «αουτσάιντερ»- και αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα, απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα, κατά την τελετή λήξης, το βράδυ της Κυριακής.

«Με τιμά και με συγκινεί το γεγονός, ότι παραλαμβάνω αυτό το βραβείο, για μια ταινία που παρουσιάζει την Πολωνία» τόνισε στην ομιλία του ο Γαλλο-πολωνός σκηνοθέτης. Ο 68χρονος Πολάνσκι, που έχασε τη μητέρα του σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, δήλωσε ότι έψαχνε καιρό την αφορμή να γυρίσει μια ταινία στην Πολωνία για το Ολοκαύτωμα και επισήμανε ότι βρήκε αυτό που ήθελε στην προσωπική ιστορία του πιανίστα Βλαντισλάβ Σπίλμαν.

Παράλληλα, το Μέγα Βραβείο του Φεστιβάλ απέσπασε η ταινία Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν, του Ακι Καουρισμάκι. Επιπλέον, Βραβείο για τα 55 χρόνια του φεστιβάλ απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Bowling for Columbine, του Μάικλ Μουρ και το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία Θεϊκή παρέμβαση, του Παλαιστίνιου Ελία Σουλεϊμάν.

Ως καλύτεροι σκηνοθέτες βραβεύθηκαν εξίσου ο Κορεάτης Ιμ Κουόν – Τάεκ, για την ταινία του Μεθυσμένος με γυναίκες και ζωγραφική και ο Αμερικανός Πολ Τόμας Αντερσον, για την ταινία του Punch-Drunk Love.

Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Φιλανδή Κάτι Ούτινεν για την ταινία Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν, του Ακι Καουρισμάκι, και το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας ο Βέλγος Ολιβιέ Γκουρμέ για την ταινία Ο γιος, των Λικ και Ζαν-Πιερ Νταρντέν.

Η επιτροπή έκρινε ότι το καλύτερο σενάριο ήταν αυτό του Βρετανού Πολ Λάβερτι, στην ταινία Sweet Sixteen, που σκηνοθέτησε ο Κεν Λόουτς.

Επίσης, τη Χρυσή Κάμερα κέρδισε η Ζουλί Λοπές – Κουρβάλ, για την ταινία της Στην άκρη της θάλασσας και την Ειδική μνεία της Χρυσής Κάμερας ο Κάρλος Ρεγκάδας, για την ταινία Χαπόν.

Όσον αφορά στις μικρού μήκους ταινίες, το Χρυσό Φοίνικα απέσπασε το ταινιάκι Εσο Ούταν, του Πίτερ Μεσάρος, το Βραβείο της επιτροπής το Ο λίθος της τρέλας, της Τζέσι Ρόουζενσουϊτ και το Μια πολύ, πολύ βουβή ταινία, του Μάνις Τζα.

«Παρ όλο που ο κόσμος γύρω μας βρίσκεται σε ταραχή, οι ταινίες -όπως έδειξε το Φεστιβάλ των Καννών- πάνε πολύ καλά· μόνο που δυστυχώς, δεν έχουμε αρκετά βραβεία για να δώσουμε σε όλες» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Ντέιβιντ Λιντς.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Μάικλ Μουρ, σκηνοθέτης της ταινίας Bowling for Columbine –που αναφέρεται στην κατάργηση της οπλοφορίας στην Αμερική- δήλωσε ότι «μια και ο πρόεδρος Μπους βρισκόταν στο Παρίσι, ίσως θα έπρεπε το Φεστιβάλ να τον καλέσει στις Κάννες, για να δει την ταινία».

Εξ άλλου, τα Βραβεία Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI) απέσπασαν οι ταινίες: Θεϊκή παρέμβαση, του Παλαιστίνιου Ελία Σουλεϊμάν, Περιμένοντας την ευτυχία, του Μαυριτανού Αμντεραχμάνε Σισάκο και Το πουλί από πηλό, του Ταρέκοθε Μασούντ. Το Βραβείο του τηλεοπτικού σταθμού Canal + απονεμήθηκε στην ιταλική ταινία Respiro, του Εμανουέλε Κριαλέζε και το Βραβείο Altadis στο Blissfully Yours, του Ταϊλανδέζου Απιχατπόνγκ Βερασεθάκουλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024