Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τελευταίο αντίο στη συγγραφέα του <I>Ψάθινα Καπέλα</I> Μαργαρίτα Λυμπεράκη

Τελευταίο αντίο στη συγγραφέα του Ψάθινα Καπέλα Μαργαρίτα Λυμπεράκη

Κηδεύεται σήμερα, Δευτέρα, στις 11:00 π.μ. από το Α Νεκροταφείο η συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η οποία πέθανε την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από πολύχρονη ασθένεια, σε ηλικία 82 ετών.

69

Κηδεύεται σήμερα, Δευτέρα, στις 11:00 π.μ. από το Α Νεκροταφείο η συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη, η οποία πέθανε την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από πολύχρονη ασθένεια, σε ηλικία 82 ετών.

Η Μαργαρίτα Λυμπεράκη μαζί με τις Γαλάτεια Σαράντη, Τατιάνα Γκρίτση – Μιλιέξ και Μιμίκα Κρανάκη, με τις οποίες ήταν συνομήλικη, συγκρότησαν μία ομάδα γυναικών λογοτεχνών που συνέβαλαν στην αλλαγή των μέχρι τότε παραδοσιακών μορφών της αφήγησης τοποθετώντας τη δράση μέσα σε αυτή.


Όπως γράφουν Τα Νέα, η συγγραφέας καθιερώθηκε με τα Ψάθινα Καπέλα, ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, γραμμένο το 1946, το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά το 1950. Εκείνη τη χρονιά έγραψε ένα ακόμη από τα πολύ γνωστά μυθιστορήματά της, το Αλλος Αλέξανδρος, ένα βιβλίο που καταπιάνεται με τον Εμφύλιο και το οποίο μεταφράστηκε στα γαλλικά το 1953 και στα αγγλικά το 1959.


Από τις αρχές της δεκαετίας του 50 και για περίπου 30 χρόνια η συγγραφέας στράφηκε στη συγγραφή θεατρικών έργων. Ανάμεσα σε αυτά είναι Οι Δαναΐδες, Η γυναίκα του Κάνδαυλη, Το μυστικό κρεβάτι, Επτά οράματα της Σαλώμης. Η ίδια η Λυμπεράκη χαρακτήριζε το θεατρικό της έργο «μυθικό». Ο συμβολισμός δέσποζε στη γραφή της, την οποία κάποιοι χαρακτήριζαν φεμινιστική.


Τέλος, έχει γράψει και δύο κινηματογραφικά σενάρια: τη Μαγική Πόλη (1955) του Νίκου Κούνδουρου και τη Φαίδρα (1962) του Ζιλ Ντασέν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024