Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εθνική Βιβλιοθήκη: Μεταφέροντας «σοφία και γνώση» στο ΚΠΙΣΝ

Εθνική Βιβλιοθήκη: Μεταφέροντας «σοφία και γνώση» στο ΚΠΙΣΝ

Η μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος βρίσκεται σε εξέλιξη, με το 1/3 να έχει μεταφερθεί ήδη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το κοινό να απολαμβάνει τις νέες υπηρεσίες. Το in.gr είδε από κοντά τη διαδικασία μετακόμισης από το Βαλλιάνειο στο ΚΠΙΣΝ και σας παρουσιάζει τα στοιχεία.

Το τεράστιο έργο της μεταφοράς της συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από τα τρία κτήρια που χρησιμοποιεί σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 8 Ιανουαρίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στους επόμενους τρεις μήνες.

Κάθε μέρα, οι υπάλληλοι της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με το κατάλληλο προσωπικό της μεταφορικής εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο κάνουν δεκάδες δρομολόγια από το κέντρο της Αθήνας έως το δέλτα του Φαλήρου, εκεί που από την Άνοιξη θα χτυπά η «καρδιά» της ΕΒΕ.

Το έργο της μεταφοράς αναμένεται να κοστίσει 500.000 ευρώ (καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό) και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί κατά το 1/3, ενώ όπως σημειώνει η Χρυσάνθη Βασιλειάδου, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ από την διατμηματική ομάδα μεταφοράς που έχει συσταθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, «με την ολοκλήρωση θα «ανοίξουν» νέες υπηρεσίες για το κοινό, καθώς το νέο κτήριο προσφέρει πολλές νέες δυνατότητες».

Η εικόνα του Βαλλιάνειου

Το κεντρικό κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, το Βαλλιάνειο -που αποτελεί μέρος της Αθηναϊκής Τριλογίας- δεν θυμίζει πλέον σε τίποτα το τυπικό αναγνωστήριο με τα πράσινα φωτιστικά που «υποδεχόταν» τους ερευνητές και τους μελετητές στην κεντρική αίθουσα.

Τα μεγάλα ξύλινα θρανία έχουν συγκεντρωθεί στην άκρη και έχουν δώσει τη θέση τους στα ξύλινα κιβώτια, όπου συγκεντρώνονται τα βιβλία και τα τεκμήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης για να μεταφερθούν στη συνέχεια με φορτηγά στο Φάληρο.

Η διαδικασία μεταφοράς των συλλογών από τα βιβλιοστάσια είναι η ακόλουθη: κάθε ράφι ταυτοποιείται ηλεκτρονικά και αμέσως μετά τοποθετείται στην τροχήλατη βιβλιοθήκη. Κάθε τροχήλατη βιβλιοθήκη μόλις γεμίζει, κλείνει, σφραγίζεται υπό την επίβλεψη υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τοποθετείται σε φορτηγό με ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες και, τέλος μεταφέρεται στο ΚΠΙΣΝ συνοδεία υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Όσον αφορά το σύνολο των ειδικών συλλογών, σπανίων και πολυτίμων χειρογράφων και αρχείων, αυτό θα φυλάσσεται εντός τεσσάρων θησαυροφυλακίων σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού και ασφάλειας.

Συνολικά 750.000 τεκμήρια θα μεταφερθούν στο ΚΠΙΣN, εκεί όπου θα περιμένουν τους εκατοντάδες αναγνώστες που θα μπορούν να τα διαβάσουν σε ένα από τα οκτώ αναγνωστήρια που θα λειτουργούν.

Οι νέες υπηρεσίες

Το νέο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν θα φέρει μόνο αλλαγές στην όψη των βιβλιοθηκών και στην κατάταξή τους, αλλά θα προσφέρει και νέες υπηρεσίες για τους μελετητές και ερευνητές.

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Δανειστικού Τμήματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος για πρώτη φορά, με τη χρήση περισσότερων από 40.000 τεκμηρίων της ΕΒΕ, τα οποία αντλήθηκαν από τα πολλαπλά αντίτυπα τίτλων που είχε στην κατοχή της η Εθνική Βιβλιοθήκη, αλλά και με την αγορά νέων τίτλων μετά από χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Επίσης, το Δανειστικό Τμήμα θα περιλαμβάνει ξεχωριστούς χώρους για ενήλικες, εφήβους και παιδιά και θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων.

Μάλιστα, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι διευρυμένες υπηρεσίες της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχουν προσληφθεί νέοι υπάλληλοι, φτάνοντας τους 140 συνολικά, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, καθώς στη σύμβαση παραχώρησης του κτηρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προβλέπονται 157 υπάλληλοι στα εγκαίνια της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Το νέο κτήριο έχει κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο με έναν ορίζοντα 20ετίας και παραπάνω, καθώς τα ήδη τοποθετημένα βιβλιοστάσια μπορούν να καλύψουν διπλάσιο αριθμό βιβλίων, ενώ και το δάπεδο του κτηρίου είναι κατασκευασμένο ούτως ώστε να μπορεί να αντέξει μεγάλα φορτία για τη δημιουργία νέων.

Παράλληλα, υπάρχουν συζητήσεις για τη δημιουργία μόνιμων εκθέσεων στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος για τα σπάνια βιβλία και τεκμήρια -τα οποία θα αποθηκευτούν στα τέσσερα θησαυροφυλάκια του ΚΠΙΣN- ούτως ώστε να μπορούν να θαυμάζουν ένα μέρος τους οι επισκέπτες.

Ο Πύργος των Βιβλίων

Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία του νέου χώρου της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι ο Πύργος Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, τον οποίο ο επισκέπτης «θαυμάζει» ακόμα και από το εξωτερικό της γυάλινης πρόσοψης του νέου κτηρίου.

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό, επιβλητικό πύργο ύψους 18 μέτρων, τετραγωνικής κάτοψης, ο οποίος περιβάλλεται από ένα σύστημα ελαφρών εξωστών και βιβλιοστασίων ενώστο εσωτερικό του φιλοξενείδύο αναγνωστήρια.

Στα τέσσερα επίπεδα του Πύργου θα φιλοξενείται ένα σημαντικό μέρος των βιβλίων της συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο οποίο όμως θα έχει πρόσβαση μόνο το προσωπικό της ΕΒΕ, το οποίο εκμεταλλευόμενο όλα τα σύγχρονα μέσα θα γνωρίζει ακριβώς τη θέση που θα πρέπει να βρίσκεται το τεκμήριο (βιβλίο ή περιοδικό) που αναζητά ο κάθε χρήστης.

Επίσης, στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο ΚΠΙΣN θα υπάρχουν χώροι με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου οι ερευνητές θα μπορούν να αναζητούν τα ψηφιακά αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Κλόκας Νικόλαος

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024