Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίθηκε η αποκατάσταση της βίλας Ιόλα

Εγκρίθηκε η αποκατάσταση της βίλας Ιόλα

Την αποκατάσταση της βίλας Ιόλα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ενέκρινε, ομόφωνα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής του. Με αυτήν την έγκριση ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 και κατ' επέκταση για την υλοποίησή του.

Την αποκατάσταση της βίλας Ιόλα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ενέκρινε, ομόφωνα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής του. Με αυτήν την έγκριση ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 και κατ’ επέκταση για την υλοποίησή του.

Το έργο της αποκατάστασης της κατοικίας του μεγάλου συλλέκτη Αλέξανδρου Ιόλα θα υλοποιήσει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, ωστόσο από τα μέλη τού Συμβουλίου τέθηκε ο όρος να εγκριθούν οι μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, όπως και η υλοποίησή του να γίνει με την επίβλεψη του υπουργείου.

Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με υπουργική απόφαση του 1998. Το διώροφο κτίριο περιβάλλεται από κτήμα έκτασης 6,7 στρεμμάτων και οικοδομήθηκε σε τρεις φάσεις, με την πρώτη στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και την κατασκευή του ορόφου να τοποθετείται χρονικά το 1971-1972. Η βίλα, που εκτός από τον ίδιο το συλλέκτη φιλοξένησε και περίπου 10.000 έργα τέχνης σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών, αποτέλεσε μήλον της έριδος για περισσότερα από 20 χρόνια, από το 1987, οπότε πέθανε ο Αλέξανδρος Ιόλας. Η πολύχρονη εγκατάλειψή της, οι φθορές από το πέρασμα του χρόνου, οι βανδαλισμοί και οι κλοπές έχουν ως αποτέλεσμα το κτίσμα να διατηρείται σε πολύ κακή κατάσταση.

Η πολύχρονη περιπέτεια της βίλας έλαβε τέλος πρόσφατα, οπότε το κτίσμα και τον περιβάλλοντα χώρο αγόρασε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, καθώς εκεί βρίσκεται η περίφημη βίλα.

Στόχος του δήμου είναι να την αποκαταστήσει, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί ως κέντρο σύγχρονης τέχνης και χώρος πολιτιστικών, επιστημονικών και τεχνολογικών δράσεων. Οι προτεινόμενες από τον δήμο εργασίες αφορούν στη διατήρηση στο μεγαλύτερο τμήμα των αιθουσών και στη δημιουργία αιθουσών εκθέσεων, πολλαπλών χρήσεων, θεάτρου, κινηματογράφου και εκδηλώσεων, βιβλιοθήκης, διδασκαλίας, πολυμέσων και κυλικείου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024