Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καυγάς για την Μπερλινάλε

Καυγάς για την Μπερλινάλε

Η συζήτηση για τη διαδοχή στη διεύθυνση της Berlinale έχει ξεκινήσει πυρετωδώς. 79 κινηματογραφιστές με ανοιχτή επιστολή ζητούν μια νέα αρχή με διαφάνεια για το σημαντικότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Γερμανίας.

H θέση του διευθυντή ενός από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της Γερμανίας θα μείνει κενή από το 2019. Αυτή είναι μια είδηση που συνήθως αφορά τις πολιτιστικές σελίδες σοβαρών εφημερίδων. Ωστόσο τις τελευταίες μέρες το θέμα φαίνεται να παίρνει ευρύτερες διαστάσεις. Και αυτό κυρίως για δυο λόγους. Ο ένας είναι ότι η Berlinale ανήκει στα πλέον σημαντικά φεστιβάλ της χώρας μαζί με το φεστιβάλ μουσικής του Μπάιροϊτ και την έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης.

Εκτός αυτού η Berlinale ανήκει στα τρία σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου μαζί με το φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας.

Μέχρι σήμερα την Berlinale διευθύνει ο Ντίντερ Κόσλικ. Το συμβόλαιο του λήγει το 2019, ωστόσο οι συζητήσεις για το μετά έχουν ξεκινήσει. Το γερμανικό κινηματογραφικό φεστιβάλ επιδοτείται με πολλά εκατομμύρια το χρόνο και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συζήτηση που ξεκίνησε.

Σάλος από την επιστολή των 79

79 κινηματογραφιστές απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στο Spiegel Online λέγοντας πως η αλλαγή που θα επέλθει δίνει μια ευκαιρία για ανανέωση του φεστιβάλ και πρότειναν τη σύσταση μιας διεθνούς επιτροπής με ισάριθμους άνδρες και γυναίκες. Στόχος είναι η ανεύρεση μιας προσωπικότητας, η οποία να γνωρίζει καλά τον κινηματογράφο, να είναι καλά δικτυωμένη και να ανανεώσει το φεστιβάλ.

Το Spiegel δημοσίευσε την επιστολή μαζί με ένα πολύ επικριτικό άρθρο για τον Ντίτερ Κόσλικ όπου αναφερόταν ότι δεν «μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» και ότι το φεστιβάλ έχασε σε σημασία κατά τη διάρκεια της διεύθυνσης από τον Ντίντερ Κόσλικ. Ωστόσο κάποιοι από τους 79 κινηματογραφιστές που υπέγραψαν την επιστολή πήραν αποστάσεις από το άρθρο, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται για προσωπική αντιπαράθεση με τον Κόσλικ και στόχος είναι μόνο η ανανέωση του φεστιβάλ.

Ειδικοί εκτιμούν πάντως ότι πράγματι το βερολινέζικό φεστιβάλ έχασε από τη λάμψη του τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου είναι πλέον τόσο μεγάλο που είναι αδύνατον να παρακολουθήσει κανείς που παίζεται τι.

Ένα φεστιβάλ ανοιχτό στο κοινό

Θέση στο θέμα πήρε και η υφυπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρύτερς, η οποία δήλωσε πως το συμβόλαιο του Ντίντερ Κόσλικ τελειώνει κανονικά το 2019. Εξάλλου δήλωσε πως πρόκειται για φήμες ότι τη θέση θα πρέπει να καταλάβει μια γυναίκα ή ότι ο διευθυντής ή η διευθύντρια θα πρέπει να είναι Γερμανός ή Γερμανίδα. Στόχος όμως όλων είναι το φεστιβάλ να συνεχίσει να θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα στο είδος του.

Σε αντίθεση με το φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών ή της Βενετίας, το φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου είναι ανοιχτό στο κοινό και πουλάει κάθε χρόνο περίπου 350.000 εισιτήρια.

DW / DPA/ Μαρία Ρηγούτσου

Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024