Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Είκοσι επτά χρόνια χωρίς τον Παύλο [βίντεο]

Είκοσι επτά χρόνια χωρίς τον Παύλο [βίντεο]

Ήταν 6 Δεκεμβρίου 1990, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, όταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση από υπερβολική δόση ηρωίνης στο σπίτι μιας φίλης του στον Νέο Κόσμο και στο δρόμο προς τον Ευαγγελισμό ξεψύχησε μέσα στο ασθενοφόρο.

Ήταν 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, όταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση από υπερβολική δόση ηρωίνης στο σπίτι μιας φίλης του στον Νέο Κόσμο και στο δρόμο προς τον Ευαγγελισμό ξεψύχησε μέσα στο ασθενοφόρο.

Ένα προδιαγεγραμμένο τέλος για πολλούς, ένας εφιάλτης με τα ναρκωτικά που δεν μπόρεσε ποτέ ο Παύλος να ξεπεράσει αν και σύμφωνα με τους φίλους ήταν για πολύ καιρό «καθαρός» πριν από εκείνη την μοιραία νύχτα.



Ο Σιδηρόπουλος γεννήθκε το 1948 στην Αθήνα και σπούδασε Μαθηματικό στο Αριστοτέλειο. Δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της Έλλης Αλεξίου, ο Σιδηρόπο, ο Παύλος αγαπάει τη μουσική και μαζί με τον Παντελή Δεληγιαννίδη δημιουργούν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας» και κυκλοφορούν τον δίσκο 45 στροφών «Το ξέσπασμα / Ο κόσμος τους» και συμμετέχουν στη συλλογή «Ζωντανοί στο κύτταρο».

Από το 1972 έως το 1974 ενσωματώνονται στα «Μπουρμπούλια». Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι το 7ινστο «Ο Ντάμης ο σκληρός». Εν μέσω δικτατορίας, το σχήμα διαλύεται και τα «Μπουρμπούλια» ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος επιλέγει να συνεργαστεί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και συμμετέχει ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους του: «Θεσσαλικός Κύκλος», «Μετανάστες» και «Οροπέδιο».

Το 1976 δημιουργεί, μαζί με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο, το γκρουπ «Σπυριδούλα» και κυκλοφορούν ίσως τον κορυφαίο δίσκο της ελληνικής ροκ δισκογραφίας, τον «Φλου». Και αυτό το σχήμα διαλύεται, αφήνοντας πίσω του έναν ολοκληρωμένο ροκ ήχο και μια σειρά συναυλιών.

Το 1979 ο Παύλος Σιδηρόπουλος δημιουργεί το σχήμα «Εταιρία Καλλιτεχνών», με αγγλικό στίχο, χωρίς όμως καμία δισκογραφική δουλειά. Την ίδια περίοδο κάνει και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ως πρωταγωνιστής στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος», ενώ ο ίδιος ερμηνεύει και το soundtrack της ταινίας, τραγούδια του οποίου αποτελούν κάποια από τα πλέον γνωστά του, όπως το «Να μ’ αγαπάς». Επίσης, συμμετέχει στην ταινία «Αλδεβαράν» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο, η οποία προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Στη μικρή καριέρα του ως ηθοποιός περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη «Οικογένεια Ζαρντή», που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1.

Η συνεχής αλλαγή συνεργατών σταματάει το 1980. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος καταλήγει σ’ ένα σχήμα, τους «Απροσάρμοστους», που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί τους μέχρι το τέλος.

Το 1982 κυκλοφορεί ο δίσκος «Εν Λευκώ», ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας για 3 κομμάτια, για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Το 1985 κυκλοφορεί σε παραγωγή Δημήτρη Πουλικάκου το δίσκο «Zorba the freak» και το 1989 το «Χωρίς Μακιγιάζ» που είναι ζωντανά ηχογραφημένος στο «Μετρό».

Στις 4 Δεκεμβρίου του 1990 ο Παύλος πάει στο στούντιο να ηχογραφήσει τα φωνητικά του τελευταίου του δίσκου αλλά υπό την επίρροια του αλκοόλ τσακώνεται με τα υπόλοιπα μέλη και αποχωρεί. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που τραγουδούσε. Δύο εικοσιτετράωρα αργότερα είναι νεκρός.

Ένα χρόνο μετά οι Απροσάρμοστοι κυκλοφορούν τον δίσκο «Άντε και καλή τύχη μάγκες» ο οποίος περιλαμβάνει τα τελευταία τραγούδια που ηχογράφησε ο Σιδηρόπουλος, όπως και το ομώνυμο. Τα υπόλοιπα ερμηνεύουν διάφοροι καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Γιάννης Αγγελάκας και οι Κατσιμιχαίοι.

Νατάσα Μαστοράκου

in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024