Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Προϊόν αρχαιοκαπηλίας δώρο σε αρχηγό κράτους

Κύπρος: Προϊόν αρχαιοκαπηλίας δώρο σε αρχηγό κράτους

Αυτές οι ανταλλαγές αρχαίων δώρων ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Κύπρο, έχουν και τους μπελάδες τους. Πρώτος ο δολοφονηθείς πρόεδρος της Αιγύπτου Ασάντ δώρισε στον πρώτο πρόεδρο της Κύπρου αρχιεπίσκοπο Μακάριο μία... μούμια ως ένδειξη τιμής για την ηγετική μορφή που είχε ο αρχιεπίσκοπος στο Κίνημα των Αδεσμεύτων. Την μούμια από τότε δεν την είδε κανείς και πρόσφατα βρέθηκε στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λευκωσίας. Αλλά παραμένει εκεί.

Αυτές οι ανταλλαγές αρχαίων δώρων ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Κύπρο, έχουν και τους μπελάδες τους. Πρώτος ο δολοφονηθείς πρόεδρος της Αιγύπτου Ασάντ δώρισε στον πρώτο πρόεδρο της Κύπρου αρχιεπίσκοπο Μακάριο μία… μούμια ως ένδειξη τιμής για την ηγετική μορφή που είχε ο αρχιεπίσκοπος στο Κίνημα των Αδεσμεύτων. Την μούμια από τότε δεν την είδε κανείς και πρόσφατα βρέθηκε στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Λευκωσίας. Αλλά παραμένει εκεί.

Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και βεβαίως, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, έγινε κοτζάμ σύσκεψη τι δώρο θα του κάνουν. Βρήκαν ένα αρχαίο αιγυπτιακό αγγείο (που φυλασσόταν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και για το οποίο όμως το είχε ζητήσει η Αίγυπτος με δικαστική συνδρομή) και αποφασίστηκε αυτό θα είναι το δώρο που θα δώσει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο Αιγύπτιο ομόλογό του. Έλα όμως που για το αγγείο αυτό υπήρχε πρόβλημα…

Έτσι, με επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου θα ζητήσει το Τμήμα Αρχαιοτήτων να επιστρέψει στην Αστυνομία αρχαίο αγγείο, που είναι αντικείμενο ποινικής διερεύνησης, και το οποίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επρόκειτο να δώσει στον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά την επίσκεψή του την ερχόμενη Δευτέρα στη Λευκωσία.

Μέλη της Επιτροπής η οποία συζήτησε το θέμα, που ενέγραψε η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου και ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μίλησαν για προσπάθεια συγκάλυψης… αρχαιοκαπηλίας, κάτι που απέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

«Ουδέποτε έχουμε ενεργήσει κατά τρόπο για να συγκαλυφθεί οποιοδήποτε αδίκημα. Αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο υπουργός δεν έχει ενεργήσει και ούτε να ενεργήσω με τρόπο όχι μόνο που να θεωρηθεί ή να υπάρχει εντύπωση ότι επιχειρείται συγκάλυψη», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις κυπρίων δημοσιογράφων στη Βουλή ο Ι. Νικολάου.

Ο Ι. Νικολάου εξήγησε ότι το υπουργείο δεν έχει ρόλο στην εκτέλεση αιτημάτων νομικής αρωγής, πέραν του ότι είναι ο παραλήπτης και ο διαβιβαστής τους στις αρμόδιες αρχές.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε πολιτικό ζήτημα και επενέβη και η κυπριακή αστυνομία. Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν υποβάλει αίτημα για εντοπισμό του αγγείου από τον περασμένο Μάρτιο, χαρακτηρίζοντας το αγγείο αυτό ως κλοπιμαίο.

Τι λέει η Αστυνομία

Η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι είχε λάβει αίτημα Δικαστικής Συνδρομής από τις Αιγυπτιακές Αρχές μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τη διενέργεια εξετάσεων στην Κύπρο για εντοπισμό αρχαίου Αιγυπτιακού αγγείου.

Μετά από αξιολόγηση πληροφοριών, εντοπίστηκε από την Αστυνομία και παραλήφθηκε Αιγυπτιακό αγγείο, το οποίο αφού εξετάστηκε από λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για το συγκεκριμένο αρχαίο Αιγυπτιακό αγγείο για το οποίο γινόταν αναφορά στο αίτημα Δικαστικής Συνδρομής. Ακολούθως αυτό παραδόθηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Υπήρξαν μάλιστα υπόνοιες ότι το αγγείο αυτό είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας. Και ως έκ τούτου δεν είναι δυνατόν να δοθεί στην Αίγυπτο υπό τη μορφή δώρου, τη στιγμή μάλιστα που διεξάγονται ανακρίσεις.

Η Επιτροπή Ελέγχου του υπουργείου Πολιτισμού πρόκειται να αποστείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου με σκοπό να ανακτηθεί το αντικείμενο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες ποινικής δίωξης και μετά, εάν και εφόσον προκύψουν αποτελέσματα της έρευνας ότι το εν λόγω αντικείμενο είναι όντως κλοπιμαίο από την Αίγυπτο και δεν είναι προϊόν παράνομης ανασκαφής από συγκεκριμένο χώρο στην Πάφο, τότε να δοθεί με τις ανάλογες διαδικασίες στην Αίγυπτο.

Νίκος Χασαπόπουλος

in.gr

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024