Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνέδριο: Δημοσιογραφία, πολιτική και ελευθερίες στην ψηφιακή εποχή

Συνέδριο: Δημοσιογραφία, πολιτική και ελευθερίες στην ψηφιακή εποχή

Στη Λεμεσό έλαβε χώρα το 2ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «AMIRetreat 2017: Δημοσιογραφία, Κοινωνία και Πολιτική στην εποχή των Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης» που συνδιοργάνωσε το Advanced Media Institute της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το Centre for the Study of Journalism, Culture and Community του Πανεπιστημίου του Bournemouth και του Πανεπιστημίου Universite Hassan II της Καζαμπλάνκα.

Ποια είναι η νέα σχέση μεταξύ δημοσιογραφίας και πολιτικής σε διαρκώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον; Ποια είναι η οργανωτική δομή των ψευδών ειδήσεων; Ποια η σχέση λοιπόν ελευθερίας και ασφάλειας; Ποια η σχέση δημοκρατίας και συλλογής πληροφοριών;

Απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα ήλθε να δώσει το 2ο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «AMIRetreat 2017: Δημοσιογραφία, Κοινωνία και Πολιτική στην εποχή των Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης» που συνδιοργάνωσε στη Λεμεσό, από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου, το Advanced Media Institute της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το Centre for the Study of Journalism, Culture and Community του Πανεπιστημίου του Bournemouth και του Πανεπιστημίου Universite Hassan II της Καζαμπλάνκα.

Η ανάδυση των νέων τεχνολογιών έφερε την πληροφορία και τον διαμοιρασμό της στα χέρια όλων μας, δημοσιογράφων και μη. Πλέον κάθε άτομο απευθύνεται σε όλη την κοινότητα χωρίς δημοσιογραφική ιδιότητα, ελέγχοντας και τους δημοσιογράφους και την εξουσία. Παράλληλα οι πολιτικοί προβάλουν την ατζέντα τους μέσα από τα δικά τους κοινωνικά δίκτυα, blogs, ιστοσελίδες χωρίς να είναι απαραίτητη η διαμεσολάβηση των δημοσιογράφων.

Οι περιπτώσεις του Donald Trump ή του Jeremy Corbyn αποδεικνύουν ότι οι πολιτικοί πλέον μπορούν άμεσα να κάνουν έκκληση στους δυνάμει ψηφοφόρους τους, χωρίς τη χρήση των παραδοσιακών Μέσων. Ενώ η «μεταγραφή» δημοσιογράφων στην πολιτική σκηνή είναι συχνή, πλέον οι ίδιοι οι πολιτικοί γίνονται δημοσιογράφοι, υπό την έννοια του δημόσιου λόγου, της δημόσιας γραφής.

Η παραδοσιακή διαδικασία δημιουργίας ειδήσεων βασίζεται (ή βασιζόταν) σε έναν μηχανισμό ο οποίος, αν και δεν ήταν απόλυτα αμερόληπτος, συμπεριελάμβανε μηχανισμούς φιλτραρίσματος, επεξεργασίας και διασταύρωσης των ειδήσεων. Στην εποχή της αποκεντρωμένης πλέον εποχής της πληροφορίας, με την ταχύτατη και οικονομική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι παραδοσιακοί αυτοί μηχανισμοί εκλείπουν.

Οι περιπτώσεις εξάλλου του Edward Snowden και των Wikileaks παρέχουν έναν επιπλέον διπλό προβληματισμό. Από τη μια διαφαίνεται η υπερπληθώρα πληροφοριών που φαίνεται να συσσωρεύεται στις κρατικές υπηρεσίες και αφορούν παρακολουθήσεις υπό τη σκέπη της «εθνικής ασφάλειας» και από την άλλη δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο ασφαλή είναι όλα αυτά τα δεδομένα στην ψηφιακή εποχή. Η αποκάλυψη κρατικών «μυστικών» αναδύει προβληματισμούς περί μη νομιμότητας τόσο από κρατικούς όσο και από μη κρατικούς μηχανισμούς.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024