Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόεδρος της τελετής των Σεζάρ ο Πολάνσκι, θύελλα στη Γαλλία

Πρόεδρος της τελετής των Σεζάρ ο Πολάνσκι, θύελλα στη Γαλλία

Την έντονη αντίδραση οργανώσεων γυναικών, αλλά και γαλλίδας υπουργού, αρμόδιας για τα δικαιώματα των γυναικών, προκάλεσε η απόφαση της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών να επιλέξει τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι ως πρόεδρο των φετινών βραβείων Σεζάρ (τα αντίστοιχα Όσκαρ). Για «προσβολή στα θύματα βιασμού» κάνουν λόγο οργανώσεις γυναικών, τον σκηνοθέτη υπερασπίζεται η Ακαδημία.

Την έντονη αντίδραση οργανώσεων γυναικών, αλλά και γαλλίδας υπουργού, αρμόδιας για τα δικαιώματα των γυναικών, προκάλεσε η απόφαση της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών να επιλέξει τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι ως πρόεδρο των φετινών βραβείων Σεζάρ (τα αντίστοιχα Όσκαρ).

Ο πολωνικής καταγωγής σκηνοθέτης -με πολωνική και γαλλική υπηκοότητα- καταζητείται στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες, έχοντας παραδεχθεί ότι έκανε σεξ με ανήλικη. Ο 83χρονος σήμερα Πολάνσκι εγκατέλειψε τις ΗΠΑ το 1978 και ενώ εκκρεμούσαν οι κατηγορίες εις βάρος του.

Η υπουργός Λόρενς Ροσινιόλ είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Culture ότι της προκαλεί «έκπληξη και σοκ το γεγονός ότι μία υπόθεση βιασμού έχει τόσο μικρό αντίκτυπο στη ζωή ενός άνδρα».

Την ίδια στιγμή, οργανώσεις γυναικών καλούν σε μποϊκοτάζ της τελετής απονομής των βραβείων Σεζάρ και ζητούν από τους πολίτες να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το θέατρο όπου θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων. Η τελετή έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 4 Φεβρουαρίου.

Την οργή της εξέφρασε η Κλερ Σερ-Κομπ της οργάνωσης Osez le Féminisme, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της γαλλικής Ακαδημίας «ντροπιαστική».

Ο Πολάνσκι, ο οποίος έχει κερδίσει Όσκαρ για την ταινία του «Ο Πιανίστας» και υποψηφιότητες για τις ταινίες «Tess», «Chinatown» και «To Μωρό της Ρόζμαρι» είναι -καταγγέλλουν οργανώσεις δικαιωμάτων των γυναικών- δράστης «ενός ατιμώρητου εγκλήματος σεξουαλικής βίας» και «προστατεύεται επειδή είναι διάσημος».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να περάσει αυτό» είπε η Σερ – Κομπ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Το να γίνει ο Πολάνσκι πρόεδρος αποτελεί περιφρόνηση στα θύματα βιασμού και σεξουαλικών επιθέσεων. Η ποιότητα της δουλειάς του δεν είναι τίποτα όταν έρχεται αντιμέτωπη με το έγκλημα που τέλεσε, την απόδρασή του από τη δικαιοσύνη και την άρνησή του να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του» σημειώνει η ίδια.

Μάλιστα, διαδικτυακό αίτημα καλεί τον Πολάνσκι να εγκαταλείψει τη θέση του ως πρόεδρος της τελετής των Σεζάρ. «Πρόκειται για προσβολή στις γυναίκες και στις συμφορές που μπορεί να βιώνουν, για προσβολή στα θύματα βιασμού» αναφέρει το αίτημα, το οποίο την Παρασκευή είχε συγκεντρώσει λιγότερες από 50.000 υπογραφές.

Ο Πολάνσκι θα διαδεχτεί τον Κλοντ Λελούς στον τιμητικό τίτλο.

Η γαλλική Ακαδημία έσπευσε να υπερασπιστεί τον γνωστό σκηνοθέτη. «Καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής, παραγωγός, σεναριογράφος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, υπάρχουν πολλές λέξεις που χαρακτηρίζουν τον Ρομάν Πολάνσκι, αλλά μόνο μία για να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας και την χαρά μας: σας ευχαριστούμε κύριε πρόεδρε» είπε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Αλέν Τερζιάν, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Και η πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ορελί Φιλιπετί, υπερασπίστηκε τον σκηνοθέτη, λέγοντας: «Είναι κάτι που έγινε πριν από 40 χρόνια. Δεν μπορεί κάποιος να αναφέρει αυτή την υπόθεση κάθε φορά που μιλάμε γι΄αυτόν γιατί και τότε ήταν πρόβλημα. Είναι απλά μια τελετή απονομής».

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι φαβορί για τα περισσότερα βραβεία είναι η ταινία του Πολ Φερχόφεν, «Elle» με κεντρική ηρωίδα μια γυναίκα – θύμα βιασμού (η οποία ωστόσο ζητά εκδίκηση από τον βιαστή της).

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024