Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεράστια η καταστροφή στην πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας από το σεισμό

Τεράστια η καταστροφή στην πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας από το σεισμό

Τεράστια είναι η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός των 6,5 βαθμών στην πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας. Ο τρίτος μεγάλος σεισμός σε διάστημα δύο μηνών είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση εκκλησιών με μακρά ιστορία και προκάλεσε ζημιές σε αρχιτεκτονικά «διαμάντια» της κεντρικής Ιταλίας. Φωτορεπορτάζ, βίντεο.

Τεράστια είναι η καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός των 6,5 βαθμών στην πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας. Ο τρίτος μεγάλος σεισμός σε διάστημα δύο μηνών είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση εκκλησιών με μακρά ιστορία και προκάλεσε ζημιές σε αρχιτεκτονικά «διαμάντια» της κεντρικής Ιταλίας.

Η πρόσοψη της βασιλικής του Αγίου Βενέδικτου στη Νόρτσια στέκει ανάμεσα στα χαλάσματα. Η εκκλησία του 14ου αιώνα κατέρρευσε και οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου, αποτελώντας μια θλιβερή υπενθύμιση της τεράστιας καταστροφής που έχει υποστεί από τους σεισμούς η πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας.

Ο μύθος θέλει στο θεωρούμενο ως σημείο γέννησης του Αγίου Βενέδικτου που τον 6ο αιώνα μ.Χ. ίδρυσε αβαείο στη νότια Ιταλία. Ο Άγιος Βενέδικτος έγραψε έναν Κανόνα, αποτελεί ιδρυτή του τάγματος των Βενεδικτίνων μοναχών και, γενικότερα, του δυτικού μοναχισμού.

Λίγα μέτρα μακρύτερα, η εκκλησία Santa Maria Argentea κατέρρευσε κατά τα δύο τρίτα, καταστρέφοντας ένα εκκλησιαστικό όργανο του 18ου αιώνα. Ξύλινα αγάλματα και ένας ξύλινος σταυρός θα εξεταστούν από τις Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της ζημιάς.

Μεγάλη η καταστροφή και στην εκκλησία San Salvatore στην περιοχή Κάμπι ντι Νόρτσια, μεσαιωνικό στολίδι, ενώ ζημιές έχει υποστεί η εκκλησία του Αγίου Αυγουστίνου.

Ο πρόσφατος σεισμός επιβάρυνε μνημεία που είχαν ήδη επιβαρυνθεί από τις δονήσεις των προηγούμενων μηνών. Το αβαείο Saint Eutizio στην Ούμπρια υπέστη καταστροφές, ενώ δεν γλίτωσε ούτε ο πύργος του Αματρίτσε που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και ο οποίος είχε καταφέρει να σταθεί όρθιος στον σεισμό του Αυγούστου.

Οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Στο Ριέτι έχει ζητηθεί το προληπτικό κλείσιμο της βασιλικής της Santa Maria, ενώ όλοι οι δήμοι στην Μαντσεράτα αναφέρουν ζημιές σε σπουδαία μνημεία. Ζημιές έχουν υποστεί φρούρια και εκκλησίες.

Μεγάλες οι ζημιές και στο πανέμορφο χωριό Τολεντίνο, με καταστροφές να έχουν υποστεί εκκλησίες και εκεί.

Την προηγούμενη εβδομάδα καμπαναριό στην μεσαιωνική πόλη Καμερίνο καταστράφηκε, παρά το γεγονός ότι είχαν ληφθεί μέτρα αντισεισμικής προστασίας μετά από σεισμό του 1997.

Οι σεισμοί, που είχαν ξυπνήσει τους κατοίκους και στην πρωτεύουσα, έχουν προκαλέσει ζημίες και στη Ρώμη -μεταξύ άλλων μια βαθιά ρωγμή στον Άγιο Παύλο Έξω από τα Τείχη.

Οι Αρχές προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν. Τύλιξαν σε προστατευτικό περίβλημα το άγαλμα ενός αγίου και το μετέφεραν εκτός ενός μισογκρεμισμένου ναού στην πόλη Νόρτσια, ενώ κάνουν συνεχείς ελέγχους.

«Θα ανοικοδομήσουμε όλες τις εκκλησίες και όλα τα σπίτια», δήλωσε τη Δευτέρα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ ο Guardian δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ο σεισμός της Ιταλίας μάς επηρεάζει όλους – η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της δεν μοιάζει με καμιά άλλη».

Βίντεο της La Repubblica με καταστροφές σε ναούς και καμπαναριά:

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024