Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο πολυμήχανος καλλιτέχνης Ντάριο Φο

Πέθανε ο πολυμήχανος καλλιτέχνης Ντάριο Φο

Πέθανε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και λογοτέχνης Ντάριο Φο, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997, σε ηλικία 90 ετών. Ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονία, 12 ημέρες αφότου είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο του Μιλάνου, ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση την Πέμπτη. Μέγας θεατράνθρωπος, αν και ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του γελωτοποιό, ο Ντάριο Φο είναι κυρίως γνωστός για το έργο του «Ο τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού».

Πέθανε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και λογοτέχνης Ντάριο Φο, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997, σε ηλικία 90 ετών. Ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονία, 12 ημέρες αφότου είχε διακομιστεί σε νοσοκομείο του Μιλάνου, ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση την Πέμπτη.

Μέγας θεατράνθρωπος, αν και ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του γελωτοποιό, ο Ντάριο Φο είναι κυρίως γνωστός για το έργο του «Ο τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού», την πολιτική σάτιρα του 1970, που είχε σκοπό να καταδείξει την κατάχρηση εξουσίας του συστήματος Δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς.

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είχε βρεθεί συχνά στο επίκεντρο της πολιτικής σάτιρας του πολυμήχανου Φο.

«Με τον Ντάριο Φο, η Ιταλία χάνει έναν από τους σπουδαίους πρωταγωνιστές του θεάτρου, του πολιτισμού και της πολιτικής ζωής της χώρας», δήλωσε ο Ρέντσι για να προσθέσει ότι «η σάτιρά του, η έρευνά του και η πολύπλευρη καλλιτεχνική δημιουργία του παραμένει το κληροδότημα ενός μεγάλου Ιταλού στον κόσμο».

Μαζί με τη γυναίκα της ζωής του, τη μούσα και πρωταγωνίστριά του Φράνκα Ράμε, ο Φο κατέκτησε τις καρδιές των απλών Ιταλών επικοινωνώντας μαζί τους μέσα από το θέατρο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όπου σατίριζε μέχρι τελικής πτώσεως τους ιταλούς πολιτικούς.
Λόγω της ελεύθερης και ασυμβίβαστης σκέψης του, ο ιταλός νομπελίστας είχε αναγκαστεί να διακόψει, για σειρά ετών τη συνεργασία του και με τη δημόσια τηλεόραση Rai.

Αντισυμβατικός, με μοναδικό ταλέντο στον αυτοσχεδιασμό, ο Ντάριο Φο είχε αναπτύξει και εντονότατη πολιτική δράση. Στη δεκαετία του ’70 είχε στηρίξει, μεταξύ, των άλλων, τον αγώνα των ελλήνων αντιστασιακών κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Το 1969 είχε υπερασπισθεί τον ιταλό αναρχικό Tζουσέπε Πινέλι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί αδίκως για θανατηφόρα βομβιστική έκρηξη στο Μιλάνο.

Ο Πινέλι έπεσε από παράθυρο της αστυνομικής διεύθυνσης του Μιλάνου κατά την διάρκεια της ανάκρισής του και μεγάλο μέρος της ιταλικής κοινής γνώμης, αλλά και τον διανοουμένων , υποστήριξε με έμφαση ότι ο θάνατός του δεν οφειλόταν σε αυτοκτονία. Για την ιστορία αυτή, ο Φο έγραψε το έργο «Ο Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού».

Tην τελευταία περίοδο της ζωής του, ο ιταλός σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός είχε αποφασίσει να στηρίξει το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Στις αμέτρητες συνεργασίες του Ντάριο Φο περιλαμβάνεται και εκείνη με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολο Κουν, που πρώτο ανέβασε στην Ελλάδα το έργο «Ισαβέλα τρεις καραβέλλες και ένας παραμυθάς», την περίοδο 1974-1975.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024