Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φόρος τιμής από το Χόλιγουντ στον αξέχαστο Τζιν Γουάιλντερ

Φόρος τιμής από το Χόλιγουντ στον αξέχαστο Τζιν Γουάιλντερ

Με τα κατσαρά μαλλιά του, τα γαλάζια μάτια του και την «τρελή» αίσθηση χιούμορ -την οποία πάντα συνόδευε μια μελαγχολία-, ο Τζιν Γουάιλντερ δεν ήταν ένας κωμικός που περνά απαρατήρητος. Είχε χτίσει μία εκκεντρική κωμική περσόνα που κατάφερνε να ξεχωρίζει σε όλες τις ταινίες του. Φόρο τιμής αποτίνει το Χόλιγουντ, τη δική τους ερμηνεία του Pure Imagination ανήρτησαν οι Coldplay.

Με τα κατσαρά μαλλιά του, τα γαλάζια μάτια του και την «τρελή» αίσθηση χιούμορ -την οποία πάντα συνόδευε μια μελαγχολία-, ο Τζιν Γουάιλντερ δεν ήταν ένας κωμικός που περνά απαρατήρητος.

Είχε χτίσει -με τη βοήθεια και του Μελ Μπρουκς- μία εκκεντρική κωμική περσόνα που κατάφερνε να ξεχωρίζει σε όλες τις ταινίες του.

Ο Τζιν Γουάιλντερ δεν είχε εδώ και πολλά χρόνια γυρίσει ταινία. Οι φήμες θέλουν τον Στίβεν Σπίλμπεργκ να του προσφέρει ρόλο στον «Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα», αλλά εκείνος να αρνείται. Πιθανότατα καθώς τα τελευταία χρόνια έπασχε από Αλτσχάιμερ, κάτι που ο ίδιος είχε φροντίσει να μη μάθουν οι θαυμαστές του. «Δεν μπορούσε να αντέξει την ιδέα ενός λιγότερου χαμόγελου στον κόσμο» είπε ο ανιψιός του για τους λόγους που ο θείος του δεν είχε θελήσει να αποκαλύψει το πρόβλημα της υγείας του.

Ο ρωσοεβραίος Γουάιλντερ ξεκίνησε την καριέρα του μέσα από ρόλους στο Μπρόντγουεϊ, αλλά ήταν η γνωριμία του με τον ιδιοφυή Μελ Μπρουκς και η συνεργασία τους -που ξεκίνησε με το εξαιρετικό «The Producers»- εκείνη που εκτόξευσε την καριέρα του.

Εδραίωσε το κωμικό του ταλέντο μέσα από ταινίες όπως τα «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» και «Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες», συγκίνησε ως Αλεπού στον «Μικρό Πρίγκιπα» και μνημονεύεται συχνά για τον ρόλο του Βίλι Βόνκα στο «Ο Βίλι Βόνκα και το Εργοστάσιο Σοκολάτας».

Διάσημες είναι και οι συνεργασίες του με τον Ρίτσαρντ Πράιορ, με τον οποίο αποτελούσε εξαιρετικό δίδυμο σε ταινίες όπως το «Stir Crazy» και το «Δεν Βλέπω Τίποτα, Δεν Ακούω Τίποτα».

Ο Γουάιλντερ είχε ασχοληθεί, επίσης, με τη συγγραφή σεναρίων και με τη σκηνοθεσία (μεταξύ άλλων είχε γυρίσει την «Γυναικάρα με τα Κόκκινα»).

Ο Γουάιλντερ είχε παντρευτεί την ηθοποιό Γκίλντα Ράντνερ, με την οποία είχαν συνεργαστεί σε ταινίες όπως το Hanky Panky. Παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι τον θάνατο της Ράντνερ σε πολύ νεαρή ηλικία (στα 42 της χρόνια). Ο Γουάιλντερ είχε παντρευτεί συνολικά τέσσερις φορές.

Σε δύο μεγάλες του επιτυχίες συναντήθηκε και με έλληνες ηθοποιούς (με τον Ανδρέα Βουτσινά στο «Producers» της MGM και τον Τίτο Βανδή στο «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ» του Γούντι Άλεν).

Το Χόλιγουντ, με πρώτο τον καλό του φίλο Μελ Μπρουκς έσπευσε να τον αποχαιρετήσει.

Ο Μπρουκς χαρακτήρισε τον Γουάιλντερ ως «ένα από τα πραγματικά σπουδαία ταλέντα της εποχής μας. Είχε ευλογήσει κάθε ταινία του με τη μαγεία του και είχε ευλογίσει εμένα με τη φιλία του» σημείωσε ο Μπρουκς στο Twitter.

Ο Ράσελ Κρόου χαρακτήρισε «ιδιοφυΐα» τον Γουάιλντερ, λέγοντας ότι στο σχολείο είχε δει το «Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες» επτά φορές.

«Είχε μία από τις πιο αστείες και γλυκές ενέργειες σε ανθρώπινη μορφή» έγραψε ο κωμικός Τζιμ Κάρεϊ στο Twitter.

Τον δικό τους φόρο τιμής απέτισαν οι Coldplay, αναρτώντας μια ερμηνεία του «Pure Imagination» που τραγουδούσε ο Γουάιλντερ στην ταινία «Ο Βίλι Βόνκα και το Εργοστάσιο Σοκολάτας».

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024