Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο γάλλος συγγραφέας Μισέλ Μπυτόρ

Πέθανε ο γάλλος συγγραφέας Μισέλ Μπυτόρ

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 24 Αυγούστου ο γάλλος συγγραφέας, ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός της τέχνης Μισέλ Μπυτόρ. Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του «Νέου Μυθιστορήματος», ήταν 89 ετών.

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 24 Αυγούστου ο γάλλος συγγραφέας, ποιητής, δοκιμιογράφος και κριτικός της τέχνης Μισέλ Μπυτόρ. Ήταν 89 ετών.

Πνεύμα φιλέρευνο και λογοτέχνης πειραματικός, στη Γαλλία θεωρείτο ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του «Νέου Μυθιστορήματος» (Nouveau Roman) και υπήρξε ίσως ο κορυφαίος. Το 2013 τιμήθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία για την προσφορά του.
Ο Μισέλ Μπυτόρ γεννήθηκε το 1926. Δίδαξε τη γαλλική γλώσσα καθώς επίσης φιλοσοφία και λογοτεχνία σε πολλά μέρη του κόσμου. Στην αρχή της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας βρέθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης (Lycée).
Έγινε ευρύτερα γνωστός και διαβάστηκε πολύ όταν εξέδωσε το μυθιστόρημά του «Τροποποίηση», ένα βιβλίο γραμμένο εν πολλοίς στο δεύτερο πρόσωπο του πληθυντικού. Το 1957 τιμήθηκε γι’ αυτό με το Βραβείο Ρενοντό.
Στην ελληνική γλώσσα εκδόθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δύο μυθιστορήματά του, η προαναφερθείσα «Τροποποίηση» και ένα άλλο σημαντικό βιβλίο του «Η χρήση του χρόνου», από τις Εκδόσεις Εστία.
Την ίδια εποχή κυκλοφόρησε (από τις Εκδόσεις Άγρα) ένα μικρό βιβλίο υπό τον τίτλο «Θεσσαλονίκη 1990», που περιλάμβανε δύο κείμενα του Μισέλ Μπυτόρ με τις αναμνήσεις του από την πόλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024