Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι τρεις φιναλίστ για το κινηματογραφικό βραβείο LUX

Οι τρεις φιναλίστ για το κινηματογραφικό βραβείο LUX

Ανακοινώθηκαν την Τρίτη οι τρεις φιναλίστ για το κινηματογραφικό Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που ήταν υποψήφιο δεν κατάφερε να μπει στην τριάδα. Ποιες ταινίες διεκδικούν το βραβείο.

Ανακοινώθηκαν την Τρίτη οι τρεις φιναλίστ για το κινηματογραφικό Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου που ήταν υποψήφιο δεν κατάφερε να μπει στην τριάδα.

Οι ταινίες που θα διεκδικήσουν το βραβείο είναι οι:

  • À Peine J´ouvre les Yeux (As I Open My Eyes): Λέιλα Μπουζίντ (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)
  • Ma Vie de Courgette (My Life as a Courgette): Κλοντ Μπαράς (Ελβετία, Γαλλία)
  • Toni Erdmann: Μάρεν Άντε (Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ταινίες που επιλέχθηκαν παρουσιάζουν διαφορετικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, μηνύματα και συναισθήματα.

Στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο, οι τρεις υποψήφιες ταινίες θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη και θα προβληθούν σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 φεστιβάλ στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι τρεις ταινίες θα υποτιτλισθούν στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ για να μπορέσουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης να τις παρακολουθήσουν και να τις συζητήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές προσωπικότητες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου θα συμμετέχουν μαζί με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια σειρά από εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες στις 10 Οκτωβρίου που θα γίνουν με την ευκαιρία της 10ης επετείου του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Λέιλα Μπουζίντ ταξιδεύει τους θεατές σε όλη τη Μεσόγειο για να αναδείξει μια νέα γενιά παγιδευμένη ανάμεσα στην ελπίδα και την αγάπη που αισθάνεται για την πατρίδα της και την απελπισία.

Η ταινία του Κλοντ Μπαράς χαρακτηρίζεται ως ποιητικά γλυκόπικρη και είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που διαγωνίζεται για το βραβείο LUX. Η ταινία έχει προσαρμοστεί από το βιβλίο του Ζιλ Παρί από την ταλαντούχα Σελίν Σιαμά (δημιουργό της ταινίας Girlhood που διαγωνιζόταν για το βραβείο LUX 2014). Απεικονίζει την σκληρή πραγματικότητα ενός ορφανοτροφείου με ευαισθησία και χιούμορ.

Η ταινία της Μάρεν Άντε είναι η τρίτη της ταινία μεγάλου μήκους και στρέφει το βλέμμα προς την κατεύθυνση της σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας σε μια κατ’ εξοχήν πολιτική κωμικοτραγωδία. Μια ταινία – πολιτική δήλωση που ενθουσίασε τις Κάννες, η ταινία εξετάζει το πώς το εταιρικό ήθος μπορεί να καταστρέψει τους οικογενειακούς δεσμούς, τη ζωή των ανθρώπων και την ευτυχία. Θέτει ένα βαθύ, εσωτερικό και επίκαιρο ερώτημα: πώς διατηρείται η ανθρωπιά σε ένα απάνθρωπο οικονομικό περιβάλλον;

Οι τρεις φιναλίστ θα υποτιτλιστούν και στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η νικήτρια ταινία, που θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής και θα υποστηριχθεί η διεθνής προώθηση της.

28 Φορές Κινηματογράφος και Κινηματογραφικές Μέρες LUX

Φέτος πραγματοποιείται για έβδομη φορά ο «28 Φορές Κινηματογράφος», άλλη μία πλευρά της συνεργασίας μεταξύ του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ημερών Βενετίας.

Η συνεργασία με τα Europa Cinemas και Cineuropa θα δώσει τη δυνατότητα σε 28 νέους σινεφίλ -ηλικίας 18-26- να αποτελέσουν την κριτική επιτροπή για το Βραβείο Ημέρες Βενετίας.

Επιπλέον, η εν λόγω ομάδα θα παρακολουθήσει τις τρεις ταινίες που διεκδικούν βραβείο LUX. Ως πρέσβεις του βραβείου θα παρουσιάσουν την πέμπτη έκδοση των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, στις χώρες προέλευσής τους, ο καθένας αντιστοίχως.

Κατά τη διάρκεια των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, και τα 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθούν να ψηφίσουν μία από τις τρεις υποψήφιες ταινίες του Διαγωνισμού.

Στις 23 Νοεμβρίου, η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στην πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία των σκηνοθετών.

Οι προηγούμενοι νικητές του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX ήταν οι ταινίες: Mustang (2015), IDA (2014), The Broken Circle Breakdown (2013), Io sono Li (2012), Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο (2011), Die Fremde (2010), Welcome (2009), Le silence de Lorna (2008), και Auf der anderen Seite (2007).

Οι δέκα ταινίες που ήταν υποψήφιες για το βραβείο LUX ήταν (με αλφαβητική σειρά):

· À Peine J´ouvre les Yeux (As I Open My Eyes): Λέιλα Μπουζίντ (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)

· A Syrian Love Story: Σον ΜακΆλιστερ (Βρετανία)

· Cartas da Guerra (Letters From War): Ίβο Φερέιρα (Πορτογαλία)

· Krigen (A War): Τόμπιας Λίντχολμ (Δανία)

· L´Avenir (Things to Come): Μία Χάνσεν Λοβ (Γαλλία, Γερμανία)

· La Pazza Gioia (Like Crazy): Πάολο Βίρσι (Ιταλία, Γαλλία)

· Ma Vie de Courgette (My Life as a Courgette): Κλοντ Μπαράς (Ελβετία, Γαλλία)

· Sieranevada: Κρίστι Πούιου (Ρουμανία, Γαλλία)

· Suntan: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (Ελλάδα, Γερμανία)

· Toni Erdmann: Μάρεν Άντε (Γερμανία, Ρουμανία, Αυστρία)

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024