Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύθνος: Χωρίς στέγη οι αρχαιολογικοί θησαυροί

Κύθνος: Χωρίς στέγη οι αρχαιολογικοί θησαυροί

Σπάνια κοσμήματα από χρυσό και ασήμι, αγγεία από την Κόρινθο, την Αθήνα και την Ιωνία είναι ορισμένα από τα 1.500 πολύτιμα και εντυπωσιακά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην Κύθνο, αλλά παραμένουν μέσα σε κούτες αφού το κυκλαδίτικο νησί δεν διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο για να τα προβάλλει.

Σπάνια κοσμήματα από χρυσό και ασήμι, αγγεία από την Κόρινθο, την Αθήνα και την Ιωνία είναι ορισμένα από τα 1.500 πολύτιμα και εντυπωσιακά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην Κύθνο, αλλά παραμένουν μέσα σε κιβώτια αφού το κυκλαδίτικο νησί δεν διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο για να τα προβάλλει.

Σύμφωνα με τα Νέα, πρόκειται για ευρήματα που αποκάλυψε ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν, στη θέση Βρυόκαστρο, εκεί όπου εντοπίστηκε το άδυτο ενός αρχαϊκού ιερού (7ος-6ος αι. π.Χ.) μαζί με έναν γεμάτο εξαιρετικά αντικείμενα αποθέτη.

Ουσιαστικά, όμως, όλα αυτά τα σπάνια αντικείμενα παραμένουν στην αφάνεια. Την εικόνα αυτή επιχειρεί να αντιστρέψει ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου, που έχει βάλει στόχο να μετατρέψει το κτίριο του παλιού δημαρχείου (το οποίο έχει παραχωρηθεί εδώ και 16 χρόνια από τον τοπικό δήμο) σε αρχαιολογικό μουσείο.

Για την επίτευξη του στόχου απαιτείται να εξασφαλιστεί περίπου ένα εκατ. ευρώ. Μοναδική ελπίδα είναι το επόμενο κοινοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ 2016-2020) στο οποίο ο προϊστάμενος της Εφορείας Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης έχει υποβάλει αίτημα ένταξης του έργου. Επιπλέον αναζητούνται και χορηγίες ώστε το έργο να υλοποιηθεί και να μη χρειαστεί οι αρχαιότητες να μεταφερθούν μόνιμα σε άλλο νησί για να εκτεθούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024