Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Ερμιτάζ 121 αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης

Στο Ερμιτάζ 121 αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης

Στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης παρουσιάζεται από την Παρασκευή 24 Ιουνίου η έκθεση «Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες» -καρπός συνεργασίας του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Μουσείο Ερμιτάζ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ελλάδος-Ρωσίας.

Στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης παρουσιάζεται από την Παρασκευή 24 Ιουνίου η έκθεση «Το Βυζάντιο μέσα στους αιώνες» -καρπός συνεργασίας του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Μουσείο Ερμιτάζ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ελλάδος-Ρωσίας.

Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, το ρωσικό κοινό έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει στην Αγία Πετρούπολη 121 αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης, υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, τα οποία προέρχονται από 22 δημόσια μουσεία και εκκλησιαστικές συλλογές της Ελλάδος. Η παρουσίαση εμπλουτίστηκε με εκθέματα από το Ερμιτάζ που συνομιλούν με αντίστοιχα των ελληνικών συλλογών.

Τμήματα ψηφιδωτών και τοιχογραφιών, φορητές ξύλινες εικόνες, χειρόγραφα με μοναδική διακόσμηση, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, αντικείμενα μικροτεχνίας προερχόμενα από όλες τις περιόδους του βυζαντινού πολιτισμού, παρουσιάζουν την πολιτιστική διάσταση μιας μεγαλοπρεπούς αυτοκρατορίας και πιστοποιούν την καλλιτεχνική επίδρασή της, η οποία είναι ακόμη ορατή σε έργα σύγχρονης τέχνης.

Η αφήγηση ξεκινά από τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια, όταν οι απηχήσεις της αρχαιότητας ήταν ακόμη έντονες και φτάνει στα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η έκθεση κλείνει με τον «Άγιο Πέτρο» του Ελ Γκρέκο από την Εθνική Πινακοθήκη, έναν πίνακα συμβολικής σημασίας για την Αγία Πετρούπολη.

Ακολουθώντας ένα σαφές μουσειολογικό σκεπτικό, τα εκθέματα αποπειρώνται να φωτίσουν τον πολυεθνικό χαρακτήρα του Βυζαντινού κράτους, τις σχέσεις του με τους γείτονες και βεβαίως της πολυτάραχη ιστορία του, την ιστορία μιας αυτοκρατορίας που καλύπτει 1.100 χρόνια και η οποία εδραιώθηκε σε τρεις ηπείρους, συνταιριάζοντας τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και τη βυζαντινή κοσμοθεωρία, αποτέλεσμα ωσμώσεων, συγκρούσεων και συμπορεύσεων, έναν κόσμο μέσα στον οποίο γαλουχήθηκαν και ρίζωσαν τόσο το νέο ελληνικό κράτος όσο και το ρωσικό.

Το Μουσείο Ερμιτάζ, για να αναδείξει τη σημασία της έκθεσης, την συνδύασε εκτός των άλλων με το ετήσιο «Gala Banquet in the Winter Palace» με προσκεκλημένους υψηλούς αξιωματούχους, διπλωμάτες και μεγάλους χορηγούς του μουσείου.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη, και τη γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και η Ρωσία από τον υπουργό Πολιτισμού Β.Μεντίνσκι.

Η συνεργασία της ελληνικής πλευράς με το Μουσείο Ερμιτάζ έχει ήδη ξεκινήσει με την πρόδρομη έκθεση σκυθικών χρυσών θησαυρών στο Μουσείο της Ακρόπολης και την αντίστοιχη παρουσίαση στο Ερμιτάζ της αρχαϊκής «Κόρης 670» του παραπάνω ελληνικού μουσείου.

Στη τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν ο ειδικός συντονιστής για το Έτος Ελλάδας – Ρωσίας πρέσβυς ε.τ. κ. Ηλίας Κλης, ο γενικός πρόξενος στην Αγία Πετρούπολη Παναγιώτης Μπεγλίτης και διευθυντικά στελέχη του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του υπουργείου Εξωτερικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάζ και τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφίζεται με διακριτικό μακιγιάζ και οι followers της τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν. Οι συγκρίσεις με την Κιμ Καρντάσιαν και η αποθέωση της φυσικής της ομορφιάς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024