Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» στο Μουσείο Ακρόπολης

«Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» στο Μουσείο Ακρόπολης

«Από τα εγκαίνια του Μουσείου μέχρι σήμερα είχαμε περισσότερους από 9,5 εκατομμύρια επισκέπτες και φαντάζομαι το φθινόπωρο θα έχουμε ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια» ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής.

Με τη δεύτερη περιοδική έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» γιορτάζει τα έβδομα γενέθλιά του το Μουσείο της Ακρόπολης που θα ανοίξει τις πύλες της στις 20 Ιουνίου.

«Από τα εγκαίνια του Μουσείου μέχρι σήμερα είχαμε περισσότερους από 9,5 εκατομμύρια επισκέπτες και φαντάζομαι το φθινόπωρο θα έχουμε ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια» ανέφερε ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης στη συνέντευξη Τύπου. «Αυτό όμως δεν είναι μόνο ένας αριθμός, αυτό εκφράζει και μια πολιτική του Μουσείου το οποίο από την αρχή αποφάσισε να έχει μία εξωστρέφεια».

«Πεποίθησή μας είναι οι αρχαιότητες να μην είναι ένα αποκομμένο αντικείμενο μελέτης αλλά να εντάσσονται σε ευρύτερο σύνολο το οποίο έχει δύο ουσιαστικές παραμέτρους: Η μία πρώτη είναι η τοποθέτησή τους μέσα στην ιστορική πορεία και η δεύτερη μέσα στο τοπογραφικό σκηνικό».

Αναφέρθηκε επίσης στην επισκεψιμότητα της περσινής πρώτης περιοδικής έκθεσης «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» που ανήλθε στους 44.000 επισκέπτες.
Υπογράμμισε δε ότι υπάρχει μια σταθερότητα στην επισκεψιμότητα και αυτό δικαιώνει την άποψη «ότι το μουσείο δεν έχει συγκεκριμένους φίλους αλλά έχει φίλους τους επισκέπτες του μουσείου».

Η έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» επικεντρώνεται κυρίως στις μικρές πινακίδες από μολύβι που πάνω τους είναι χαραγμένα τα ερωτήματα των επισκεπτών του Μαντείου.

«Κινδυνεύω να χάσω τον άντρα μου, μήπως θα μείνω χήρα;», «Δεν έκανα παιδιά, με ποιον να πάω να κάνω, να κάνω παιδί;», «Να πάω ταξίδι στην Καρχηδόνα;», «Να ξοφλήσω τα χρέη μου ή να τα αφήσω για αργότερα» είναι κάποια από τα καθημερινά και ανθρώπινα ερωτήματα που αποκαλύπτουν οι πινακίδες.
Ερωτήματα που εάν κάποιος ξεφύγει από τη στερεότυπη αντίληψη που έχει για τους αρχαίους και κατεβεί στον άνθρωπο τότε βλέπει πόσο κοντά είναι αυτοί σε εμάς και εμείς σε αυτούς.

«Αυτό είναι το σημαντικότερο από τα μηνύματα που έχει να δώσει η έκθεση και πέρα από τις βαθιές θρησκολογικές ερμηνείες δείχνει την αμεσότητα της επαφής του ανθρώπου με τη θεότητα» τόνισε ο κ. Παντερμαλής.

Εκτός από την ανάδειξη των πρωτοτύπων πλακών θα γίνεται και μία ψηφιακή παρουσίαση όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει αλλά και να ακούσει σε οθόνη μεγάλων διαστάσεων -σε ειδικό κλειστό χώρο- το ερώτημα, σαν βρίσκεται στο ιερό, αλλά και να το διαβάσει.

Ο αριθμός των πινακίδων που θα παρουσιαστούν στην παρούσα έκθεση είναι 60 αλλά ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται στις 5.000 περίπου. Μέρος τους εκτίθεται σε μουσεία εντός και εκτός Ελλάδος όπως στο Μουσείο των Ιωαννίνων, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Βερολίνο.

«Η έκθεση δεν έχει ούτε ένα μεγάλο εύρημα. Είναι όλα μικρά σε μέγεθος, αλλά σπουδαία. Τα αναδεικνύουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να κερδίσουν την προσοχή του θεατή, ο οποίος για πρώτη φορά μέσα από τον τρόπο παρουσίασης, αλλά και με τη βοήθεια του οπτικοακουστικού υλικού θα έχει την ευκαιρία να τα θαυμάσει. Συνήθως τα προσπερνάει χωρίς να τους δώσει σημασία, γιατί δεν τα παρατηρεί» επισήμανε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Η έκθεση επίσης εστιάζει στη βελανιδιά που κυριαρχούσε στο ιερό του Δία και της Διώνης και αναπαρίσταται από μια εγκατάσταση από την οποία κρέμονται 8.000 φύλλα.

Σκοπός της παρούσας έκθεσης είναι να κάνει ευρύτερα γνωστό το παλαιότερο ελληνικό μαντείο, να δείξει τον τρόπο λειτουργίας, το ρόλο και τη σημασία του στον αρχαίο κόσμο αλλά και να αναδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον.

Ο Κωνσταντίνος Σουέρεφ, προϊστάμενος της Αρχαιολογικής Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τόνισε: «Ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης δέχεται κάθε χρόνο 50.000 επισκέπτες. Δεν ήταν μόνο το πιο γνωστό ιερό των Ελλήνων, αλλά ταυτόχρονα και το πιο προσιτό, καθώς ο απλός λαός έψαχνε εδώ τις απαντήσεις σε μύχια ερωτήματά του. Στόχος μας η παράταση ζωής του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα».

Σε μεγάλη οθόνη στον εκθεσιακό χώρο θα παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό του περιβάλλον.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Συλλογή Καραπάνου.

Επίσης η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017. Στο πλαίσιο της έκθεσης τον Σεπτέμβριο θα οργανωθεί συνέδριο.
Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα.

Μαρία Παπουτσή

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024