Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύροι πρόσφυγες οι πρώτοι επισκέπτες του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών

Σύροι πρόσφυγες οι πρώτοι επισκέπτες του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών

Πρόσφυγες από τη Συρία, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και οι οποίοι διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας, υποδέχθηκαν πριν λίγες ημέρες οι Αιγές, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Περίπου 150 άνδρες, γυναίκες και παιδιά ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων και έκαναν «ποδαρικό» στο νέο κτήριο του Πολυκεντρικού Μουσείο Αιγών.

Πρόσφυγες από τη Συρία, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και οι οποίοι διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας, υποδέχθηκαν πριν λίγες ημέρες οι Αιγές, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Περίπου 150 άνδρες, γυναίκες και παιδιά ξεναγήθηκαν, με τη βοήθεια διερμηνέων, από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη και τους συνεργάτες της στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων και στη συνέχεια έκαναν «ποδαρικό» στο νέο κτήριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών.

«Η φετινή γιορτή των Μουσείων ήταν για όλους μας πολύ ξεχωριστή! Προσκεκλημένοι μας ήταν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη γειτονιά μας, Σύροι από τη Χομς, το Χαλέπι (τη Βέροια του Σέλευκου), τη Μααλούλα, τα βασανισμένα περίχωρα της Δαμασκού… Κούρδοι από το Κομπάνι και τα χωριά της μεθορίου… ένα μωράκι δυο μηνών που γεννήθηκε στο δρόμο της εξόδου… πολλά νήπια, πολλά παιδάκια, νεαρά αγόρια και κορίτσια, ζευγάρια που άνοιξαν τα φτερά τους στην ελπίδα, γονείς που πήραν το μέγα ρίσκο για να γλυτώσουν τα παιδιά τους από τον τρόμο…» ανέφερε η κ. Κοτταρίδη.

«Ελπίζω να καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε μια πιο τακτική επαφή. Tα παιδιά διψάνε για γνώσεις και παιχνίδι και ένα από τα επόμενα εκπαιδευτικά μας θα σχεδιαστεί ειδικά για τα προσφυγάκια μας…» συμπλήρωσε.

Η πρόσκληση που απηύθυναν η κ. Κοτταρίδη και οι συνεργάτες της στους πρόσφυγες έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς από αυτούς να βγουν για πρώτη φορά από το κέντρο φιλοξενίας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αντίδρασή τους όταν άκουγαν για τον Μέγα Αλέξανδρο, που η κληρονομιά του υπάρχει ακόμα στην πατρίδα τους.

Στο νέο κτήριο του Πολυκεντρικού Μουσείου, τα προσφυγόπουλα συμμετείχαν σε ένα σχεδιασμένο ειδικά για εκείνα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Έτσι, έσβησαν για λίγο από τη μνήμη τους τα όσα τραγικά έχουν βιώσει στα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους: τις εικόνες φρίκης εξαιτίας του πολέμου και την αγωνία για το εάν θα καταφέρουν να επιβιώσουν στο ριψοκίνδυνο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, κερδίζοντας τελικά το δικαίωμα στη ζωή.

«Από τη γιορτή αυτή, θέλουμε να κρατήσουμε το περιστέρι της ειρήνης που τα παιδιά μας χάρισαν, αλλά και τη διαβεβαίωσή τους πως ‘η Συρία μια μέρα θα ξαναγίνει μια όμορφή και ειρηνική χώρα, όπως ήταν κάποτε’» ανέφερε η ανακοίνωση του Μουσείου.

Μιλώντας στο in.gr, η κ. Κοτταρίδη δήλωσε πως το Κεντρικό Κτήριο του Πολυκεντρικού Μουσείου έχει παραδοθεί κι αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2017. Αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός των εκθέσεων.

Τα εγκαίνια συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ανακάλυψη του τάφου του Φίλιππου Β’ από τον Μανόλη Ανδρόνικο (1977), καθώς και με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τα εγκαίνια του Μουσείου Βασιλικών Τάφων (1997).

Άννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024