Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκθεση του Αϊ Γουέιγουεϊ για πρώτη φορά στην Ελλάδα (φωτογραφίες)

Έκθεση του Αϊ Γουέιγουεϊ για πρώτη φορά στην Ελλάδα (φωτογραφίες)

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται έκθεση του κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Αϊ Γουέιγουεϊ. Μέρος των συνολικών εσόδων της έκθεσης, που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2016,  θα διατεθεί για τη διαχείριση της μεταναστευτική κρίσης.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται έκθεση του κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Αϊ Γουέιγουεϊ. Μέρος των συνολικών εσόδων της έκθεσης, πουθα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2016, θα διατεθεί για τη διαχείριση της μεταναστευτική κρίσης.

Σημαντικά έργα του καλλιτέχνη, ορισμένα από τα οποία θα εκτίθενται στους ορόφους των μονίμων συλλογών του μουσείου, θα προβληθούν στην έκθεση.

Ο Αϊ Γουέιγουεϊ προσπαθεί μέσα από τα έργα του να αναδείξει τη δική του ματιά πάνω στα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, ενώ διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιεί υλικά γνωστά ήδη στην αρχαία τέχνη.

Τα 25 έργα του Αϊ Γουέιγουεϊ που θα παρουσιαστούν στην έκθεση συμπεριλαμβάνουν ορισμένες από τις πιο γνωστές του δημιουργίες –όπως τo Grapes (2011), το Divina Proportione (2012), το Mask (2011) και το Cao (2014)–, καθώς και ένα νέο έργο, εμπνευσμένο από τη συλλογή του μουσείου.

Η συνεργασία του Αϊ Γουέιγουεϊ με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκίνησε το 2015. Μετά από πρόσκληση του μουσείου, ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε την Αθήνα και τη Λέσβο, όπου και εγκατέστησε το εργαστήριό του. Ορισμένα από τα έργα του εκεί, θα συμπεριληφθούν στην έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic», απευθύνοντας ένα οικουμενικό μήνυμα ελπίδας για το μέλλον.

Το 10% των συνολικών εσόδων της έκθεσης, των πωλήσεων και των χορηγιών θα δοθεί απευθείας σε αυστηρά επιλεγμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Τη Λέσβο είχε επισκεφτεί τον Δεκέμβριο ο εικαστικός για να δει από κοντά το προσφυγικό δράμα, και είχε δημοσιεύσει εικόνες της ανθρωπιστικής κρίσης στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram.

Καλλιτεχνικό έργο με 14.000 σωσίβια τα οποία κάλυψαν τους κίονες της εισόδου του Σάουσπιλχάουζ στο Βερολίνο είχε δημιουργήσει, ακόμη, για τους πρόσφυγες που χάθηκαν.

Πριν από έναν, περίπου, μήνα ο Αϊ Γουέιγουεϊ είχε επισκεφτεί την Ειδομένη και παρατηρώντας την κατάσταση είχε δηλώσει πως δεν έχει τύχει «της προσοχής και της βοήθειας που χρειάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να το χειριστεί όλο αυτό μόνη της».

Σχόλια και συζητήσεις είχε προκαλέσει η προ ολίγων μηνών μηνών απόφαση τουΑϊ Γουέιγουεϊ να κλείσει έκθεσή του στην Κοπεγχάγη, διαμαρτυρόμενος για τον νέο νόμο που επιτρέπει στις αρχές της Δανίας να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία από πρόσφυγες.

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρέθηκε κι όταν ξαπλώνοντας μπρούμυτα σε παραλία της Λέσβου προσπάθησε να φέρει ξανά στο φως την εικόνα του Αϊλάν Κουρντί, του μικρού πρόσφυγα που το 2015 πνίγηκε στα νερά του Αιγαίου. Υιοθέτησε τη στάση που είχε το άψυχο κορμί του μικρού Αϊλάν.

Πληροφορίες
Ημερομηνίες: 20 Μαΐου – 30 Οκτωβρίου 2016
Είσοδος: 7 €
Για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, είσοδος δωρεάν.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη: 10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη: Κλειστό.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1
106 74, Αθήνα
Τηλ.: (+30) 210 7228321-3

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024