Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Κόρη της Ακρόπολης εγκαινιάζει στο Ερμιτάζ το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας

Η Κόρη της Ακρόπολης εγκαινιάζει στο Ερμιτάζ το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας

Με την έκθεση της αρχαϊκής Κόρης (αρ. 670) του Μουσείου Ακρόπολης εγκαινιάζεται την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το Έτος Ελλάδας στη Ρωσία. Η Κόρη βρέθηκε το 1886 βορειοδυτικά του Ερεχθείου σε θραύσματα. Έχει ύψος 1,15, χρονολογείται γύρω στο 520 - 510 π.Χ. και είναι η πρώτη φορά που θα μετακινηθεί από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Με την έκθεση της αρχαϊκής Κόρης (αρ. 670) του Μουσείου Ακρόπολης εγκαινιάζεται την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το Έτος Ελλάδας στη Ρωσία.

Την πανηγυρική έναρξη του ελληνικού προγράμματος θα κηρύξει από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ από ρωσικής πλευράς θα παρευρίσκεται ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκιόργκι Πολτάβτσενκο, καθώς και o υπουργός Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 100 εκδηλώσεις σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη με κυριότερες την έκθεση για το Βυζάντιο με 120 έργα από ελληνικά μουσεία και συλλογές, την έκθεση «Θεοί και Ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων», που περιλαμβάνει περίπου 130 αρχαιότητες από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, και την έκθεση στο Μουσείο Μανέζ της Αγίας Πετρούπολης, με νεώτερα και σύγχρονα έργα Τέχνης.

Παράλληλα, ξεχωρίζουν η σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ έκθεση στο δημοφιλές πολυκατάστημα GUM της Μόσχας και το γαστρονομικό «Συμπόσιο», η παρουσίαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμβληματικών ελληνικών προϊόντων στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας και τα σεμινάρια συντήρησης αρχαιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Ερμιτάζ την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς.

Στην αποστολή συμμετάσχουν επίσης ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας και ο συντονιστής του Ελληνικού Έτους, πρέσβης ε.τ. Ηλίας Κλης, ενώ από ρωσικής πλευράς θα παρευρεθούν ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολταβτσένκο, ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντιμίρ Μεντίνσκι και ο ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Βλ.Πούτιν για το Έτος, Μιχαήλ Σβιντκόι.

Η Κόρη (αρ.670)

Η Κόρη 670 είναι μια από τις ωραιότερες και καλύτερα διατηρημένες Κόρες της Ακρόπολης. Βρέθηκε το 1886 στα βορειοδυτικά του Ερεχθείου και χρονολογείται γύρω στο 520-510 π.Χ. Είναι ντυμένη με καταστόλιστα χρωματιστά ρούχα και εντυπωσιακά κοσμήματα και βαδίζει ανασηκώνοντας τον μακρύ χιτώνα της.

Στο δεξί χέρι, που δεν σώζεται, θα κρατούσε μια προσφορά της στη θεά Αθηνά. Στο κεφάλι φορά στεφάνη διακοσμημένη με ζωγραφιστά ανθέμια, έλικες και άνθη λωτού, ενώ πρόσθετα μεταλλικά κοσμήματα θα ήταν στερεωμένα άλλοτε στις οπές. Στα αυτιά φορά σκουλαρίκια με ζωγραφιστούς ρόδακες και στον αριστερό καρπό βραχιόλι σε σχήμα φιδιού. Στα μαλλιά, τα μάτια, τα ρούχα και τα κοσμήματα διατηρούνται ίχνη των αρχικών χρωμάτων.

Οι Κόρες, τα μαρμάρινα αγάλματα νεαρών κοριτσιών, ήταν το πιο συνηθισμένο αφιέρωμα στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη κατά την Αρχαϊκή Εποχή (6ος αι. – αρχές 5ου αι. π.Χ.). Τι αντιπροσωπεύουν δεν είναι γνωστό. Έχουν ερμηνευτεί ως θεές, ιέρειες, κορίτσια στην υπηρεσία της θεάς ή απλές θνητές. Όπως και τα άλλα γλυπτά της Ακρόπολης, έπεσαν θύμα της καταστροφικής μανίας των Περσών το 480 π.Χ. Η απόφαση των Αθηναίων να θάψουν τα συντρίμμια σε μεγάλους λάκκους στάθηκε η αιτία να διατηρηθούν τα ίχνη των χρωμάτων. Στις ανασκαφές της Ακρόπολης βρέθηκαν πάνω από 200 Κόρες διαφόρων μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων και των θραυσμάτων τους, καθιστώντας αυτή τη συλλογή του Μουσείου Ακρόπολης τη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024