Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκε στην Πράγα χαμένη παρτιτούρα των Μότσαρτ και Σαλιέρι

Ανακαλύφθηκε στην Πράγα χαμένη παρτιτούρα των Μότσαρτ και Σαλιέρι

Ένα μουσικό κομμάτι που είχαν γράψει από κοινού ο αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και ο ιταλός μουσικός Αντόνιο Σαλιέρι -στον οποίο ο θρύλος αποδίδει τον θάνατο του πρώτου- ανακαλύφθηκε στην Πράγα. Η παρτιτούρα, που θεωρείτο εδώ και πολλά χρόνια χαμένη, περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψαν μαζί ο Μότσαρτ και ο Σαλιέρι πάνω σε ένα λιμπρέτο του ποιητή Λορέντζο Ντα Πόντε.

Ένα μουσικό κομμάτι που είχαν γράψει από κοινού ο αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και ο ιταλός μουσικός Αντόνιο Σαλιέρι -στον οποίο ο θρύλος αποδίδει τον θάνατο του πρώτου- ανακαλύφθηκε στην Πράγα.

Η παρτιτούρα, που θεωρείτο εδώ και πολλά χρόνια χαμένη, περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψαν μαζί ο Μότσαρτ και ο Σαλιέρι πάνω σε ένα λιμπρέτο του ποιητή Λορέντζο Ντα Πόντε.

«Ανακαλύφθηκε στα αρχεία του Μουσείου Μουσικής, είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εύρημα» είπε η εκπρόσωπος του Εθνικού Μουσείου Μουσικής της Πράγας, Σάρκα Ντοκάλοβα.

Η παρτιτούρα θα παρουσιαστεί επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου, είπε η Ντοκάλοβα, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Μότσαρτ (1756-1791), μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες όλων των εποχών στον κόσμο της μουσικής, είχε επισκεφθεί πολλές φορές από την Πράγα, η οποία τότε ανήκε στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων της Αυστρίας. Στις 29 Οκτωβρίου 1787 δόθηκε στην πόλη η παγκόσμια πρεμιέρα της περίφημης όπερας «Ντον Τζοβάνι», το λιμπρέτο της οποίας είχε γράψει ο Ιταλός Λορέντζο Ντα Πόντε.

Η φήμη, την οποία απορρίπτουν οι ειδικοί, ότι ο Σαλιέρι (1750-1825) οδήγησε στον θάνατο τον Μότσαρτ επειδή ζήλευε την ιδιοφυΐα του, οφείλεται εν μέρει στο ποιητικό δράμα «Μότσαρτ και Σαλιέρι» που έγραψε ο Αλεξάντερ Πούσκιν το 1830.

Φέτος κλείνουν 260 χρόνια από τη γέννηση του Μότσαρτ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024