Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Κλούνι με Μέρκελ και πρόσφυγες στο Βερολίνο

Συνάντηση Κλούνι με Μέρκελ και πρόσφυγες στο Βερολίνο

O διάσημος ηθοποιός Τζορτζ Κλούνι θα συναντηθεί την Παρασκευή με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και με αιτούντες άσυλο για να συζητήσει μαζί τους για την προσφυγική κρίση, ανακοίνωσε ο ίδιος από τη γερμανική πρωτεύουσα όπου βρίσκεται για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

O διάσημος ηθοποιός Τζορτζ Κλούνι θα συναντηθεί την Παρασκευή με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και με αιτούντες άσυλο για να συζητήσει μαζί τους για την προσφυγική κρίση, ανακοίνωσε ο ίδιος από τη γερμανική πρωτεύουσα όπου βρίσκεται για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

«Θα συναντήσω την Άνγκελα Μέρκελ αύριο (σ.σ. Παρασκευή) για να συζητήσουμε (…) ποια μηνύματα μπορούμε να στείλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε (…) για να βοηθήσουμε» δήλωσε ο Τζορτζ Κλούνι, πρωταγωνιστής της ταινίας των αδελφών Κοέν «Χαίρε, Καίσαρ!», με την προβολή της οποίας άνοιξε η αυλαία της Μπερλινάλε.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος Τύπου της Μέρκελ δεν σχολίασε τις πληροφορίες για συνάντηση με τον Κλούνι.

Ο αμερικανός ηθοποιός, ο οποίος εκφράζει συχνά τις πολιτικές του απόψεις και είναι γνωστός για το ανθρωπιστικό του έργο, ιδιαίτερα στο Νταρφούρ, προσέθεσε ότι θα συναντηθεί την Παρασκευή και «με πρόσφυγες».

«Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή» είπε ο ηθοποιός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μπερλινάλε. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και ότι υπάρχουν διάφορα θέματα υπό συζήτηση που πρέπει να συνεχίσουν να συζητιούνται.

«Πιστεύω ότι αυτές τις ιστορίες τις αφηγούνται προς το παρόν καλύτερα τα μέσα ενημέρωσης» και όχι ο κινηματογράφος, συνέχισε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστούν «κάποια χρόνια προτού» γίνει αυτό στις ταινίες.

«Πιστεύω ότι δεν συζητάμε με αρκετή σαφήνεια» το ζήτημα στις ΗΠΑ, πρόσθεσε. «Διανύουμε δυστυχώς μια πολιτική συγκυρία στην χώρα μας, επομένως δεν μιλάμε και πολύ για το τι συμβαίνει στον κόσμο» συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ο ηθοποιός εκνευρίστηκε όταν δημοσιογράφος του ζήτησε να πει τι ακριβώς κάνει για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Ξοδεύω πολύ χρόνο δουλεύοντας σε αυτά τα πράγματα και είναι παράξενο να έρχεται κάποιος να με ρωτάει ‘τι κάνετε;’. Αλλά εντάξει, όπως νομίζετε» είπε ενοχλημένος ο ηθοποιός.

Η προσφυγική κρίση είναι «ένα πολύ σημαντικό ζήτημα» τόνισε από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Τζόελ Κοέν, υπενθυμίζοντας ότι η ταινία που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών –όπου οι αδελφοί Κοέν προήδρευαν της επιτροπής– το Dheepan του Ζακ Οντιάρ διαπραγματεύεται το θέμα των προσφύγων.

«Θα με ενδιέφερε πολύ να το δω στις ταινίες» είπε ο Κοέν. «Αλλά είναι παράλογο το να λέμε ότι όποιος τυχαίνει να είναι στην δημόσια ζωή ή κάνει κάτι δημιουργικό θα πρέπει να είναι δαχτυλοδειχτούμενος» και να ακούει ότι θα έπρεπε να πει αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία. Το Χόλιγουντ δεν κάνει ταινίες επειδή είναι πολιτικά σημαντικές, αλλά απαιτείται το κατάλληλο δημιουργικό όχημα, πρόσθεσε.

«Είναι αυτές οι ιστορίες σημαντικές; Ναι. Έχει νόημα το να πει κάποιος ότι επειδή είσαι δημόσιο πρόσωπο πρέπει να λες αυτές τις ιστορίες και γιατί δεν τις λες; Είναι παράξενη ερώτηση» σημείωσε ο ίδιος.

Μεσούσης της προσφυγικής κρίσης, η Μπερλινάλε θα επικεντρωθεί ιδιαιτέρα στο προσφυγικό. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει ήδη υποδεχθεί το 2015 περισσότερους από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο.

Το ντοκιμαντέρ Fuocoammare του Ιταλού Τζανφράνκο Ρόσι είναι αφιερωμένο στη νήσο Λαμπεντούζα και τουλάχιστον άλλες δέκα ταινίες σε διαφορετικές κατηγορίες του Φεστιβάλ περιγράφουν τον αντίκτυπο της μετανάστευσης στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης.

Η Μπερλινάλε διοργανώνει επίσης πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες όπως δωρεές, προσκλήσεις σε προβολές ή εκπαιδευτικά σεμινάρια με την ομάδα του φεστιβάλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024