Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η παρ' ολίγον αποτυχία του Game of Thrones

Η παρ’ ολίγον αποτυχία του Game of Thrones

Μπορεί να θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές παγκοσμίως, να τη λατρεύουν κριτικοί και θεατές, αλλά το «Game of Thrones» δεν ήταν πάντα έτσι. Οι υπεύθυνοι της σειράς ομολογούν ότι ο πιλότος (το πρώτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν) ήταν κάτι παραπάνω από κακό και αναφέρονται στο πώς θα μπορούσαν να είχαν... καταστρέψει την δημοφιλή τηλεοπτική σειρά.

Μπορεί να θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές παγκοσμίως, να τη λατρεύουν κριτικοί και θεατές, αλλά το «Game of Thrones» δεν ήταν πάντα έτσι.

Οι υπεύθυνοι της σειράς ομολογούν ότι ο πιλότος (το πρώτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν) ήταν κάτι παραπάνω από κακό και αναφέρονται στο πώς θα μπορούσαν να είχαν… καταστρέψει την δημοφιλή τηλεοπτική σειρά.

Το επεισόδιο αυτό δεν έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, αν και ορισμένα στιγμιότυπα έχουν καταφέρει και έχουν φτάσει στα μάτια του κοινού, χωρίς θετικά αποτελέσματα (όπως για παράδειγμα φωτογραφίες που δείχνουν ξανθό τον Τίριον Λάνιστερ).

Σε δηλώσεις του στο podcast του σεναριογράφου Κρεγκ Μέιζιν, ένας εκ των υπευθύνων της σειράς, ο Νταν Βάις (ο άλλος είναι ο Ντέιβιντ Μπένιοφ) μίλησε για το χαμένο αυτό επεισόδιο.

«Το να βλέπω (φίλους μας) να παρακολουθούν τον πρώτο πιλότο υπήρξε μία από τις πιο επίπονες εμπειρίες της ζωής μου» είπε ο Βάις. «Αμέσως μόλις τελείωσε, ο Κρεγκ (Μέιζιν) είπε: «Παιδιά, έχετε τεράστιο πρόβλημα»» πρόσθεσε.

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που μπορεί κανείς να «κατηγορήσει» για την ενδεχόμενη αποτυχία, όπως το φλασμπάκ στον θάνατο του αδελφού του Νεντ ή η ερμηνεία της Τζένιφερ Ιλ που είχε αρχικά προσληφθεί για να ερμηνεύσει την Κέιτλιν Σταρκ. Ή μήπως ήταν η «τρελή» σκηνή θανάτου του Τζον Άριν (όπως την έχει περιγράψει ο ηθοποιός που τον ερμήνευε Τζον Στάντινγκ).

Ο Ντέιβιντ Μπένιοφ έχει αναφερθεί και σε ένα άλλο πρόβλημα: το γεγονός ότι «κανένας (από τους φίλους που είδαν το επεισόδιο) δεν κατάλαβε ότι ο Τζέιμι και η Σέρσεϊ ήταν αδέλφια, γεγονός που είναι ένα τεράστιο στοιχείο της υπόθεσης που με κάποιο τρόπο είχαμε αποτύχει να δείξουμε».

Για τον Μπένιοφ, αναφέρει το Vanity Fair, ήταν όλα τα παραπάνω. «Κρατούσα σημειώσεις. Είχα αυτό το κίτρινο σημειωματάριο και θυμάμαι ότι παντού είχα σημειώσει: «ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ» και αυτό ήταν το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ για το υπόλοιπο της βραδιάς. Ο Κρεγκ δεν είχε σπουδαίες ιδέες και το μόνο που είπε ήταν: «αλλάξτε τα πάντα»» λέει ο Μπένιοφ.

Βάις και Μπένιοφ αποφάσισαν να πάρουν δραστικά μέτρα: η Τζένιφερ Ιλ αντικαταστάθηκε από τη Μισέλ Φέρλεϊ και το 90% του επεισοδίου γυρίστηκε ξανά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επεισόδιο εκείνο το είχε σκηνοθετήσει ο Τομ ΜακΚάρθι που φέτος έχει αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια για την ταινία του Spotlight, ένα από τα φαβορί των Όσκαρ. Το όνομά του δεν μπήκε καν στους τίτλους, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η εμπειρία του ήταν τόσο άσχημη που τον αποθάρρυνε από το να θέλει να σκηνοθετήσει ξανά για την τηλεόραση, λέγοντας ότι αυτή αποτελεί μέσο των σεναριογράφων και των στούντιο και όχι των σκηνοθετών.

«Έδωσα ένα πρώτο cut, χρειάστηκε να προσλάβουν άλλους ηθοποιούς και νομίζω ότι ξανασκέφτηκαν […] πώς να το γυρίσουν και πώς να το στήσουν. […] Θα μου άρεσε να σκέφτομαι ότι είχα κάποια επίπτωση σε αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι μεγάλο μέρος του είναι πια δικό μου» σημείωσε ο ΜακΚάρθι.

Και το αποτέλεσμα ήταν όντως πολύ διαφορετικό. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρεμιέρα της πρώτης σεζόν» λέει ο Κρεγκ Μέιζιν. «Πήγα σκεπτικός, «Θα δούμε πώς θα πάει αυτό σκεφτόμουν». Κάθισα εκεί και ξεκινάει η σειρά και εντυπωσιάζομαι. Μένω έκθαμβος. Και θυμάμαι συγκεκριμένα που βγήκα έξω και είπα (στον Βάις και τον Μπένιοφ): «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάσωση στην ιστορία του Χόλιγουντ». Γιατί όχι μόνο έσωσαν κάτι που ήταν κακό, μετατρέποντάς το σε κάτι καλό. Σώσατε κάτι απολύτως απαίσιο και το μετατρέψατε σε κάτι ιδιοφυές. Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ!» είπε ο Μέιζιν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024