Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ρωσίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις Νατάλια Κουντριάσοβα μιλά στο in.gr

Η ρωσίδα ηθοποιός και σκηνοθέτις Νατάλια Κουντριάσοβα μιλά στο in.gr

Βρίσκεται στην Ελλάδα για την παράσταση «Οι Καραμάζοφ» του σπουδαίου ρώσου σκηνοθέτη Κονσταντίν Μπογκομόλοφ που ανεβαίνει αυτές τις ημέρες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η Νατάλια Κουντριάσοβα εκτός από ηθοποιός είναι και σκηνοθέτις και σύντομα θα δούμε στη μεγάλη οθόνη την ταινία της «Pioneer Heroes». Το in.gr τη συνάντησε και τη ρώτησε για τη σημασία του Ντοστογιέφσκι σήμερα και τη ζωή στη σύγχρονη Ρωσία.

Βρίσκεται στην Ελλάδα για την παράσταση «Οι Καραμάζοφ» του σπουδαίου ρώσου σκηνοθέτη Κονσταντίν Μπογκομόλοφ που ανεβαίνει αυτές τις ημέρες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η Νατάλια Κουντριάσοβα εκτός από ηθοποιός είναι και σκηνοθέτις και σύντομα θα δούμε στη μεγάλη οθόνη την ταινία της Pioneer Heroes.

Το in.gr τη συνάντησε και τη ρώτησε για τη σημασία του Ντοστογιέφσκι σήμερα και τη ζωή στη σύγχρονη Ρωσία.

Καθόμαστε σε ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας. Η εντυπωσιακή ηθοποιός έχει ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια και μιλά ήσυχα. Η φωνή της βγαίνει σχεδόν σαν ψίθυρος.

Στην Ελλάδα βρίσκεται για την πεντάωρη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας «Οι Καραμάζοφ» που βασίζεται στο κείμενο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

Η υπόθεση μεταφέρεται από τη Ρωσία του ύστερου 19ου αιώνα σε εκείνη της σημερινής μπουρζουαζίας των ολιχαρχών, αποτελώντας ένα σχόλιο για την κοινωνική και ηθική παρακμή.

«Το κείμενο της παράσταση είναι το κείμενο του Ντοστογιέφσκι. Επειδή η κατάσταση στη Ρωσία δεν έχει αλλάξει από την εποχή του Ντοστογιέφσκι είναι σαν ο Ντοστογιέφσκι να αναφέρεται στο σήμερα. Στυλιστικά, η παράσταση είναι σύγχρονη» λέει η Νατάλια Κουντριάσοβα.

Ρώσικες μπαλάντες, ένα μηχάνημα σολάριουμ, Νικ Κέιβ και εταιρικά γραφεία αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία της πολυσυζητημένης παράστασης, η οποία ξεκίνησε στις 3 Ιανουαρίου και συνεχίζεται στις 5 και 6 Ιανουαρίου.

«Μπορεί ο Ντοστογιέφσκι να είναι λογοτέχνης του 19ου αιώνα, αλλά η φιλοσοφία του κειμένου, η δραματουργία του συγγραφέα είναι σύγχρονη διότι έχει μελετήσει τόσο καλά την ψυχή του Ρώσου και τον χαρακτήρα του που το έργο μοιάζει σύγχρονο» σημειώνει η ηθοποιός που στην παράσταση ερμηνεύει τη Λίζα.

Η ίδια δηλώνει ότι ήθελε πολύ να συνεργαστεί με το «τρομερό παιδί» του ρωσικού θεάτρου, τον Κονταντίν Μπογκομόλοφ, τον οποίο χαρακτηρίζει «πολύ έξυπνο και ταλαντούχο» σκηνοθέτη. «Ήμουν τυχερή» σημειώνει.

Η παρουσία της στην Αθήνα στάθηκε αφορμή να μιλήσει και για το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, με τίτλο Pioneer Heroes. Σε αυτό παρακολουθεί τρεις νέους στην Ρωσία του σήμερα που δεν μπορούν να ξεχάσουν τα παιδικά τους χρόνια στη Σοβιετική Ένωση, όταν ετοιμάζονταν να γίνουν νεαροί πιονέροι. Τότε οι μέρες τους ήταν γεμάτες ελπίδες για ηρωικά κατορθώματα, ενώ σήμερα παλεύουν να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο διαφορετικό.

«(Στην ταινία) μιλάω για τους ανθρώπους που γράφουν την ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται μέσα σε ένα νέο σύστημα αξιών, βγάζουν πολύ καλά χρήματα, τους χρειάζεται η Ρωσία, αλλά ψάχνουν να βρουν ένα νόημα σε όλα αυτά. Δεν είναι απογοητευμένοι, απλώς είναι άνθρωποι που θέλουν κάτι περισσότερο από αυτά που μπορεί να δώσει η σημερινή εποχή» σημειώνει η Κουντριάσοβα.

Για τη ζωή στη σύγχρονη Ρωσία λέει: «Αγαπώ τη χώρα μου. Ανησυχώ πολύ για την χώρα μου, καθώς αισθάνομαι ότι δεν πάνε πολύ καλά τα πράγματα τώρα τελευταία για τη Ρωσία. Θα ήθελα κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η κοινωνία -όπως είναι η υγεία, η περίθαλψη, η εκπαίδευση- να είναι πιο στέρεες. Είμαστε πολύ μακριά ακόμα».

* Η ταινία «Pioneer Heroes» θα προβληθεί σύντομα στις αίθουσες σε διανομή WeirdWave. Η παράσταση «Οι Καραμαζόφ» συνεχίζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 5 και 6 Ιανουαρίου.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024