Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις «Ατίθασες» το κινηματογραφικό βραβείο LUX της Ευρωβουλής

Στις «Ατίθασες» το κινηματογραφικό βραβείο LUX της Ευρωβουλής

Η θέση της γυναίκας στη συντηρητική τουρκική κοινωνία είναι το θέμα της ταινίας Ατίθασες (Mustang) που κέρδισε το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η θέση της γυναίκας στη συντηρητική τουρκική κοινωνία είναι το θέμα της ταινίας Ατίθασες (Mustang) που κέρδισε το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αν και ένα από τα φαβορί θεωρείτο το Mediterranea του Τζόνας Καρπινιάνο που ασχολείται με το φλέγον ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, η ταινία της Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν, η οποία είναι και η γαλλική υποψηφιότητα για τα Όσκαρ, κατάφερε να κερδίσει την ψήφο των ευρωβουλευτών.

Στην υπέροχη ταινία της Εργκίβεν παρακολουθούμε πέντε αδελφές σε ένα χωριό της Τουρκίας. Ένα αθώο παιχνίδι με τους συμμαθητές τους θα έχει ως αποτέλεσμα τον ολοένα και αυξανόμενο περιορισμό τους από τη γιαγιά και τον θείο τους.

Καθώς η μικρή Λάλε δεν θα μπορέσει να το δεχθεί, θα κληθεί να επαναστατήσει απέναντι στο συντηρητικό καθεστώς.

Η τρίτη υποψηφιότητα για το βραβείο ήταν το βουλγαρικο-ελληνικό The Lesson.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς δήλωσε: «Αυτές οι τρεις πολύ διαφορετικές ταινίες εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα: Πώς πρέπει η ήπειρός μας να αλλάξει από μία ήπειρο μεταναστών που έφευγαν από αυτήν σε μία ήπειρο υποδοχής των μεταναστών; Ποιος είναι ο ρόλος των γυναικών στις κοινωνίες μας; Πώς υπονομεύει τις ζωές μας η οικονομική κρίση; Οι ευρωπαϊκές αυτές ταινίες αξίζουν την στήριξή μας και είμαι περήφανος που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βοήθησε και πάλι φέτος στο να αναδειχθούν αυτές οι ταινίες σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό».

Η πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σίλβια Κόστα (Σοσιαλιστές, Ιταλία), είπε: «Το βραβείο LUX αποτελεί παράδειγμα πολιτιστικής διπλωματίας, συνδυάζοντας την στήριξη της έκφρασης των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών με τις ευρωπαϊκές συμπαραγωγές και την προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας και προτείνοντας καλλιτεχνικές ερμηνείες της πολύπλοκης πραγματικότητας που μας βοηθούν να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον. Όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις υποψήφιες ταινίες υποτιτλίζονται και στις 24 γλώσσες των κρατών-μελών της ΕΕ και προβάλλονται σε κάθε χώρα στη διάρκεια των LUX Film Days, δίνοντας τη δυνατότητα στους ευρωπαίους πολίτες να τις παρακολουθήσουν, αλλά και να ψηφίσουν οι ίδιοι την αγαπημένη τους.

Έτσι, εκτός από το βραβείο που απονέμεται από τους ευρωβουλευτές, ανακοινώνεται και άλλο ένα βραβείο από το κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία Οι Ατίθασες θα προβληθεί στις αίθουσες σε διανομή Strada Films, ενώ την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου θα προβληθεί στο πλαίσιο του 28ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024