Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Έρωτας εναντίον πολιτικής» στη νέα ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

«Έρωτας εναντίον πολιτικής» στη νέα ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

«Έναν Αλλο Κόσμο» μάς παρουσιάζει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στη νέα του ταινία. Τρεις ερωτικές ιστορίες ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους πολίτες διαφορετικών γενεών βρίσκονται στο επίκεντρο της ταινίας που κάνει σύντομα πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες. Ο σκηνοθέτης/ σεναριογράφος/ ηθοποιός έδωσε συνέντευξη Τύπου για την ταινία και απάντησε για το πώς η πολιτική επηρεάζει τον έρωτα.

«Έναν Αλλο Κόσμο» μάς παρουσιάζει ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στη νέα του ταινία. Τρεις ερωτικές ιστορίες ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους πολίτες διαφορετικών γενεών βρίσκονται στο επίκεντρο της ταινίας που κάνει σύντομα πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τους δύο από τους ξένους ηθοποιούς της ταινίας: τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζ.Κ.Σίμονς, ο οποίος ερμηνεύει έναν Γερμανό στην ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και της Σουηδέζας Άντρεα Όσβαρτ.

Μόνο καλά λόγια είχαν να πουν οι δύο πρωταγωνιστές για την ταινία του Χρ.Παπακαλιάτη. Ο Σίμονς είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που ήρθε στην Ελλάδα και ήλπιζε να είχε περισσότερο χρόνο πριν ή μετά για να απολαύσει τη χώρα μας.

«Δεν είναι συνηθισμένο να έρχεται ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος/πρωταγωνιστής και να σε παίρνει από το αεροδρόμιο και να σε πηγαίνει να σου δείξει τα αξιοθέατα» είπε ο γνωστός αμερικανός ηθοποιός, ο οποίος χαρακτήρισε «υπέροχη» τη συμπρωταγωνίστριά του, Μαρία Καβογιάννη, και αστειεύτηκε: «Δεν νομίζω ότι κατάλαβα λέξη από όσα έλεγε».

Για τον Τζ.Κ.Σίμονς το Ένας Άλλος Κόσμος συνδυάζει «εξωτική τοποθεσία» και «αίσθηση άνεσης με το συνεργείο».

Από την πλευρά του, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης σημείωσε ότι του πήρε έναν χρόνο για να γράψει την ταινία και σημείωσε ότι τα γυρίσματα είχαν πολλές απαιτήσεις.

«Την αντιμετωπίσαμε σαν τρεις διαφορετικές ταινίες» είπε ο σκηνοθέτης – ηθοποιός. Ο ίδιος σημειώνει ότι ήθελε να γράψει τρεις διαφορετικές ερωτικές ιστορίες για τρεις γενιές Ελλήνων, δοσμένες από δύο πλευρές: και από την πλευρά των Ελλήνων που ερωτεύονται ξένους, αλλά και από την πλευρά των ξένων που ερωτεύονται Έλληνες και τελικά την ίδια την Ελλάδα.

Τα πλάνα δείχνουν μια Ελλάδα «καρτοποσταλική», αλλά ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης σημειώνει ότι ήθελε να γυρίσει μία ταινία όπου εμπόδιο στον έρωτα θα έμπαινε η κοινωνικό-πολιτική πραγματικότητα, η οποία θα καθόριζε και τα πράγματα.

«Η κρίση μπαίνει εμπόδιο στον έρωτα. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά και μια κρίση αξιών» είπε ο σκηνοθέτης, σημειώνοντας ότι «όταν βλέπεις κάτι ακραίο, σκέφτεσαι ποια είναι η δική σου ευθύνη. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών».

Σημείωσε ότι ήθελε εμπόδιο στον έρωτα να είναι η πραγματικότητα και όχι κάτι επίκτητο. «Κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να πούμε ότι είναι έρωτας vs politics» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν έχει… οσκαρικές βλέψεις, ο Χρ.Παπακαλιάτης είπε ότι δεν σκέφτεται τόσο μακριά. «Επιθυμία μου είναι να είναι έτοιμη η ταινία και να αρέσει» σημείωσε.

Είπε ότι η ιστορία δεν ξεκίνησε με ξένο καστ για να υπάρξει ένα άνοιγμα προς το εξωτερικό, αν και σημειώνει πως έτσι εξελίχθηκε.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία του με τον οσκαρικό –πλέον- ηθοποιό Τζ.Κ.Σίμονς (κέρδισε πέρυσι Όσκαρ Β Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο Whiplash), ο Χρ.Παπακαλιάτης είπε ότι δεν ήταν καθόλου απαιτητικός και ότι ήταν «γλυκός και συνεργάσιμος, από τους πιο απλούς ανθρώπους». Σημείωσε ότι αισθάνεται υποχρέωση απέναντί του γιατί στήριξε το σενάριο.

Γυρίσματα έγιναν σε αρκετά μέρη της Αθήνας και της Ελλάδας. Στην Πλάκα, φυσικά, αγαπημένη τοποθεσία του σκηνοθέτη, αλλά και στο παλιό αεροδρόμιο και στη Βοϊδοκοιλιά.

Ερωτηθείς για τον «νεανικό έρωτα» που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν Σύρο και μία Ελληνίδα, ο σκηνοθέτης – σεναριογράφος ρωτήθηκε γιατί επέλεξε ο Σύρος να είναι χριστιανός. «Όταν έγραψα το σενάριο το 2013, οι χριστιανοί ήταν εκείνοι που έφευγαν περισσότερο. Για τους άλλους δεν μαθαίναμε. Όταν έκανα τότε την έρευνα δεν φανταζόμουν ότι τα πράγματα θα έφταναν εκεί που έφτασαν» είπε.


* Η ταινία «Ένας Άλλος Κόσμος» θα προβάλλεται στις αίθουσες από τις 17 Δεκεμβρίου.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024