Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Παζολίνι

Σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Παζολίνι

Η Ιταλία τιμά την μνήμη του συγγραφέα, ποιητή, σκηνοθέτη και δημοσιογράφου Πιέρ Πάολο Παζολίνι ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από σαράντα χρόνια. Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai και οι μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας κάνουν αναλυτική αναφορά στον ιταλό διανοούμενο και την πρωτοποριακή του σκέψη.

Η Ιταλία τιμά την μνήμη του συγγραφέα, ποιητή, σκηνοθέτη και δημοσιογράφου Πιέρ Πάολο Παζολίνι ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από σαράντα χρόνια.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai και οι μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας κάνουν αναλυτική αναφορά στον ιταλό διανοούμενο και την πρωτοποριακή του σκέψη, ιδίως σε ότι αφορά τις συνέπειες της διαδικασίας που οδήγησε, τελικά, στην παγκοσμιοποίηση, με την απώλεια, συγχρόνως, της ιδιαίτερης ταυτότητας και των παραδόσεων των διαφόρων λαών.

Παραμένουν, παράλληλα, πολλές αμφιβολίες και σκοτεινά σημεία σχετικά με την δολοφονία του Παζολίνι, ο οποίος, σύμφωνα με την επίσημη δικαστική έρευνα, θανατώθηκε από έναν μόνον άνδρα, τον Πίνο Πελόζι.

Όπως υποστήριξε, όμως και ο Ιταλός δημοσιογράφος και ιστορικός Πάολο Μιέλι, βάσει πολλών ενδείξεων, στην παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης Όστια, την νύχτα και στο σημείο της δολοφονίας του ποιητή δεν αποκλείεται να βρίσκονταν και άλλα άτομα. Συνδεδεμένα, ενδεχομένως, με κύκλους της ιταλικής ακροδεξιάς.

«Ήταν ένας χριστιανός και ένας αριστερός, κομμουνιστής διανοούμενος, ο οποίος δεν ταυτίσθηκε, όμως, ούτε με την επίσημη δομή της Καθολικής Εκκλησίας, ούτε και με εκείνη του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος» γράφουν ιταλοί πολίτες στο Διαδίκτυο.

«Είχε το θάρρος να συγκρούεται πάντα με την εξουσία, με τις δεσπόζουσες απόψεις, αλλά πρέπει να ξέρουν όλοι ότι ήταν ένας άνθρωπος με τεράστια θετική ενέργεια» υπογράμμισε, σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre, η συγγραφέας Ντάτσια Μαραΐνι, στενή φίλη του Παζολίνι.

Δεν έκρυψε ποτέ την σεξουαλική του ταυτότητα, έστω αν γνώριζε ότι δεν ήταν εύκολο, πριν σαράντα και πλέον χρόνια, να μιλά, κανείς, στην ιταλική, συντηρητική κοινωνία, για ομοφυλοφιλία.

Με σειρά ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεων που ετοίμασε για την ιταλική τηλεόραση, συζήτησε με τους νέους και τις νέες της χώρας, για την σημασία της σεξουαλικότητας, του έρωτα, των δεσμών και για την μετεξέλιξή τους στην σύγχρονη κοινωνία.

Στις πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, για να τιμηθεί η μνήμη ενός από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους της ιταλικής κουλτούρας, συγκαταλέγεται η ανάγνωση αποσπασμάτων από τα βιβλία του στο θέατρο Αρτζεντίνα της Ρώμης.

Η ταινία Σαλό ή 120 Μέρες στα Σόδομα θα προβληθεί απόψε, Δευτέρα, στην Μπολόνια, ενώ το κεντρικό θέατρο της πόλης Ούντινε (στην περιφέρεια Φριούλι, από την οποία καταγόταν ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι) αφιερώνει όλη την φετινή του σεζόν, σε έργα εμπνευσμένα από τον Παζολίνι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024